Podcast
Læsetid: 1 min.

Podcast: Er det frie universitet en romantisk myte?

Universiterne er ikke uafhængige af det samfund, der betaler for dem – og det behøver de heller ikke at være. Men det er ikke et argument for at lade embedsmænd og politikere detailstyre universiterne, mener institutleder og forfatter Maja Horst i Moderne Ideer Podcast
Hvad skal universiteterne kunne? Giver det mening at sammenligne Københavns Universitet med Harvard? Lyt med i Moderne Ideer Podcast.

Hvad skal universiteterne kunne? Giver det mening at sammenligne Københavns Universitet med Harvard? Lyt med i Moderne Ideer Podcast.

Jesse Jacob

Redaktionen
8. august 2018

I debatten om, hvad vi vil med vores højere læreanstalter, og hvilken samfundsmæssig rolle universiteterne bør have, står to stereotype positioner – ifølge Maja Horst – over for hinanden. Frihedskæmperne, der drømmer sig tilbage til den tyske filosof Wilhelm von Humboldts tanker om det autonome universitet, og samfundsingeniørerne, der tror på styring af universiteterne.

Sandheden er, at universiteterne hverken er eller bør være uafhængige af det samfund, som betaler, men samtidig må vi droppe forestillingen om, at fremtidens behov for viden og kompetencer kan forudsiges, planlægges og styre oppefra, mener Maja Horst. Lyst, gnist og interesse skal drive forskningen frem.

Maja Horst er professor i Forskningskommunikation og institutleder ved Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet. Hun kalder i bogen Hvad skal vi med universiteterne? på mindre hængemuleri i debatten og giver i denne podcast sit bud på, hvad vi burde tale om, når vi taler om de danske universiteter og deres fremtid.

Moderne Ideer er podcasten, som ikke KUN vil gøre dig klogere, men også levere gode svar på nogle af vor tids største udfordringer fra de mennesker, som ved allermest.

Podcast

Moderne Ideer

Moderne Ideer er podcasten, som ikke kun vil gøre dig klogere, men også vil levere svar på nogle af vor tids største udfordringer fra de mennesker, der ved allermest om dem. Er fredens tid forbi? Hvad skal vi gøre ved landbruget og flygtningekrisen? I hvert afsnit giver gæsten sit bud på en løsning. 

Serien er produceret med støtte fra Lundbeckfonden.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her