Læsetid: 13 min.

En økonomisk agent, et stykke biologi, en social konstruktion … hvad er et menneske egentlig?

Uanset om vi diskuterer køn, dagpenge, flygtninge eller Facebook, ligger der altid en skjult kamp under overfladen: en kamp om, hvad et menneske egentlig er. Det mener David Budtz Pedersen og Frederik Stjernfelt, som er aktuelle med en ny bog, der optegner otte centrale menneskebilleder, der konstant kæmper om vores hjerter og sind
Humaniora producerer hverken mikrochips eller ny medicin, der kan sælges. Humaniora producerer ideer om mennesket, og den slags kan ikke uden videre værdisættes. Men det betyder ikke, at humaniora er værdiløst, pointerer Budtz og Stjernfelt. Tværtimod.

Humaniora producerer hverken mikrochips eller ny medicin, der kan sælges. Humaniora producerer ideer om mennesket, og den slags kan ikke uden videre værdisættes. Men det betyder ikke, at humaniora er værdiløst, pointerer Budtz og Stjernfelt. Tværtimod.

Thomas Nielsen

20. april 2018

Forestil dig, at der sidder tre personer i et oplyst tv-studie godt i gang med en ophedet debat om ligestilling – en feminist, en jurist og en biologi.

Først tager feministen ordet: Køn er konstrueret af kultur og historie, siger hun. Medierne holder kønsstereotyper ved lige, og det er derfor, piger går i pink, og derfor, der er diskrimination – køn er en social konstruktion. Evolutionsbiologen ryster på hovedet. Nej, mennesket er et biologisk væsen, og de to køn har hver sine karakteristika, siger han, det er ikke så underligt, at der er en vis forskel. Så bryder juristen ind. Det er faktisk lige meget, siger hun, for alle mennesker er jo borgere i samfundet og skal have samme rettigheder.

Det er ikke bare forskellige holdninger til ligestilling, de tre fremfører – det er forskellige syn på, hvad et menneske er. Er mennesket et biologisk væsen, en kulturel konstruktion eller en fornuftig borger?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Toke Kåre Wagener
  • Lise Lotte Rahbek
  • Alvin Jensen
  • Torsten Jacobsen
Eva Schwanenflügel, Toke Kåre Wagener, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen og Torsten Jacobsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

OOps - til ære for glade homosociusser, der straks går igang med at definere deres egen personlige homo-variant : Homo Sapiens er et biologisk begreb, men det er artsbetegnelsen for alle mennesker. Den kan man ikke skippe..... Det betyder ikke 'det biologiske menneske', men det 'tænkende' menneske - selvom man ofte ikke skulle tro det så er de 95% der ikke tænker særlig klart alle også Homo Sapiens'er.

Eva Schwanenflügel og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

Aristoteles har sagt at "mennesket er et socialt væsen" jeg synes er den eneste definition som er værd at beholde, fordi den er uundværlig og rigtig og uanset, hvad kulturen kan definere mennesket på. Det er som en bygning kan ikke stå alene. De definitioner fra feminister, biologer og jurister er skiftelige og forandrer sig med tiden. Desværre skabe det mange krige og ødelæggelser først.

Niels Bent Johansen

Det er forfejlet at tro at man kan klassificere mennesker på denne måde. Hvert menneske er unikt og et produkt af gener, arv og sociale omgiveler.
Måske man kan lykkes med at klassificere opfattelsen af mennesker som begreb - men hvad det skal bruges til kan jeg ikke forstå.

Torben Knudsen

Livet som det leves af et flertal, har udviklet sig til en farce, et liv udfyldt med elektronik uden socialt indhold, som nærvær med andre. Tiden imellem fødsels og død bliver kortere og kortere, tiden stjålet af tom elektronik, køtrafik på de danske veje m.v..
Vi har styret af kapitalen solgt os til et tomt liv, mod et socialt liv, som alle teoretisk søger.
Fremtid? tag Jesus ned af korset og begynd forfra, sats på minimalisme, socialt samvær og kortere arbejdstid.
Det nuværende liv med to jobs, transport og sen afhentning af børn fra opbevaringslejren
er livsnedbrydende og nedbryder parforhold.
Den menneskelige tilværelse har længe været umenneskelig.
Da man ved egen styrke kan forme sin egen tilværelse er der dog et håb!.