Læsetid: 4 min.

Når oldingene belærer unge og især gamle om at være ung

Det var slet ikke bedre i gamle dage, lyder det fra den franske filosof Michel Serres. Han var der nemlig selv, i de gode gamle dage, forklarer han i en ny pamflet, der føjer sig til rækken af små franske bestsellere fra temmelig gamle herrer
Det var slet ikke bedre i gamle dage, lyder det fra den franske filosof Michel Serres. Han var der nemlig selv, i de gode gamle dage, forklarer han i en ny pamflet, der føjer sig til rækken af små franske bestsellere fra temmelig gamle herrer

Bruno De Mones

1. december 2017

Filosoffen Michel Serres har meget hvidt hår og mange rynker og er med egne ord en olding, nu hvor han nærmer sig halvfems.

Michel Serres er også et eksempel på et fænomen, som har kunnet konstateres de sidste små ti år, hvor oldinge udgiver pamfletter fra med gode råd om oprør og fremtiden. De ligger fremme på boghandlernes diske, frister som slik og glider lige ned i indkøbskurven til de andre bøger, som om der ikke var noget, vi længtes mere efter, end at blive sat på plads af bedstefartyper.

Den første, der røg op på helt fænomenale salgstal, var den tidligere og nu afdøde diplomat Stéphane Hessel. Hessel sprængte i 2010 alle salgsstatistikker med sit essay Gør oprør, hvor han ruskede op i en ungdom, som ifølge ham har glemt, hvordan man forarges. Især handlede det lille skrift om, hvordan man bør handle på sin forargelse. Hessel, der døde i 2013 96 år gammel, var tidligere koncentrationslejrfange og modstandsmand og gjorde efter Anden Verdenskrig karriere i diplomatiet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Geopolitik, økonomi og ideologi hænger tæt sammen, det ved enhver. Karl Marx mente at det økonomiske styrede ideologien og ikke omvendt. Derfor spåede han kommunismen indført i de rige og udviklede lande. Men det skete i det primitive og fattige Rusland i stedet.
I øvrigt er det vel relevant at sammenligne i dag med nazi-Tyskland i 30-erne. Racisme, diktatur, krigshysteri, had mod enten jøder/russere/muslimer, oprustning. Hører gerne, hvis der er flere ligheder, som jeg har overset? Det drejer sig især om de racistiske grundtoner og om nationalismen.
Israel er et geografisk svagt land pga. deres lidenhed og beliggenhed. Men de er et militært og ideologisk meget stærkt land, bl.a. fordi at Israel er allieret med USA.