Feature
Læsetid: 2 min.

I bjergene er der kun min makker og mig, og der er ingen mulighed for at snyde

Når den trygge jord forsvinder under skyerne, og der kun er én vej mod toppen, afhænger alt af de beslutninger, man tager med ens klatremakker undervejs. Følg med fotograf Ulrik Hasemann på tinderne over alpebyen Chamonix
For mange klatrere er det hverken højden på bjerget eller det at stå på toppen, som er det vigtigste. Det er klatringen undervejs.

For mange klatrere er det hverken højden på bjerget eller det at stå på toppen, som er det vigtigste. Det er klatringen undervejs.

Ulrik Hasemann

iBureauet
9. februar 2018

Spidse granitspir, sneklædte bjergkamme og stejle isfelter vokser ud af gletsjerne højt over alpebyen Chamonix i Frankrig. Det er svært at forestille sig et mere ufremkommeligt landskab og samtidig svært at forestille sig et mere fantastisk sted. I hvert fald hvis man dyrker alpinklatring – altså klatrer i bjergene.

Denne form for klatring startede netop i Chamonix, hvor nogle få pionerer i 1700-tallet begyndte at interessere sig for at bestige Europas højeste bjerg, Mont Blanc, der rager 4.810 meter op i luften. Inden da havde bjergene blot været noget, der skulle passeres, et irritationsmoment, men med den første bestigning af Mont Blanc i 1786 begyndte folk at finde en særlig værdi i at klatre til tindernes toppe. 

Ulrik Hasemann

I dag er Chamonix et centrum for bjergsport, og klatrere valfarter hertil for at konkurrere mod naturen og sig selv og komme derud og op, hvor man føler sig helt, helt lille. For på bjergenes store vægge er det kun mig og min klatremakker og et væld af store oplevelser.

For mange klatrere er det hverken højden på bjerget eller det at stå på toppen, som er det vigtigste. Det er klatringen undervejs. Sådan havde Simon Birkebæk og jeg det også, da vi klatrede ruten Frendo Spur på nordsiden af Aiguille du Midi. Fra den eksponerede sneskråning er der et par tusinde højdemeter ned til alpebyen Chamonix, og det krævede over ti timers hård klatring at nå toppen.

Alpinklatring dækker over stort set al slags færdsel i bjergene. Fra avancerede vandreture til tekniske bestigninger af stejle bjergsider, som kræver mange års erfaring, og som måske kun er klatret ganske få gange.

Det er klatrerens eget niveau og lyst til udfordring, som afgør, hvilke ruter man vælger. For når først man er på ruten, og den trygge verden ligger gemt væk nede under skyerne, er der ingen muligheder for at snyde. Så er det kun de beslutninger, som du selv og din klatremakker træffer, der får jer op til toppen og sikkert ned igen.

Ulrik Hasemann

Selvom bjergene omkring Chamonix er populære, er det let at finde ruter, hvor der ingen andre mennesker er. Og det er en af glæderne ved alpinklatring. Man er bare en lille prik i naturen fjernt fra civilisationen. Samtidig giver klatringen i de storslåede omgivelser utroligt imponerende udsigter som for eksempel fra toppen af bjerget Trident du Tacul.

Ulrik Hasemann

Dagene begynder tidligt i bjergene. Ja, faktisk før daggry. Det er helt normalt at forlade bjerghytten eller teltet klokken tre om natten, for som regel skal man først gå frem til bjerget via en gletsjer. Om natten er sneen på gletsjerne frossen, hvilket gør dem meget lettere at passere, end når solstrålerne senere på dagen omdanner sneen til sjap, og risikoen for at falde igennem en gletsjerspalte derfor bliver meget større.

De tidlige morgener byder også på nogle flotte solopgange: Dagens første lys rammer Mont Blanc først, mens resten af bjergene stadig ligger dækket af nattens blå mørke.

iVerden februar 2018

I denne udgave af iVerden følger vi med fotograf Ulrik Hasemann, mens han klatrer på tinderne over alpebyen Chamonix. Vi besøger årets europæiske kulturhovedstad, Valletta på Malta, der har færre indbyggere end Vojens. Og så beskriver Mikkel Vuroela skovnoiaen – når man vandrer gennem det nordiske sommermørke i skove så store, at de kan mærkes indeni.

Andre artikler i dette tillæg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her