Læsetid: 3 min.

Debutant travede Balkan tyndt: Der er meget få rare ting ved at rejse alene

Grækenland, Albanien og Makedonien fik stor betydning for forfatter Helena Thau, da hun rejste alene til fods gennem Balkan. Turen indebar både eksistentielle og fysiske udfordringer og var med til at forme hendes aktuelle debutroman ’Adrien’
Helena Thau vandrede alene igennem Balkans fremmede natur, der gjorde hende akut ensom.

Helena Thau vandrede alene igennem Balkans fremmede natur, der gjorde hende akut ensom.

Mads Holm

9. februar 2018

Selv en spejder kan føle sig fremmed i naturen. Det ved Helena Thau, der senere på måneden debuterer som romanforfatter. Helena Thau er opvokset i Nordsjælland, og i december 2012 kastede hun sig ud i et oprør. Et oprør mod det rene, pæne og kontrollerede samfund, som hun og hendes opdragelse var forankret i. Hun drog sydpå alene og brugte ni måneder med at vandre og blaffe igennem Grækenland, Albanien og Makedonien i håbet om at udfordre og finde sig selv.

»Jeg var meget drevet af at bevæge mig igennem landskaberne og af at finde ud af, hvad det næste, der skulle ske med mig, var, hvem jeg ville møde, og hvad de her møder ville føre til. Det var sindssygt spændende, men nogen nydelse kan man ikke ligefrem sige, at det var. Jeg tror egentlig, der er meget få rare ting ved at rejse helt alene. Jeg ser det mere som et livsprojekt,« fortæller Helena Thau, der på rejsen erfarede, hvor fremmed hun kunne føle sig i naturen.

Helena Thau vandrede på egen hånd gennem bjerglandskaber og sigøjnerlejre i selskab med bjerggeder, gæstfrie lokale og andre rejsende, herunder franskmanden Adrien. Balkans vitalitet åbnede sig for hende som en stor kontrast til den del af det danske samfund, hun kender. I Helena Thaus øjne er Danmark både for rigt, dyrt og kontrolleret.

»Mange ser naturen som et sted, man kan gå hen for at restituere sig, kan bruge af og tage materialer fra. Men naturen er jo et levende væsen, som har sin egen vilje og et liv, som man også skal respektere. Det var virkelig tilfældighedernes og naturens gang, som jeg stod overfor, og dem kan man ikke fornægte, når man vandrer alene igennem et fremmed land,« siger hun.

Alene i naturens vold

Til trods for gæstfrihed og et rigt dyreliv gav rejsen Helena Thau en stor følelse af ensomhed.

»Jeg vidste ikke, hvordan jeg skulle bruge naturen eller interagere med den. Jeg følte mig enormt ensom i den, og jeg tror, det skyldes, at den er et væsen, som kan afsky en, hvis man er fremmed. Det var på denne rejse, jeg for første gang følte mig så alene i naturens vold. Men jeg tror også, det var noget, der skete oppe i mit hoved. Naturen er jo bare, som den er, så den kan være barsk for en, der ikke kender sig selv. Det havde jeg – selv som spejder – aldrig fået udpenslet i så høj grad,« fortæller Helena Thau.

Adrien er baseret på Helena Thaus rejseoplevelser, og den handler om at rykke sig både på et fysisk og følelsesmæssigt plan. Hovedpersonen Elena forelsker sig i franskmanden Adrien, som hun møder på sin vej, og som senere forlader hende. Romanen er skrevet ud fra Helena Thaus egen forelskelse, men handler også om en kærlighed til den levende natur, der til trods for sin fremmedhed formåede at invitere hende ind i oplevelser, som hun ikke har kunnet finde i Danmark.

»Når jeg mærkede en ro og følte lykke, var det i naturen: Når jeg fik den gave, det er at se en ørn svæve på himlen, geder, der klatrer rundt på lodrette klippevægge, eller at møde en skildpadde på vejen. Det er universets gaver, synes jeg. Hvis jeg skulle rejse et sted hen i dag, ville jeg rejse til Balkan igen,« fortæller hun. »Men ikke alene. Jeg tror, jeg har fundet ud af, at jeg trives bedst sammen med andre.«

Helena Thaus roman ’Adrien’ udkommer 22. februar 2018 på Forlaget Gladiator.

iVerden februar 2018

I denne udgave af iVerden følger vi med fotograf Ulrik Hasemann, mens han klatrer på tinderne over alpebyen Chamonix. Vi besøger årets europæiske kulturhovedstad, Valletta på Malta, der har færre indbyggere end Vojens. Og så beskriver Mikkel Vuroela skovnoiaen – når man vandrer gennem det nordiske sommermørke i skove så store, at de kan mærkes indeni.

Andre artikler i dette tillæg

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu