Kristian Villesen kommer i studiet og fortæller om mælkekaffens historie. Fra dengang den igangsatte en regulær kafferevolution og Richard Florida – den amerikanske professor bag begrebet ’den kreative klasse’ – troede på, at dens brugere ville drive verden frem mod bedre tider. Over tiden hvor det blev det fortrukne skældsord for en storbyelite uden berøring med det ’rigtige’ folk. Til nu, hvor den er på vej ud af markedet. Kristian Villesen fortæller om lattens storhed og fald.
Hør også Mathias Sindberg fortælle om, hvordan en israelsk lobbygruppe fik mere end almindelig stor indflydelse på dansk udviklingsbistand til en række ngo’er i området.
Og hep med når Rune Lykkeberg drømmer om, at dansk film bevæger sig væk fra psykologien og ud i verden, ud i naturen. Han har set Vinterbrødre og har … OPTUR!
En film, som vores anmelder Lone Nikolajsen også var begejstret for.
I nyhedsoverblikket fortæller vi om:
At hvis fremtidens byggeri skal være bæredygtigt, må vi tænke grundpræmisserne om, og beton skal erstattes med ler og halm. Det er visionen i et eksperiment, hvor en forskergruppe bestående af arkitekter har måttet ty til ler, halm og træ for at bygge helt bæredygtigt. Kort sagt: Velfærdsstaten blev bygget i stål og beton, men fremtidens samfund skal bygges i ler og halm.
Vi runder også dengang i 1990’erne, da alle økonomer råbte på åbne grænser, frihandel og global konkurrence, men hvor Harvard-økonomen Dani Rodrik advarede om, at det ville gå galt. ’Uligheden vokser, og folk bliver vrede,’ sagde han. Men de andre rystede bare på hovedet. I dag – efter Trump, Brexit og Le Pen – har Rodrik fået ret. Men han siger ikke,’hvad sagde jeg’. Han er bekymret og advarer igen: Globaliseringen kan skabe politisk kaos.
Dansk udviklingspolitik i Israel og Palæstina
Kort før jul besluttede regeringen at skærpe betingelserne for Danmarks civilsamfundsstøtte i Israel og Palæstina og afbryde samarbejdet med en række ngo’er. Beslutningen blev truffet på baggrund af en undersøgelse, Udenrigsministeriet havde indledt på Israels opfordring. Regeringen lægger ikke skjul på, at Israel har lagt massivt pres på Danmark i sagen. Spørgsmålet er, om Danmark har været for imødekommende over for Israels pres. Det undersøger Information i denne serie.
Seneste artikler
Ngo’er i åbent brev: Hvorfor skal baggrunden for den nye danske kurs i Palæstina hemmeligholdes?
30. januar 2018I et åbent brev kritiserer seks danske ngo’er regeringen for manglende åbenhed om baggrunden for, at Danmark afbryder støtten til en række civilsamfundsorganisationer i Palæstina. ’Vi må have slået fast, om det er Israel eller Danmarks regering, der fører dansk udenrigspolitik,’ siger Tim Whyte fra Mellemfolkeligt SamvirkeForskere ’rystede’ over, at danske politikere vil følge Trumps Palæstina-politik
24. januar 2018En uge efter Donald Trumps udmelding om, at USA halverer støtten til FN’s særlige program for palæstinensiske flygtninge, UNRWA, erklærer flere danske partier sig nu klar til at nedlægge programmet helt. Det vil betyde en humanitær katastrofe, mener forskereHerbert Pundik: Katastrofe hvis Danmark afbryder støtten til israelsk civilsamfund
22. januar 2018De israelske menneskerettighedsbevægelser gør et velsignet job, mener Herbert Pundik. De er samfundets nattevægtere i Israel, og det er en katastrofe, hvis Danmark nu afbryder sin støtte. Omvendt findes der ingen ’liljehvide’ ngo’er i Palæstina. Alligevel bør man fortsætte støtten

Radio Information
Radio Information giver dig det bedste og vigtigste fra ugen, når skribenterne bag artiklerne er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævnligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.
Lyt og abonnér
Seneste podcasts
Podcast: Guldgraverstemning i Esbjerg, Claus Hjort Frederiksen og en ny bog om miljøkampen
21. maj 2022I denne uges Radio Information skal vi tale om det vilde vindenergieventyr i Nordsøen, der onsdag blev trykket hænder på i Esbjerg. Og om Claus Hjort Frederiksen. Og dæleme også om Jørgen Steen Nielsen, for han er optur. I en ny bog beretter han nemlig om 50 år med miljøkampenPodcast: Er dine pensionspenge investeret i atomvåben?
13. maj 2022I denne uges Radio Information skal vi tale om de enorme pengesummer, som de danske pensionskasser investerer. Men i hvad? Vi skal tale om litteraturanmelderne, som i høj grad er mænd, der foretrækker mandlige forfattere. Og så kommer chefredaktøren forbi til en opturPodcast: Pensionsalder, Jorns ælling og læren fra de tidligere krige
6. maj 2022I denne uges Radio Information har Rune Lykkeberg en nedtur over, at Danmark deltager i en krig uden formuleret mål, vi diskuterer fremtidens pensionsalder og kunstneriske modifikationer