Satire
Læsetid: 7 min.

Kommenteret scoreguide fra 2010: Medicinpiger er ekstremt svære at imponere

I 2010 bragte Information en guide til, hvilke scoretricks der virker på hvilken type studerende – så man let kunne gå på målrettet jagt. Men der er sket meget på både datingmarkedet og universiteterne siden da. Informations nuværende universitetspraktikant Rasmus Friis kaster her et kritisk blik på scorerådene fra 2010
I 2010 bragte Information en guide til, hvilke scoretricks der virker på hvilken type studerende – så man let kunne gå på målrettet jagt. Men der er sket meget på både datingmarkedet og universiteterne siden da. Informations nuværende universitetspraktikant Rasmus Friis kaster her et kritisk blik på scorerådene fra 2010

Jens Koudahl

iBureauet
7. september 2018

Rasmus: »Hvis en skribent havde pitchet en scoreguide spækket med stereotyper og hede heterodrømme i 2018, ville der nok være mere end én redaktør, der havde set en shitstorm for sit indre øje. Men okay, her er den igen, og det synes jeg er fint. Finder man scorerådene latterlige, kan man jo bare ignorere dem og bruge guiden som en kilde til selvironi. Det er trods alt et vindende træk – også på universiteternes datingmarked.«

Humaniorapigen 2010

Her finder du hende

Caféer på Vesterbro, nyåbnede barer i Kødbyen, læsesalen på Diamanten og en sjælden gang imellem på campus.

Jens Koudahl
Sådan genkender du hende

Moderigtigt genbrugstøj og evt. drengehår fra halvfemserne. Hvis du hører en pige sige »jeg fandt den i en genbrugsbutik i New York«, kan du være så godt som sikker.

Sådan gør du

Humaniorapiger er vilde med rosévin og franske filosoffer. Rousseau og rosé. Bøger om queerteori er også gode, så tag sådan én med under armen. Akademisk name- og begrebsdropping er et hit. Er du heldig at løbe ind i en RUC’er, kan du nøjes med at sige diskursanalyse, men de fleste vil forvente lidt mere, om ikke andet nogle navne. Camus er fint. Foucault er bedre. Men pas på, hvis du tidligere har haft held med at sige Anthony Giddens. Han er ’so last year.’

Rasmus' kommentar i 2018

»Du glemmer at nævne firkantede pandehår. Når det er sagt, hører man ikke meget til Rousseau på KUA i de her dage. Humanisterne er blevet dimensioneret, dunket i hovedet og sparket i røven, mens Rockwool Fonden og co. har fortalt dem, at de ikke skaber værdi for samfundet. Resultatet er, at de snakker (næsten!) lige så meget om studiejobs som statskundskaberne. Ellers bliver de jo arbejdsløse.

Så måske skal du bare invitere din flirt til et gennemsyn af konsulentstudiejob i universitetets online jobbank, mens du fortæller hende, at det hele nok skal gå.«

Kunstnerdrengen 2010

Jens Koudahl
Her finder du ham

På Holmen om dagen. Til ferniseringer og undergrundsfester rundt om i byen om aftenen.

Sådan genkender du ham

Kunstnerdrenge har altid én skør ting på. Et par store briller (ofte set i Århus). En alpehue. Eller irgrønne sko.

Sådan gør du

Kunstnerdrengen kan godt lide at snakke om sine ’projekter’. Hans seneste kortfilm, eller albummet, der er lige på trapperne, og som et engelsk pladeselskab er meget interesserede i. Projekterne er som of- test symboler på drengens egen personlighed, som derfor også er et naturligt omdrejningspunkt for samtalen. Han er ikke bange for at snakke om ting, der gør lidt ondt. En god åbner er:

»Hvad lægger du som kunstner mest vægt på – teknik eller følelse?«

Herefter vil samtalen køre helt af sig selv. Skulle I komme til at tale om dig på et tidspunkt, er det vigtigt, at du hurtigst muligt drejer samtalen over på ham igen. Det er også godt at virke kunstinteresseret, men udvis helst en lidt konservativ interesse, så han kan åbne dine øjne for alt det nye, som er meget bedre.

Godt råd: Vær varsom med at sammenligne ham med en kendt kunstner i samtiden – kunstnerdrenge bryder sig ikke om at blive sat i bås. Følgende kunstnere må der aldrig drages paralleller til: Film: Lars von Trier. Musik: Kashmir. Billedkunst: Kristian von Hornsleth. Teater: Alle der var med på Dr. Dante. Litteratur: Jakob Ejersbo.

Rasmus' kommentar i 2018

»Hvorfor skal man gøre sig selv underdanig og sluge en syndflod af selvforherligende gloser for at komme til køjs med ham her? Et moderne datingmarked vil have godt af noget selvrespekt. Så jeg vil snarere sige: Pil alpehuen af ham. Sig ham imod og lad ham føle, hvor tynd isen er under de irgrønne sko. Først vil han blive fornærmet, men senere vil han komme krybende tilbage for at genrejse sin stolthed. Og hvis ikke, har du i det mindste værnet om din egen.«

Medicinpigen 2010

Jens Koudahl
Her finder du hende

På campus.

Sådan genkender du hende

Hun er smuk og naturlig – ofte helt uden makeup. Tøjet er til hverdag praktisk, og hun kan tilmed have sine bøger i noget så gammeldags som en rygsæk.

Sådan gør du

Medicinpiger er ekstremt svære at imponere. De taler nemlig helst med andre medicinstuderende, og gerne på latin. Og selvom en medicinpige er et godt parti, er det måske lige voldsomt nok at melde sig ind på studiet alene for at score. Desuden er det ret svært at komme ind.

Skal du skabe kontakten, bliver du derfor nødt til at fejle noget – noget, som ikke er ulækkert, og som straks kan undersøges. En gammel ankelskade er måske brudt op. Når hun så har stillet diagnosen, gælder det om hurtigt at komme videre, ellers vil hun opfatte dig som et skvat. Medicinpiger er tossede med vandreferier – så måske opstod din ankelskade på sådan én. Et godt råd: Glem det med kitlen. Du kan altid få lov senere.

Rasmus' kommentar i 2018

»Det lyder som noget fra en Holberg-komedie. Jeg nægter at tro, at studerende, der engang klædte sig af foran hinanden i et rum ved navn Skakten, ytrer så meget som et enkelt ord på latin i sociale sammenhænge.

Det her er et minefelt. For det første er hele patient-læge-manøvren et forældet og helt ærligt let gennemskueligt greb i scorebogen. Sådan noget, man så i 80’er-pornofilm med Ron Jeremy. Og hvis man alligevel udfordrer skæbnen, skal man være sikker på, at vejen allerede er banet. Ellers kan det give bagslag. Særligt i en tid, hvor de sleske stoddere hurtigt bliver peget ud.«

Ingeniørdrengen 2010

Jens Koudahl
Her finder du ham

På triste kollegier i Lyngby og Aalborg Øst samt barer med billig alkohol, såsom dem i Jomfru Ane Gade.

Sådan genkender du ham

Bleg og med fed- tet hud. Nogle gange er han tyndfed. Kan have bumser, selvom han er voksen. Lyse cowboybukser og T-shirt til hverdag. Lyse cowboybukser og skjorte til fest, hvor han taler om infrastruktur og bølgekraft.

Sådan gør du

Du har bryster. Et godt råd: Skynd dig at få ham med i seng, inden han begynder at snakke for meget om sine studier.

Rasmus' kommentar i 2018

»Det er et kendt faktum, at kvinder kan komme let til scoringerne på DTU*. Til gengæld er det interessant at anvise en strategi for de mandlige studerende, der må gebærde sig snedigt på slagmarken for at komme i nærheden af det marginale udbud**. Mit bedste råd (udover at undgå bølgekraft som samtaleemne)? Lad være med at virke desperat.«

*Medmindre de altså er til kvinder.

**Medmindre de altså er til mænd.

Jurapigen 2010

Jens Koudahl
Her finder du hende

I læsesale om dagen. Om natten på dyre cocktailbarer, du ikke kan finde.

Sådan genkender du hende

 På lyden af de høje hæle.

Sådan gør du

Jurapiger går efter to ting: Penge og gener. De gennemskuer straks, hvis din skjorte er fra H&M. En lækker bil er ikke påkrævet, men klart en fordel. Det med generne kan du selvsagt ikke gøre så meget ved, men en tur i træningscenter har aldrig skadet nogen.

Jurapigen er hunderæd for fiasko – du skal derfor udstråle succes og ambition. Fuldskab ses som et svaghedstegn, så hold dig ædru. Hvis du selv er jurastuderende, kan det være en fordel at skjule det så længe som muligt – hun vil sandsynligvis ikke være interesseret i en faglig konkurrent, der kan sætte hende til vægs. Og er du dårligere end hende, er det endnu værre.

Rasmus' kommentar i 2018

»Gode råd. Du kan også hjælpe din flirt med at klage til administrationen. Det er på mode på Jura, har jeg hørt.«

Statskundskabsdrengen 2010

Jens Koudahl
Her finder du ham

I ministerier og kommuner, hvor han udfører studierelevant arbejde mindst 20 timer om ugen. I byen opsøger han gerne steder, hvor der kommer kendte, som han kan netværke med.

Sådan genkender du ham

Pæn i tøjet. Slank (endnu). Adamsæblehals. Der kan være ten- dens til høje tindinger og tidlig måne på toppen.

Sådan gør du

Intet er vigtigere for statskundskabsdrengen end et studierelevant arbejde, som kan skrives på CV’et. Sig derfor ’nej, hvor spændende,’ når han fortæller om sit arbejde, selvom det formentlig lyder jævnt trist. Han er desuden altid på jagt efter et fi- nere studierelevant arbejde, så han kan imponere studiekammeraterne og skrive endnu mere på cv’et. Hellere Københavns Kommune end Rødovre Kommune og så fremdeles.

Skulle du tilfældigvis råde over et studierelevant arbejde – måske ligefrem have forbindelser i Finansministeriet, er du rigtig godt på vej. Hvis ikke, er det en god idé at drikke ham fuld. Så vil han med stor sandsynlighed glemme det med cv’et. Specielt de socialdemokratiske statskundskabsdrenge har en svaghed her. Kan du få ham til at gøre noget decideret pinligt – og det er slet ikke usandsynligt – har du tilmed en klemme på ham, når han en dag bliver toppolitiker eller -embedsmand.

Rasmus' kommentar i 2018

»Måske 25 timer. Ellers passer det vist meget godt.«

Et sidste ord

»Overordnet hviler der sine steder en romantisk forestilling bag scoreguiden. En ide om, at forhold på universiteter starter med barista-kaffe og rosé på hippe caféer eller studenterbarer.

Men universiteterne er ikke længere en ophobning af selvsmagende nicher, det er for de mange (eller i hvert fald for de flere). Sandheden er nok nærmere, at de fleste forhold starter med lakridsshots og dårlige dansetrin i basinficerede festsale, hvor ingen kan høre dig skrige Foucault, Smith eller Hume. Det er værd at tænke over, inden du forsøger at puste dig op med kulturel kapital.«

Studiestart 2018

Vi er ikke dumme, men vi bliver det, hvis vi ikke hele tiden forsøger at blive klogere. Udvid din horisont: Mød de unge, der hacker uddannelsessystemet, pust ild i ungdommens oprørstrang og få vores tips til, hvordan du bliver lynende skarp – uden for pensum.

Andre artikler i dette tillæg

 • Syv tips: Sådan styrer du uden om fremdriftsreformen

  7. september 2018
  Du mærker opdriften i midten af rusugen, når din nye klasse forvandler sig fra fremmede mennesker til venskaber og læsegrupper. Så rammer kravene om fremdrift dig, og du bliver helt svedig, når du hører politikere prædike om maksimale studietider og begrænsede SU-klip. Men tag det roligt. Information guider dig til, hvordan du omgår fremdriftsreformen
 • Bachelorerne kommer – måske

  7. september 2018
  Langt de fleste universitetsstudier ender med en kandidatgrad. Men det øgede behov for arbejdskraft og mere fleksible uddannelsesveje kan være med til at skabe flere bachelorer, mener eksperter
 • Professsor: »Lær pensum udenad og koncentrer dig om noget andet. Gå på opdagelse. Opsøg udkanterne«

  7. september 2018
  Man stiger ikke til vejrs på den akademiske himmel ved blot at følge pensum. Fire mænd og kvinder, der alle har gjort karriere på baggrund af deres viden, fortæller om de sidespring, chok, bøger, film og erfaringer, der sendte dem i retning af visdommen
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her