Deutschstunde
Læsetid: 1 min.

Podcast: Heidegger var en forfærdelig medløber & andre pointer fra en 20 år lang samtale om tyske filosoffer

Deutschstunde, das Podcast, er nået til de tyske filosoffer. Lyt med her eller i din foretrukne podcast-app
Martin Heidegger meldte sig ind i nazistpartiet i 1933. Efter krigen fik han i en periode forbud mod at undervise

Martin Heidegger meldte sig ind i nazistpartiet i 1933. Efter krigen fik han i en periode forbud mod at undervise

Sofie Holm Larsen/iBureauet

Redaktionen
24. oktober 2017

Kære lytter,

Vi har et koncept for det folkeoplysningsprojekt, vi kalder for Deutschstunde. Konceptet er, at jeg som vært inviterer de mennesker i studiet, som har skrevet om tysk lyrik, fortællekunst, film og klassisk musik i avisen.

Nu har vi dog fået et problem med konceptet: Jeg har nemlig selv skrevet om tysk filosofi, og jeg vil ikke tale med mig selv i vores podcaststudie.

Derfor har jeg inviteret min gamle ven Christian Dahl, som er lektor i litteraturvidenskab ind for at tale om tysk filosofi. Ingen af os er filosoffer, men vi har i vores ungdom haft et Hegel-selskab og efterfølgende i vores tidlige voksenliv et Heidegger-selskab. Begge selskaber bestod af to personer. De samme to personer, som i denne udgave af Deutschstunde fortsætter en samtale, som har varet i tyve år.

God fornøjelse

Rune Lykkeberg

Podcast

Deutschstunde

Deutschstunde dykker ned i den tyske højkultur og gør dig klogere på de største tyske komponister, filosoffer, digtere, billedkunstnere, filminstruktører og romanforfattere.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Odin Rasmussen

Efter Anden Verdenskrig var tyskerne slået og den nazistiske ideologi var ikke populær nogen steder mere. Idag har vi jo små nazistiske grupper i USA. Jeg synes det er en interessant podcast og jeg håber at vi efterhånden får et mere objektivt syn på hvad, der skete i Anden Verdenskrig. En forståelse for hvad nazismen gik ud på og hitlerismen gik ud på. En forståelse af den kamp Hitler forsøgte at føre imod de vestlige lande og imod kommunismen først og fremmest. Imod russerne. Imod Sovjetunionen. Hvad var det for en ideologi. Hvad var formålet med den. Hvem var for og hvem var imod. Der er en tendens til stadigvæk idag at Anden Verdenskrig bliver fremstillet som om det hele handlede om holocaust. Det gjorde det absolut ikke. Steven Spielbergs version af Anden Verdenskrig er vidt forskelig fra den Verdenskrig som skete i den virkelige verden fra 1940 - 1945. Så man er tvunget ti at læse bøger hvis man vil forstå krigen, der er dog også film som giver en mere objektiv beskrivelse, men du skal ikke forvente at se dem i TV eller i biograferne og de er bestemt ikke produceret i Hollywood. Martin Heiddigers person er med til at give et mere realistisk syn på konflikterne som skete under Anden Verdenskrig. Legitimiteten i de synspunkter man havde. Heiddigers support til nazisme og racisme har jeg ikke nogen sympati for. Læs bøger og lad være med at renvaske Heiddiger eller andre, men en nøgle til at prøve at sætte sig ind i Heiddiger, der var en væsentlig kulturpersonlighed i tredvierne og efter Anden Verdenskrig og hvis vi vil være lidt åndelige så er Heidigger en god ting at prøve at sætte sig ind i.

Lars Rasmussen, Niels Duus Nielsen og Søren Ferling anbefalede denne kommentar
Lars Rasmussen

Var Martin Heidegger en forfærdelig medløber? En slesk hofsnog? En spytslikkende øjentjener? Eller sågar ein jubelperser?

Alle snakker om det. Ingen ved det.

En ting er dog helt sikker. Han var og forbliver: en nathue!

PS: Det, man siger, er man selv ☺

Lars Rasmussen

PPS: I disse tider, hvor det DR, som vi kender, er ved at køre (sig selv?) ud på et sidespor, er det måske værd at erindre om, at der var engang, hvor public service rent faktisk betød ‘offentlig service’.

Således kan jeg på det varmeste anbefale, at man lytter til denne P1-udsendelse fra 1994, som bl.a. handler om ovennævnte nathuefilosof. Det giver fortsat mening...