Læsetid: 4 min.

Søger man efter kærlighed i Informations arkiv, så får man 12935 matches. Slå den, Tinder

Velkommen til Det Uaktuelle Nyhedsbrev, hvor vi plukker store klassikere og små guldkorn fra arkivet under forskellige temaer. I anledning af valentinsdag er temaet kærlighed
Velkommen til Det Uaktuelle Nyhedsbrev, hvor vi plukker store klassikere og små guldkorn fra arkivet under forskellige temaer. I anledning af valentinsdag er temaet kærlighed
14. februar 2018

Kærlighed er en hård branche

hold dig væk

eller tag hvad der kommer

Sådan skrev Kristen Bjørnkjær i sin digtsamling Kærestesorg fra 1975. I dag er det den 14. februar i det herrens år 2018, og dette uaktuelle nyhedsbrev skal handle om den hårde branche, vi kalder kærlighed. Det er nemlig valentinsdag.

(Stejler du nu? Så læs lige, hvad David Rehling har skrevet – på lederplads! – til forsvar for de elskendes dag).

Søger man efter kærlighed i Informations digitale arkiv, så får man i skrivende stund 12.935 matches. Slå den, Tinder. Vi har skrevet om alle slags: Næstekærlighed, fædrelandskærlighed, romantisk kærlighed og (i særdeleshed) kødelig kærlighed. Og i dette nyhedsbrev kommer vi forbi både monogami og polyamori, venskab, troskab og knuste hjerter. Men vi begynder i familien. 

Det Uaktuelle Nyhedsbrev udkommer normalt kun på mail. Du kan skrive dig op til at modtage nyhedsbrevet her.

Søskendekærlighed

Der er syv år mellem Niklas og Sofie. De har et barn sammen. Og så er de halvsøskende. Niklas og Sofie er ikke deres rigtige navne, for de risikerer fængselsstraf, hvis de bliver opdaget. Og deres forhold har allerede haft store sociale konsekvenser for dem. Det må man jo tage med, siger Niklas.

Man kan læse historien om Niklas og Sofie som en historie om et af vores samfunds sidste store tabuer. Blodskammen. For hvad er det egentlig, der får os til at væmmes ved familiemedlemmer, der elsker med hinanden?

Man kan også bare vælge at læse den, som den bliver fortalt af Niklas og Sofie selv – som en kærlighedshistorie.

BFF

I 2016 blev Maya og Maria gift. Som venner. Deres kærester var med til brylluppet – og det var vi også. Hos Platon og Aristoteles var venskabet den højeste form for kærlighed, men siden antikken har venskabet stået i skyggen af ægteskabsinstitutionen.

Ja, ja. Kærlighed og ægteskab, hvad kommer de hinanden ved? Men pointen er dette: Kærester har masser af rituelle anledninger til at fejre hinanden. Maya og Marias venskabsbryllup er et forsøg på at give den platoniske kærlighed sit eget ritual.

Elsker dig for evigt

Kun tre procent af alle pattedyr lever monogamt, og for forskerne står det stadig ikke lysende klart, hvorfor mennesket er blandt dem. Som én forsker siger: Parforholdet kommer med indbygget overvågning, undertrykkelse og forbud. Det er som at leve i en politistat.

På trods af dette vedbliver menneskedyret altså at vælge det monogame parforhold. I denne artikel søger vi en forklaring. Hos forskningen – og hos ægteparret Sven og Karin Dassau, der har været sammen i over 40 år og ikke kan forestille sig et liv uden hinanden.

Men du er en rullesten

Der findes mennesker, der bevidst fravælger det monogame parforhold. Nina Søndergaard er ét af de mennesker. Monogami er nærig kærlighed, siger hun, og det er helt vanvittigt, at vi lover andre evig troskab på baggrund af det forbigående kemiske fænomen, som forelskelse er.

»Vi går ud og søger lykke og tilfredshed i en række forskellige tilbud. Hvorfor er det, at vi ikke må gøre det, når det kommer til vores seksualitet? Hvorfor kan man ikke sige: Jeg elsker dig vanvittigt, men anerkender, at du ikke vil urinere mig i munden, så jeg går lige lidt ud?«.

En opsang om kærlighed

En mand, der også sondrer mellem kærlighed og begær, men ikke ligefrem hylder det uforpligtende forhold, er den franske filosof Alain Badiou. Kærlighed er en livslang kamp mod nydelse og egoisme, mener Badiou, og troskab er en »langvarig sejr«, der handler om meget mere end ikke at bolle udenom.

Kærlighed er det, der giver livet betydning, men vi lever i en tid, der misforstår, hvad kærlighed er og indebærer. Og derfor er filosofien nødt til at genopfinde vores kærlighedsforståelse.

Kys det nu

Der er 23 år mellem Pia Frank Simonsen og Betty Frank Simonsen. Når de er på ferie sammen, så tror folk, at de er mor og datter. De ved godt, at de ikke har hinanden for evigt. »Vi er sammen på trods.«

Som regel er det de unge nyforelskede, der får lov at tale om at elske hinanden i nuet og skubbe tanker om fremtiden bort. Men hos Pia og Betty er det ikke ungdommen, der trykker. Tværtimod. Og det giver både frihed – og skaber sin egen presserende form for kærlighed.»Der har i virkeligheden hele tiden været sådan en fornemmelse af, at det er med at nyde det, der er nu, for man ved ikke, hvordan det ser ud om to år.«

Så tag mit hjerte

»Så var det alligevel ikke af gensidig følelse, at hesten lagde sin mule mod Stines bryst – lige der hvor hjertet sidder. Det var for at spise én af knapperne på hendes jakke. Og nu har den spyttet den ud. Der ligger knappen nu nede i mudderet, som et hjerte tygget helt i stykker.«

Av. Ser man bort fra, at den udkårne har fire ben og en mule, så er det nok en scene, de fleste voksne har oplevet. At turde satse sit hjerte på kærligheden er noget af det sværeste, der findes, skriver vores anmelder om børnebogen Jeg elsker dig, hest. Man risikerer, at det bliver gennemtygget. Og det er lige så banalt, som det er sandt.

Kærestesorg

Man kunne skrive et helt nyhedsbrev bare med brevkassespørgsmål om (ulykkelig) forelskelse. Og vi slutter, hvor vi begyndte: Hos Kristen Bjørnkjær og kærestesorgen. Men hov: Selv samme Bjørnkjær, der for 40 år siden brød igennem med sine digte om kærestesorg, skriver nu i sit brevkassesvar: Kærestesorg er ikke noget særligt.

Han må jo vide det.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Frede Jørgensen
Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu