Læsetid: 6 min.

Utopierne, der blev til virkelighed

Rutger Bregman har nærmest startet en bevægelse med sin bog 'Utopia for realister'. Den er fyldt med eksempler på, at borgerløn er et glimrende middel til at bekæmpe fattigdom og ulighed. Og så leverer bogen en bredside til alle dem, Bregman kalder underhundssocialisterne
6. oktober 2017

Hvis der er noget, Rutger Bregman ikke kan klare, er det 'dommedagsalkoholikere' – et ord, han opfinder undervejs i interviewet. Begrebet dækker over en gruppe på venstrefløjen, der konsekvent forholder sig negativt til alle nye ideer.

Det gælder blandt andet idéen om borgerløn, som Bregman slår på tromme for i bestselleren Utopia for realister, der netop er blevet oversat til dansk. Dommedagsalkoholikerne eller underhundssocialisterne, som han kalder dem i bogen, er nærmest afhængige af tanken om dommedag, forklarer han.

Alt er tabt, kapitalisterne har sejret, og Jorden er ved at gå under på grund af global opvarmning.

»De er bange for, at borgerløn vil blive misbrugt af neoliberalister til at afvikle velfærdsstaten og sænke lønningerne. Eller også er de bange for, at den vil fremme forbrugerismen, som er dårlig for klimaet. Det er folk, der er imod alting,« siger Rutger Bregman, der er uddannet journalist og historiker.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Leo Nygaard, juhuuuh, du har endnu ikke kommenteret? ;-)
Kunne godt have tænkt mig, at artiklen gav flere konkrete eksempler på, hvor, hvornår og hvordan borgerløn hidtil har været en succes. Tanken er utrolig tiltalende, men må nok indrømme, at jeg desværre nok hører til hos skeptikerne indtil videre.
Som mange her har anført, kunne det udvikle sig til social dumping i endnu højere grad end nu, hvis liberalisterne får agt som de har magt.
Ja, vi mangler i høj grad flere input.

Jens Thaarup Nyberg

"Fællesnævneren for alle forsøgene har været, at de har nedbragt fattigdommen markant og forbedret de involveredes levestandarder, også efter at forsøgene sluttede."
Noget tyder så på, borgerløn ikke behøver være hverken universel eller permanent.

Johnny Winther Ronnenberg

Eva Schwanenflügel

Leo er taget på ferie eller også har han en weekend kæreste, men vær helt rolig han kommer med et ti siders indlæg som vi omgående dømmer ude ;-)

Leo tag dig nu samme som det husorakel du er ;-)