Baggrund
Læsetid: 5 min.

Syv tips: Sådan styrer du uden om fremdriftsreformen

Du mærker opdriften i midten af rusugen, når din nye klasse forvandler sig fra fremmede mennesker til venskaber og læsegrupper. Så rammer kravene om fremdrift dig, og du bliver helt svedig, når du hører politikere prædike om maksimale studietider og begrænsede SU-klip. Men tag det roligt. Information guider dig til, hvordan du omgår fremdriftsreformen
Du mærker opdriften i midten af rusugen, når din nye klasse forvandler sig fra fremmede mennesker til venskaber og læsegrupper. Så rammer kravene om fremdrift dig, og du bliver helt svedig, når du hører politikere prædike om maksimale studietider og begrænsede SU-klip. Men tag det roligt. Information guider dig til, hvordan du omgår fremdriftsreformen

Simon Læssøe

Redaktionen
7. september 2018

1. Vælg dit universitet med omhu

Det første råd er faktisk allerede for sent for dig, hvis du starter på dit studie nu. Men pointen er, at fremdriftsreglerne for dit universitet ikke nødvendigvis er de samme som på andre.

På Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Syddansk Universitet forlanger de, at du består mindst 45 ECTS-point om året. En fuldtidsstuderende læser 60 ECTS per studieår, så det giver dig lidt frirum. Men på mange af uddannelserne må du ikke blive mere end et halvt til et helt år forsinket, så hold dig til ilden.

Aalborg Universitet anvender ikke aktivitetskrav, og de studerende må derfor i princippet bruge så lang tid på studiet, som de ønsker. Noget lignende er Roskilde Universitet ved at indføre. Men pas på din økonomi. Efter fem år og ti måneder med SU lukker staten kassen i. Og det samme sker, hvis du bliver mere end et halvt år forsinket.

2. Hop i trøjen – eller få et barn

I stedet for at tælle dine ECTS-point kan du gøre noget med mere krudt i: Hop i kamuflagetøjet, stik fødderne i et par militærstøvler og marcher ud af universitetet for en stund. I de fleste tilfælde kan du få orlov fra studiet, hvis du skal aftjene værnepligt.

Du kan også få orlov på en anden måde, men det kræver, at du får et barn. Hvis du eller din kæreste føder, eller hvis I adopterer et barn, kan I ligesom alle andre få barsel fra studiet. Mødre kan bevilliges orlov i op til 12 måneder, mens det for fædre er det halve. På den måde sikrer du dig en pause fra studiet, og du vænner dig til at stå tidligt op, så du kan ankomme som den første på læsesalen, når du vender tilbage.

3. Retskrav-tricket

Når du afslutter din bachelor, kan du vælge at fortsætte på samme studie under kandidaten. Det har du et retskrav på, hvis uddannelsen foregår det samme sted, som du færdiggjorde bacheloren. Du skal dog påbegynde uddannelsen i umiddelbar forlængelse af din bachelor. Men hvad så, hvis du er udkørt efter tre års studie?

Mange studerende gør brug af en finte, som kan foregå på to måder. Du skriver din bacheloropgave færdig før sommerferien, men afleverer den først, når du skal bruge dit tredje eksamensforsøg om vinteren. Så skal du dog bestå, for ellers skal du søge om dispensation til at få et fjerde forsøg.

Du kan også udskyde et af dine andre fag på bacheloren. Alt afhængigt af, hvornår det er muligt at gå til første og anden reeksamen igen, kan du vinde et halvt eller helt års pause.

Fremdriftsreform 1.0 og 2.0

 • I 2013 vedtog SRSF-regeringen sammen med V, K, DF og LA den senere så berygtede fremdriftsreform 1.0. I samme omgang reformerede partierne SU-systemet. De ønskede at begrænse den tid, de studerende brugte på at studere. I gennemsnit 4,3 måneder skulle universiteterne reducere studietiden med frem mod 2020. Derfor indførte partierne blandt andet, at alle studerende automatisk skulle tilmeldes fag og eksaminer til 60 ECTS-point om året. Den studerende kunne ikke afmelde sine prøver. Hvis studerende blev mere end et halvt år forsinket på deres uddannelse, ville de miste retten til at modtage SU.
 • To år senere og efter mange demonstrationer imod reformen blev kravene lempet, da partierne bag den første version af reformen – dog uden Dansk Folkeparti og Liberal Alliance – vedtog fremdriftsreform 2.0. Her fik universiteterne større frihed til selv at finde ud af, hvordan studietiden kunne reduceres. De ville stadig blive straffet økonomisk, hvis det ikke lykkedes at opfylde målet. Den obligatoriske tilmelding til fag og prøver blev afskaffet. Universiteterne fik mulighed for at indføre et studieaktivitetskrav på op til 45 ECTS-point.
 • Fremdriftsreformen har indtil videre virket efter hensigten. De studerende kommer hurtigere igennem studiet. Hvor de studerende i 2011 blev i gennemsnit 13,2 måneder forsinket i forhold til den normerede tid på studiet, var de i 2017 kun 6,7 måneder forsinket. På de seks år blev studietiden altså reduceret med 6,5 måneder, og universiteterne har derfor nået reformens mål – tre år før tid.

4. Få en god ide

Tumler du med en idé, som kan revolutionere din branche, men mangler du tiden til at føre den ordentligt ud i livet? Med ændringerne af fremdriftsreformen i 2015 fik universiteterne mulighed for at give dispensation til entreprenante studerende, og det har flere universiteter udnyttet. Typisk stilles der dog krav om, at du bruger et vist antal timer på arbejdet, og både dit produkt og din virksomhed bliver målt og vejet.

Hvis du i stedet har flair for boksning, hækkeløb, kajakpolo eller andre sportsgrene på eliteplan, kan du aflaste hovedet og i stedet bruge musklerne til at sikre dig mere luft på studiet. Ofte har du som elitesportsudøver gode muligheder for at få ekstra tid til eksaminer eller til at tage eksaminer på andre tidspunkter end dine medstuderende, og du kan typisk også forlænge dit studieforløb.

5. Fordriv ikke tiden – driv studenterpolitik

Engager dig politisk på dit universitet og få ikke bare indflydelse, men også mere tid til at studere i. Universiteterne ønsker ikke, at fremdriftsreformen skal slukke de studerendes iver efter at deltage i studenterpolitik. Derfor giver de dig formentlig dispensation til at forlænge studiet med et års tid, hvis du er frivillig i en politisk forening på universitet. For at opnå det, skal du dog have en højere stilling som formand for eller som medlem af et betydningsfuldt udvalg.

Du kan også få dispensation til længere studietid, hvis du er formand for en af de 72 ungdomsorganisationer, der hører under Dansk Ungdoms Fællesråd. Det tæller alt fra spejdere og ungdomspartier til kirkeforeninger og miljøorganisationer. Mulighederne er mange.

6. Tag pitstop på en højskole

På nogle universiteter behøver du faktisk ikke have en god grund for at tage orlov fra studiet. Studerende på Københavns Universitets bacheloruddannelse og på Roskilde Universitet kan uden særlig begrundelse tage orlov i et semester. På Aalborg Universitet kan du få ubegrundet orlov i op til 12 måneder, men du skal have bestået det første år af din uddannelse og endnu ikke være i gang med specialet. Orloven kan du for eksempel bruge på at tage et pitstop på en højskole. Mange skoler tilbyder billige ophold, hvis du er studerende.

7. Bliv syg

De mindre sjove muligheder for at få dispensation får du til sidst. Hvis du bliver syg, kan du søge om at blive sygemeldt fra studiet i en begrænset periode. Det kræver typisk en lægeerklæring. Læger har selv været studerende, så de forstår formentligt godt, hvis du har brug for et pusterum.

Du kan for eksempel få stress, og så vil du langt fra være den eneste. Ingeniørforeningen IDA udgav i september sidste år en undersøgelse, hvor 14 procent af de studerende på tekniske og naturvidenskabelige uddannelser angav at være blevet forsinket på studiet som følge af stress.

Du kan også få støtte og ekstra tid, hvis du har læseproblemer, fysiske eller psykiske handicap eller en kronisk sygdom.

Studiestart 2018

Vi er ikke dumme, men vi bliver det, hvis vi ikke hele tiden forsøger at blive klogere. Udvid din horisont: Mød de unge, der hacker uddannelsessystemet, pust ild i ungdommens oprørstrang og få vores tips til, hvordan du bliver lynende skarp – uden for pensum.

Andre artikler i dette tillæg

 • Kommenteret scoreguide fra 2010: Medicinpiger er ekstremt svære at imponere

  7. september 2018
  I 2010 bragte Information en guide til, hvilke scoretricks der virker på hvilken type studerende – så man let kunne gå på målrettet jagt. Men der er sket meget på både datingmarkedet og universiteterne siden da. Informations nuværende universitetspraktikant Rasmus Friis kaster her et kritisk blik på scorerådene fra 2010
 • Bachelorerne kommer – måske

  7. september 2018
  Langt de fleste universitetsstudier ender med en kandidatgrad. Men det øgede behov for arbejdskraft og mere fleksible uddannelsesveje kan være med til at skabe flere bachelorer, mener eksperter
 • Kære studerende, spørgsmålet er, om det er klogt at bruge flere penge på at give jer mad i munden end viden i hovedet

  7. september 2018
  I Danmark bruger vi flere penge på SU til de studerende på de videregående uddannelser end på selve uddannelserne. Efter at regeringen nu har besluttet at nedsætte et ekspertudvalg til at se på studieydelserne, er diskussion om SU’en endnu engang blusset op. Information har spurgt eksperterne, hvad der er op og ned i debatten
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her