Interview
Læsetid: 6 min.

Christina Hagen om Herning: »Jeg er slet ikke færdig med Bilkas cafeteria«

Christina Hagen bor i Herning, fordi byen tvinger hende til at leve et almindeligt liv med samtaler om sommerblomster og dagcremer. Fordi hun føler sig hjemme. Og fordi byen giver økonomisk frihed til at forlade den og Danmark, så ofte hun vil
Hernings essens kan man ifølge Christina Hagen blandt andet opleve i Herningcentret, hvor man kan se jyske familier defilere forbi thairestauranten og børnene hoppe op ad flodheste af sten.

Hernings essens kan man ifølge Christina Hagen blandt andet opleve i Herningcentret, hvor man kan se jyske familier defilere forbi thairestauranten og børnene hoppe op ad flodheste af sten.

Christina Hagen

Redaktionen
11. maj 2018

»Mit allerførste minde om Herning er, at jeg går hen ad en villavej alene som treårig og tænker ’Det er rart at være alene’. Fra jeg var helt lille har jeg gerne villet være alene. Min mor siger, at jeg som to ethalvtårig selv kunne finde på at gå hen til kiosken for at købe slik, helt alene og uden at nogen så det, før jeg kom tilbage med slikposen. Allerede dengang satte jeg pris på, at der ikke sker så meget i Herning, og at man derfor er nødt til at skabe sine egne mysterier, hvis man ikke skal kede sig ihjel. Det er godt for fantasien.

Jeg var ikke specielt vild med byen, da jeg var barn og ung. Den var meget småborgerlig, syntes jeg, og ikke så køn. Jeg drømte mig hen til andre og bedre steder. Jeg tænkte, at i København var der nok nogle flotte mænd og spændende mennesker. Og i Aarhus næsten det samme. Når man er opvokset et sted som Herning, er det en selvfølge, at man ofte har følt sig fanget et sted, hvor der var dødssygt, og hvor ingen forstod en.

Som voksen sætter jeg pris på at være et sted, hvor folk ikke forstår mig. Jeg lærer noget hver dag, og samtidig vil andre gerne lære af mig. Der sker en udveksling, som ikke sker i København. I damesaunaen i Herning Svømmehal taler vi i timevis om, hvad vi vil med vores liv og hvorfor.

Christina Hagen viser rundt i Herning

Drikke

»Murphy’s, hvis man vil drikke øl, Dyrbys, hvis man vil kaffe og kakao, og Poulsen, hvis man vil ’varme op’, inden man tager på Dansestedet. Tre meget uprætentiøse steder,« fortæller Christina Hagen.

facebook.com/murphyspubherning1, dyrbys.dk, cafepoulsen.dk

Tænke

»Heart Museum, hvor man kan gå ret meget i fred. Derefter kan man se Kronhammers Elia, som ligger tæt på, eller gå en tur langs Uldjydevej. Den er fantastisk smuk om sommeren, selvom der ikke rigtig er noget at se som sådan. Herning Svømmehals 50 meter bassin med ti baner er også et dejligt sted, og der kan man få sig en snak med livredderen Peter, som altid har en god historie i ærmet. Han er mere end almindeligt observant. Svømmehallen ligger tæt på Fuglsang Sø; der er ret smukt, og om sommeren kan man bade og grille.«

heartmus.dk, herning-bad.dk, elia.dk

Jeg flyttede tilbage til Herning fra København, fordi jeg blev færdig på Forfatterskolen den samme dag, som jeg skulle være ude af min lejlighed i Valby. Jeg var flyttet et utal af gange, fordi jeg ikke kunne finde et sted til en husleje, jeg havde råd til. Jeg boede på Østerbro, Nørrebro, så Østerbro igen og til sidst Valby og fik stress af at flytte hele tiden.

Jeg syntes, det var vanvittigt at betale 8.000 kr. for en lejlighed, når jeg ikke var specielt glad for byen, men mest bare gik rundt og var stresset, shoppede og levede et lidt tomt liv med mange venner, men ingen rigtige venner, der lige var der og havde tid, når det virkelig brændte på.

Jeg flyttede tilbage og tænkte ’Åhh nej’, fordi det er forbundet med failure at flytte tilbage til Jylland. Men efter nogle år blev jeg glad for det og fandt en ny ro. Jeg kunne mærke mine følelser bedre her, jeg fik arbejdet mere på mine bøger, og så koster en lejlighed 4.000 kr. om måneden i stedet for 8.000 kr. På den måde har man 12 gange 4.000 kroner om året at rejse for.

Folk spørger tit, om jeg ikke snart kommer til København, for jeg må da kede mig i Jylland. Og jeg keder mig også i Jylland, når jeg har været her fire måneder i træk, men så tager jeg jo til Kingston, Istanbul eller Lima, jeg tager jo ikke til København; hvad skulle jeg der?

Jeg får klaustrofobi af at være i Danmark i ret lang tid ad gangen, og jeg bliver udmattet af den danske ’rigtighed’ og de danske diskussioner. Så tager jeg væk og bliver chokeret og sagt imod, og så lever jeg igen. De gange, jeg har været på Jamaica, har jeg spist næsten hver aften i det samme gadekøkken sammen med de samme tre mænd. Vi diskuterede blandt andet kønsroller og en af dem sagde på et tidspunkt »it’s a woman’s job to scrub the floors«, og så snakkede vi lidt om det.

Drive

»Hernings essens kan man finde i Bilkas cafeteria, som jeg slet ikke er færdig med, og så selvfølgelig food og non-food afdelingen og plantecentret. Bagefter kan man gå i Herningcentret og se, hvordan jyske familier defilerer forbi restauranten med thaimad, og hvordan børnene hopper op ad flodhestene af sten. Hvis man går rundt i Herningcentret i et par timer, er man lige så afslappet som efter en tur på et svensk spahotel. Man kan også gå i tøjbutikken Ca-Zoo i Skolegade. Ejeren Karina er virkelig sød. Og så Stines Hudpleje. Dér kan jeg anbefale Isabella,« tilføjer Christina Hagen.

herningcentret.dk, bilka.dk/herning, ca-zoo.dk, stineshudpleje.dk

Spise

»A Hereford Beefstouw i Lund er nok den hyggeligste restaurant i området. Der er god kunst på væggene i det lavloftede bondehus.«

a-h-b.dk/herning-lund

Jeg keder mig ihjel, når alle er enige om, hvad vi skal, hvem vi er, hvad vi skal diskutere og hvad vi kan tillade os. Når jeg kommer hjem fra Peru eller Caribien, er jeg fuldstændig chokeret, og det giver mig ny energi og mod på livet.

Jeg føler mig meget mere afslappet i Jylland generelt, men særligt i Herning. Jeg tror, at mange mennesker finder en ro der, hvor de er født, som om det er indbygget, et kompas af en art.

Jeg tænker mere koncentreret her, og jeg bruger ikke tid på at drikke kaffe på cafe flere gange om ugen og gå i tøj, der matcher. Jeg lever meget stille. På fredag skal jeg til champagne og kaviar hos min russiske Herning-veninde sammen med Anne Marie, som arbejder på kontor, og Carina, der er fysioterapeut. På papiret har vi ikke en skid tilfælles, men vi hygger os og taler om alt andet end litteratur og kunst; det er rart.

Christina Hagen

Det er fornuft, rationale, effektivitet, der kendetegner byen. Det er en industriby med fokus på penge, og intet er til for syns skyld. Byen har ikke meget med kunst at gøre, og derfor har jeg det så godt her. Vi beskæftiger os kun med noget, der kan bruges til noget konkret.

Man bliver et nyt menneske af at kopiere herningensernes livsstil. Alle de unoder, der fører det moderne menneske på glatis, de findes ikke her. Det er et meget simpelt liv, der leves her. Man skal sove, spise og se tv og ikke ret meget andet. Man skal ikke ’se noget’ i Herning, man skal bare være her og finde ud af, at livet ikke er så kompliceret, som man lige gik og troede.

Danse

»Jeg må indrømme, at jeg ikke danser i Herning. Jeg har engang set nogen danse på Murphy’s, men det var ikke noget kønt syn, og jeg gik tidligt hjem.«

facebook.com/murphyspubherning1

Oplev

»Herning Svømmehals 50 meter bassin, men ikke DGI-huset. Heart, Bilka og Herningcentret.«

Undgå

»Alt, der imiterer København.«

I mit arbejde som forfatter tror jeg ikke, at byen spiller den store rolle. Herning er et sted, hvor jeg er, når jeg er i Danmark, men jeg har ikke et hjem på samme måde, som mange har et hjem. Jeg rejser så meget, at Herning ikke sætter større præg på mine tekster end Langeland, Grækenland, Afrika og Caribien gør. Jeg er lidt over det hele.

Alligevel kunne man jo i hvert fald spore jyskheden i Jungle, men det var jo ligeså meget en reaktion på den her tendens til at nedgøre mennesker, der bor uden for København. På mange måder passer jeg ikke ind her, fordi jeg holdningsmæssigt ofte ligger tættere på de mennesker, jeg kender i København, men det er netop derfor, jeg godt kan lide Herning.

Jeg bliver tvunget til at leve et mere almindeligt liv med rutiner og samtaler om sommerblomster og dagcremer. Det er meget sundt for en som mig, der filosoferer lidt for meget i det daglige og lige skal fokusere på at holde begge ben på jorden. Herning er lig med effektivitet. Drømmene fører ikke ud i det uendelige, og det er meget herningensisk, synes jeg. Det er jo ikke kun en styrke, men det kan dog noget.«

iVerden maj 2018

Flyindustrien har gjort global bevægelighed mulig for flere end nogensinde før, Men transportformen bidrager enormt til CO2-forureningen – væsentligt mere end tog, busser og biler.

I forårsudgaven af iVerden fortæller vi derfor om alternativerne til den forurenende flyrejse til den anden side af Jorden. Fra en cykeltur igennem det historiske Tyskland over ture til ishockey-aktuelle Herning og det politiske Sverige til en rejse til fortiden i Sagnlandet Lejre. Alle sammen steder, man kan nå uden at gå om bord i en flyvemaskine.

Andre artikler i dette tillæg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her