Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Er jeg en dårlig far, når jeg sender mit barn i institution på en børnepanodil?

Er man en dårlig far, hvis man indfører en ’panodildag’ og sender sit barn i børnehave – selv om barnet om morgenen havde feber? I denne særudgave af brevkassen har vi bedt to af dommerne fra ph.d.-cup, en professor i nordisk litteratur og en speciallæge i infektionssygdomme, bruge deres ekspertise til at besvare dette spørgsmål
Er man en dårlig far, hvis man indfører en ’panodildag’ og sender sit barn i børnehave – selv om barnet om morgenen havde feber? I denne særudgave af brevkassen har vi bedt to af dommerne fra ph.d.-cup, en professor i nordisk litteratur og en speciallæge i infektionssygdomme, bruge deres ekspertise til at besvare dette spørgsmål

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

20. april 2018

Jeg er far til to børnehavebørn og en lille i vuggestue og har derfor, som så mange andre, haft overordentlig mange ’barnets første sygedag’ denne vinter. Men tit bliver det ved netop kun én dag. Ungerne går ned med feber, men er lige så hurtigt på benene igen.

Derfor har vi indført en ’panodildag’, altså hvis børnene ikke f.eks. hoster eller har ondt, så giver vi dem en børnepanodil og sender dem i institution alligevel.

Det er gået helt fint, men forleden påpegede en pædagog, at den ældste havde fået feber ud på formiddagen, og hun mere end insinuerede, at vi måtte have haft den slået ned med en pille. Men da jeg spurgte, om han havde haft det okay, måtte hun jo indrømme, at han både havde leget fint og spist godt.

Er jeg en dårlig far, fordi jeg ikke mener, at man nødvendigvis skal smide alt, havde man har i hænderne, fordi ungerne er lidt småsløje? Det ville jo næsten ellers kræve, at en af os gik på deltid i vinterhalvåret!

– Vædderen

Svar I

Kære Vædder,

Jeg kom til at tænke på Rolling Stones klassiker »Mother’s Little Helper«, da jeg læste dit spørgsmål. Sangen handler om den fortravlede mor, der klarer dagen og vejen med en lille, gul pille.

What a drag it is getting old
’Kids are different today,’
I hear ev’ry mother say
Mother needs something today to calm her down
And though she’s not really ill
There’s a little yellow pill
She goes running for the shelter of a mother’s little helper
And it helps her on her way, gets her through her busy day

Hvis du sætter ’barn(et)’ ind, hver gang, der står ’mother’ i sangen, og ’fædre/mødre’, der hvor der står ’kids’, har du har svaret. Nej tak til panodildage. Find en reservebedstefar/-mor, der kan træde til. De er derude.

Kig også på den gamle brevkasseredaktør Tove Ditlevsens digt om skolebørnene – og prøv at se livet fra denne synsvinkel. Starten af digtet lyder:

De traver snublende, i spredte hære,
igennem al slags vejr, på dagens bund,
bestandig små, altid for sent på færde,
med mælkeskæg om deres nattemund.

Læs selv videre!

– Anne-Marie Mai, professor i nordisk litteratur, mag. art og lic. phil.

Svar II

Kære Vædder.

Du spørger, om du er en dårlig far, når du giver dit barn med feber en panodil og sender det i institution.

Bortset fra en enkelt videnskabelig undersøgelse, hvor det går lidt langsommere med at blive rask efter malaria, er der ikke noget, der tyder på, at panodilbehandling forlænger en infektion.

Derimod er det et problem for de raske børn i institutionen, der jo kan blive smittet af dit barn, da panodil ikke ændrer på smitsomheden af en infektion.

Om du er en god far eller ej, vil jeg lade være op til dine børn og børnenes mor at afgøre, men jeg synes, at nødvendigheden af ’panodildage’ er en trist samfundsudvikling.

– Lars Østergaard, speciallæge i infektionssygdomme. Dr. med. og ph.d.

Serie

Ph.d. Cup 2018

Information sætter fokus på ny forskning, når vi hvert år afholder Ph.d. Cup. og kårer den ph.d.-studerende, der er bedst til at formidle sin forskning.

Cuppen er etableret i et samarbejde mellem DR og Information og støttet af Lundbeckfonden.

Magasinet Videnskapløb udkommer som led i Ph.d. Cup sammen med Information fredag 20. april.

Dommerkomiteen består af astrofysiker Anja C. Andersen, samfundsforsker Maja Horst, hjerneforsker Albert Gjedde, filosof Jesper Ryberg, litteraturprofessor Anne-Marie Mai, speciallæge i infektionssygdomme Lars Østergaard og lektor og centerleder ved Institut for Fysik og Astronomi, AU, Jacob Sherson.

Komitéen har udvalgt fem finalister, der på tre minutter skal formidle deres forskning på scenen i DR’s Koncerthus ved det store finaleshow, hvor vinderen af Ph.d. Cup 2018 kåres. Showet vises på DR2 fredag den 27. april kl. 21:30.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kasper Olesen

Gjorde det samme her til morgen, men det skyldes nu komplet mangel på hensyn fra arbejdsgivers side.

Rikke Nielsen

"Er jeg en dårlig far, når jeg sender mit barn i institution på en børnepanodil?"
Livet er kompliceret - især for forældre - og det kommer an på, hvorfor du gjorde det. Så det du må afgøre det med dig selv og din samvittighed. Og kommer der moralske kvababbelser fra andre forældre, er det fordi de har glemt, at de gør det samme.

stephan durhaupt

Måske der er nogen, der ikke har sat børn i verden, men stadig kan huske, hvordan det var at være barn og være udsat for forældre, der kun havde børn for at vise såkaldt overskud, uden at have det, når der var behov for det?

stephan durhaupt

@Kasper Olesen
Det ville sikkert også være for meget at forlange af forældre, at de tog ansvar for deres handlinger. Selvfølgelig var det andres skyld...

"Er jeg en dårlig far, når jeg sender mit barn i institution på en børnepanodil? "

Nej! Næste spørgsmål.

Niels Duus Nielsen og Torsten Jacobsen anbefalede denne kommentar

Du skriver ikke, hvad dit arbejder består i.
Men rent faktisk kan de fleste sagtens undværes en dag eller to på jobbet - hvad fanden skulle man ellers gøre, når en kollega selv er syg ?
Du kunne også se det som en mulighed til at kunne være sammen med dit barn og via omsorgen få et lille indblik i dets verden - sygdom og feber "åbner op" (ofte) for et ønske om at fortælle lidt mere om sig selv - fordi det er det, den syge er fokuseret på.
Og var der ikke noget med en (mandlig) statsminister, som aflyste et møde, fordi hans datter ville følge sin datter på skadestuen ? Jeg har ikke en døjt tilovers for vedkommende politisk, men tænk hvis alle forældre valgte at prioritere deres børn højere end arbejdet ?
Ville arbejdsmarkeder så bryde sammen - er der virkeligt nogen, der forestiller sig det i en digital virkelighed, hvor der ovenikøbet til de fleste job kan indkalde vikarer til en dag eller to?
Kirkegårdene er fulde af mennesker, der troede, de var uundværlige på jobbet.
Boghandler, aviser og alle andre medier er fulde af beretninger fra folk, der oplevede en barndom, hvor længslen efter de fraværende forældre opleves markant.
P.S. begrebet "kvallitetstid" som travle forældre bruger som et trylleord, er bullshitlingo for fuld skrue.

Bjarne Bisgaard Jensen, Birgitte Johansen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Anne Schøtt anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Hvem er det nu, der taler om, at 'vi aldrig har haft så meget fritid'?

På f.eks. pelle erobrerens tid og sted, var der vist ikke så meget med panodiler til at lindre børnearbejdet og sådan videre. Så hvad taler vi egentlig om her?

Hvis et barn er sløjt, er det vel enhver forælders ønske at yde barnet den omsorg, der skal til, for at det kan blive frisk igen.

Det er et spørgsmål om, hvilket samfund vi ønsker og om, hvilke muligheder vi hver især og som fællesskab har, for at videreudvikle vore samfund.

Anders Sørensen

Måske du skulle have fået færre børn? Så ville du have haft råd til at tage en sygedag og holde dem hjemme. I stedet har du fået flere børn, har ikke råd, sender børnene syge i børnehave/vuggestue, så de smitter andre børn. hvis forældre så må slås med de problemer, du har skabt.

Så selvfølgelig bør du have dårlig samvittighed. Du har sat flere børn i verden, end du kan magte.

Niels Duus Nielsen

Velkommen i klubben, selvfølgelig er du en dårlig far, men det er vi alle, det er indbygget i systemet. Det er en trist samfundsudvikling, der får folk til at frygte for deres ansættelse, hvis ikke de er på arbejde 24/7/365. Alternativet er at prioritere sine børn og blive fyret, og så er du jo også en dårlig far. Catch-22!

Birgitte Johansen

Det er ikke let at være arbejdende forældre, ikke mindst p.gr. af en uforholdsmæssig stor mængde uduelige chefer. Men når det er sagt, har jeg også svært ved at forstå voksne, veluddannede danskere, der vælger at sætte tre børn i en allerede overbefolket verden, hvis de alligevel ikke rigtig har tænkt sig at være der for dem.