Læsetid: 3 min.

Vi er ikke dumme – men vi bliver det, hvis vi ikke hele tiden forsøger at blive klogere

Falske nyheder og populister er ikke den største trussel mod oplysning og vores viden om samfundet. Den største trussel er, at vi tror, vi kender sandheden om samfundet og ikke systematisk udfordrer vores egne antagelser
7. september 2018

Vi ved efterhånden, at meget af det, vi tror, vi ved om verden, ikke er rigtigt. 

Sådan var det også for lidt mere end ti år siden. Mange økonomer var alarmerede over den amerikanske regeringsførelse og statsgæld. Præsident George W. Bush havde for overklassen gennemført massive skattelettelser, som ikke var finansierede, og krigene i Afghanistan og Irak kostede flere hundrede milliarder dollar. Forskere, eksperter og politikere advarede mod, at gælden og underskuddet, som voksede og voksede, kunne føre til en ny økonomisk krise.

Men som historikeren Adam Tooze skriver i sin nye bog, Crashed: How a Decade of Financial Crises Changed the World, forberedte vi os på »den forkerte krise«. Den almindelige forestilling var, at krisen ville blive skabt af det politiske system. Og det var ikke ulogisk, for i 1990’erne havde statsgæld og underskud udløst kriser i adskillige lande.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Niels Møller Jensen
Eva Schwanenflügel og Niels Møller Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer