Læsetid: 6 min.

Brian Nosek arbejder for, at forskning skal blive ved med at være kedelig

Reproducerbarhedskrisen er det bedste, der er sket for videnskaben i årtier. Videnskaben gør præcis, hvad den skal: Konfronterer sig selv med sine egne idealer og udvikler bedre praksisser. Det mener professor Brian Nosek, der er medstifter af Center for Open Science, som ønsker at fremme åbenhed og integritet i forskningsverdenen
Reproducerbarhedskrisen er det bedste, der er sket for videnskaben i årtier. Videnskaben gør præcis, hvad den skal: Konfronterer sig selv med sine egne idealer og udvikler bedre praksisser. Det mener professor Brian Nosek, der er medstifter af Center for Open Science, som ønsker at fremme åbenhed og integritet i forskningsverdenen

Jesse Jacob

20. april 2018

Om 30 år kommer vi til at rynke på næsen og ryste på hovedet over den måde, vi bedriver forskning på i dag. Forhåbentlig i hvert fald. Men det er der ikke noget bekymrende ved. Sådan har det nemlig altid været. Sådan skal det være, siger psykologiprofessor Brian Nosek i telefonen fra sit kontor på University of Virginia.

Han hører ellers til blandt dem, der har råbt højest om videnskabens aktuelle reproducerbarhedskrise, som i korte træk går ud på, at det bemærkelsesværdigt ofte mislykkes, når uafhængige forskere forsøger at genskabe resultaterne af forskning, der er blevet både anerkendt og udgivet.

At meget forskning ikke kan reproduceres, er et symptom på en problematisk kultur i forskningsverdenen, mener Brian Nosek. I 2013 var han med til at stifte Center for Open Science, hvis erklærede mål er at »fremme åbenhed, integritet og reproducerbarhed i forskning«.

Alligevel bryder han sig ikke om ordet ’reproducerbarhedskrisen’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu