Læsetid: 15 min.

Lægen, der satte spørgsmåltegn ved forskningens sandhedsværdi

Fra psykologi til kræftforskning og økonomi: Store dele af den fremmeste forskning har de seneste år vist sig ikke at holde, når den blev efterprøvet. Bag afsløringerne står især den græsk-amerikanske læge John Ioannidis, der har brugt de seneste 20 år på at finde forskningens fejl. Fejl, som har ført til det, der er blevet kaldt forskningens reproducerbarhedskrise
John Ioannidis blev i et portræt i det medicinske tidskrift BMJ fra 2015 kaldt ’sjusket forsknings plageånd’. Han betegner sig selv som en ’kompromisløs, mild galning’

John Ioannidis blev i et portræt i det medicinske tidskrift BMJ fra 2015 kaldt ’sjusket forsknings plageånd’. Han betegner sig selv som en ’kompromisløs, mild galning’

Redux

20. april 2018

Egentlig forskede John Ioannidis i sjældne sygdomme. Han var nyuddannet læge og forskede på Harvard Medical School i starten af 1990’erne, da han studsede over noget: Der var ikke den store forskel på behandlingen af sjældne sygdomme og behandlingen af mere udbredte lidelser som diabetes og hjerteproblemer.

Lægerne har relativt lidt dokumentation og forskning at basere diagnose og behandling på, når der er tale om sjældne sygdomme. Derfor må de ofte sjusse sig frem og gå efter deres mavefornemmelse. Men sådan gjorde lægerne også, når der var tale om kendte lidelser, konstaterede den unge Ioannidis ifølge magasinet The Atlantic. For selv om der var masser af forskning i kræft og diabetes, var den ofte bygget på observationer og små grupper af patienter. Sikre beviser for, at behandlingen virkede, var der ikke.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Breuer
Eva Schwanenflügel og David Breuer anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu