Læsetid: 5 min.

Med drengene i Dien Bien Phu

I skal se, hvor den hvide mands koloniale drøm om overlegenhed brast, sagde jeg til mine tre sønner – og så tog vi til Vietnam for at besøge landsbyen Dien Bien Phu
13. oktober 2012

Mange rejsende kender følelsen af, at historien vibrerer under deres fødder. Denne vibreren har jeg selv mærket blandt andet på Den Røde Plads i Moskva og på den gamle legionærvej Ordu Caddesi i Istanbul – og her i den netop overståede sommer også i Vietnam, nærmere bestemt i en lille nordvietnamesisk landsby midt i en langstrakt dal cirka 38 kilometer fra grænsen til Laos: Dien Bien Phu.

Lige her midt i dalens rismarker blev den franske kolonimagts elitestyrker, herunder fremmedlegio-nens faldskærmsregimenter, banket baglæns ud af historien. Franskmændene ville kontrollere dalen og dermed vejen til Laos, hvorfra Mao-Kina forsynede de vietnamesiske partisaner med våben.

Men selv om fremmedlegionærerne forskansede sig – og i starten havde ubegrænset adgang til flystøtte og forsyninger fra luften – så varede det kun nogle måneder, før de måtte overgive sig betingelsesløst. Vietnamesernes sejr førte til fransk rømning af Nordvietnam, hvorefter amerikanerne overtog for-søget på at tøjle den vietnamsesiske selvstændighedstrang.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Olsen
  • Oluf Husted
  • Per Klüver
Thomas Olsen, Oluf Husted og Per Klüver anbefalede denne artikel

Kommentarer

Finn Jakobsen

Jeg kan ikke læse artiklen, da jeg ikke er abbonent. Til gengæld bor jeg i Vietnam, og hør nu her: kald ikke Dien Bien Phu en landsby. Det er helt ude i skoven. Dien Bien Phu er provinshovedstad. Hvis man ved hvad en landsby er, kunne man ikke drømme om at bruge sådan et ord om Dien Bien Phu. Københavnsk provinsialisme, eller dansk storhedsvanvid?
Det kan jeg ikke vide...

Hehe..således er det hele så relativt. Jeg besøgte engang Fårup sommerland sammen med mine døtre og en af deres kinesiske veninder og hendes far. En ingeniør som talte meget dårligt engelsk. Han forklarede mig dog, at kinesiske forhold ikke harmonerer med de danske, og at en kinesisk landsby, der hvor han kom fra, var en by på størrelse med København.