Læsetid: 3 min.

Malplaceret midt på steppen

På grænsen mellem Kina og Kasakhstan viser de usynlige skel imellem os sig tydeligt
11. maj 2018

Minibussen sætter os af i ingenmandsland og kører tom over grænsen til Kina. Min ven Anders er i strålende humør. Som han står dér to meter høj med sit røde hår og sine lange blege lemmer, der glinser af solcreme, virker han uendeligt malplaceret her midt på steppen. Og dog er han i sit rette element. Han har noget med grænser. Han kan sidde og smile henført over de scener, der udspiller på disse arbitrære linjer mellem stater, lovgivninger og økonomier.

»Har du lagt mærke til, at alle kører i VW Passat, spurgte han mig engang, da vi holdt i kø på grænseovergangen mellem Polen og Kaliningrad. Jeg tror, det er, fordi den har en tank på 70 liter,« sagde han. Og ganske rigtigt. Polakkerne holdt i kø for at tanke billigt brændstof, mens russerne holdt i kø for at købe frugt og grønt i Polen.

Nu har Anders lokket mig til grænsen mellem Kina og Kasakhstan. Vi har tilbragt en time i paskontrollen for at få lov til at komme ud af Kasakhstan og en halv time i kø for få billet til den flåde af hvide busser, der transporterer kasakher de tre kilometer gennem ingenmandsland til shoppingparadiset Khorgos.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu