Podcast
Læsetid: 1 min.

Historien om caffe lattens storhed og fald, Israel bankede i bordet, og Danmark rettede ind og ’Vinterbrødre’

I årets første Radio Information fortæller vi historien om caffe lattens storhed og fald. Vi udlægger sagen om, at pres fra Israel resulterede i, at Danmark nu afvikler udviklingsbistanden til en række ngo’er. Og så har vi optur over filmen ’Vinterbrødre’
I årets første Radio Information fortæller vi historien om caffe lattens storhed og fald. Vi udlægger sagen om, at pres fra Israel resulterede i, at Danmark nu afvikler udviklingsbistanden til en række ngo’er. Og så har vi optur over filmen ’Vinterbrødre’
Redaktionen
5. januar 2018

Kristian Villesen kommer i studiet og fortæller om mælkekaffens historie. Fra dengang den igangsatte en regulær kafferevolution og Richard Florida – den amerikanske professor bag begrebet ’den kreative klasse’ – troede på, at dens brugere ville drive verden frem mod bedre tider. Over tiden hvor det blev det fortrukne skældsord for en storbyelite uden berøring med det ’rigtige’ folk. Til nu, hvor den er på vej ud af markedet. Kristian Villesen fortæller om lattens storhed og fald.

Hør også Mathias Sindberg fortælle om, hvordan en israelsk lobbygruppe fik mere end almindelig stor indflydelse på dansk udviklingsbistand til en række ngo’er i området.

Og hep med når Rune Lykkeberg drømmer om, at dansk film bevæger sig væk fra psykologien og ud i verden, ud i naturen. Han har set Vinterbrødre og har … OPTUR!

En film, som vores anmelder Lone Nikolajsen også var begejstret for.

I nyhedsoverblikket fortæller vi om:

At hvis fremtidens byggeri skal være bæredygtigt, må vi tænke grundpræmisserne om, og beton skal erstattes med ler og halm. Det er visionen i et eksperiment, hvor en forskergruppe bestående af arkitekter har måttet ty til ler, halm og træ for at bygge helt bæredygtigt. Kort sagt: Velfærdsstaten blev bygget i stål og beton, men fremtidens samfund skal bygges i ler og halm.

Vi runder også dengang i 1990’erne, da alle økonomer råbte på åbne grænser, frihandel og global konkurrence, men hvor  Harvard-økonomen Dani Rodrik advarede om, at det ville gå galt. ’Uligheden vokser, og folk bliver vrede,’ sagde han. Men de andre rystede bare på hovedet. I dag – efter Trump, Brexit og Le Pen – har Rodrik fået ret. Men han siger ikke,’hvad sagde jeg’. Han er bekymret og advarer igen: Globaliseringen kan skabe politisk kaos.

Serie

Dansk udviklingspolitik i Israel og Palæstina

Kort før jul besluttede regeringen at skærpe betingelserne for Danmarks civilsamfundsstøtte i Israel og Palæstina og afbryde samarbejdet med en række ngo’er. Beslutningen blev truffet på baggrund af en undersøgelse, Udenrigsministeriet havde indledt på Israels opfordring. Regeringen lægger ikke skjul på, at Israel har lagt massivt pres på Danmark i sagen. Spørgsmålet er, om Danmark har været for imødekommende over for Israels pres. Det undersøger Information i denne serie.

Seneste artikler

Podcast

Radio Information

Radio Information giver dig det bedste og vigtigste fra ugen, når skribenterne bag artiklerne er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævnligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her