Podcast
Læsetid: 1 min.

Sådan ender demokratiet – en podcast med David Runciman og Rune Lykkeberg

Kina har som autoritær stat et bedre udgangspunkt for at tænke langsigtet end Vestens demokratisk valgte politikere, der er fokuseret på næste valg om fire år eller mindre. Det siger professor i politik David Runciman i denne podcast med Rune Lykkeberg
Rune Lykkeberg interviewer David Runciman på Det Kongelige Bibliotek i København. Nu kan du høre samtalen som podcast.

Rune Lykkeberg interviewer David Runciman på Det Kongelige Bibliotek i København. Nu kan du høre samtalen som podcast.

Niels Hougaard

Redaktionen
28. november 2018

Er demokratiet ved at gå under? Nej, men det kan ikke længere give dets befolkninger svar på tidens store kriser.

Folk tager ikke fejl, når de ser på Trump og bliver mindet om fascister som Mussolini. Politikken lyder ens, og det er de samme institutioner, som blev svækket i 1930’erne. Men resten af samfundet er forandret. Folk er ti gange rigere og bedre uddannet.

Demokratiet blev genfødt efter Anden Verdenskrig, men vi kan jo ikke gå og håbe på en ny krig.

Chefredaktør Rune Lykkeberg har mødt et af sine intellektuelle idoler, forfatter og professor i politik David Runciman, i Dronningesalen på Det Kongelige Bibliotek.

Hør deres samtale i Europæiske Ideer, Informations podcast med de største europæiske tænkere.

Hvis du hører podcasten og gerne vil gøre andre opmærksom på den, så smut ind i iTunes og giv Europæiske Ideer nogle stjerner.

Podcast

Europæiske Ideer

Europæiske Ideer er en podcastserie, hvor førende tænkere præsenterer perspektiver, analyser og fortællinger om et Europa i forandring. Samtalerne foregår på engelsk.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Manglende handling på de menneskeskabte klimaforandringer leder til voldelig systemskifte.
Det kan ikke være universitet, der har skadet deres kompas, det er bl.a. et dansk politisk projekt.

Forklaringen på at klimaminister Lars Christian Lilleholt ikke ønsker at tale om klimapolitik er, at det et bedre for klimaministeren, at diskutere klimaminister Lars Christian Lilleholt og hans dispositioner, for fakta taler ikke for ministerens tilgang til de menneskeskabte klimaforandringer.

Trumpisme i dansk politik handler om disruption, der skal forstås som afledning fra focus på fakta, til den underliggende agende ‘frygten’.

Frygten der skal rette focus mod regeringens afledningsmanøvre racisme, over til regerings mærkesag, der naturligvis er de kortsigtede økonomiske interesser, der sikre genvalg.

Trumpisme bruges til at undgå, at handle på de underliggende akut handlingskrævende opgaver, som skrevet i en anden tråd i avisen.

“Jeg syntes det er tåbeligt, at fokusere på Pernille Vermunds påstand om CO2-udledning, det er på Trumpisme Pernille Vermunds, konkurrere med S, DF og V om.”

“CNN poll reveals anti-Semitism is alive and well in Europe.

Europeans; 18% agree that most anti-Semitism in their country is a response to the everyday behavior of Jewish people.

42% of Hungarians think Jews have too much influence in finance and business across the world.

In Poland, 50% of people think that Jews use the Holocaust to advance their position.

19% of Hungarians admit to having an unfavorable impression of Jews altogether.”

https://edition.cnn.com/2018/11/27/europe/anti-semitism-analysis-ward-in...

De fleste mennesker stemmer i overensstemmelse med deres bankbog og/ eller en forestilling om en tryg fremtid. Stadig flere kan ikke spejle sig i det billede. De er i stigende grad utrygge og ser den byttet ud med en fremtid uden fremtid.
Og EU bliver ikke anset som som en instans der varetager deres situation. Det er helt forståeligt at der er en større pro-EU holdning mellem de veluddannede, med job og solide indkomster. De der gang på gang bliver beriget. Kikker man geografisk på udfaldet af folkeafstemningerne vil man, ikke overraskende, se at de områder der er beboet af disse segmenter stemmer ja - ja- ja. Derimod er det muligt at EU skepsis vil vokse yderligere efterhånden som verden bliver mere utryg for resten af befolkningen som må stå på mål (også fagligt) for nedskæringspolitikken og ideologien sydfra.
Runkiman mener man skal afskaffe folkeafstemninger - Jeg er nu glad for vi ikke fik Euroen indført her. Folk er for dumme, tingene er for komplekse, det kan de ikke finde ud af. Det er traditionel elite-stammetænkning helt efter bogen. Jeg synes derimod ikke eliten har været dygtige til at styre noget som helst hvor muligheden har været der. Jeg kan jo nævne salget af DONG som blot et eksempel - tror ikke befolkningen syntes om dette. Eller udpegning af medlemmer til kontrolinstanser som Finanstilsynet (historien om ræve der vogter får) De beder jo næsten om det, skandalerne der hober sig op og pengene som ryger ud af statskassen ned i lommerne på multinationale selskaber og spekulanter , skattely- rådgivere osv. Folk er ikke dumme. Men selvfølgelig vil eliten gerne have afskaffet folkeafstemningerne.
Men han har ret i at hvis eliten ikke snart selv indser at de IKKE sidder inde med de vise sten og vil indrømme at de er påvirket af deres egen ikke ufejlbarlige stammekultur så - ja - jeg ved ikke hvad der så kan ske, men utilfredsheden vokser og hvor det fører os hen kan vi kun gætte på. Mange langt op i middelklassen giver udtryk for at de ikke aner hvem de skal stemme på ved næste valg.
Runkiman er inde på en slags begrænset demokrati. Men er det ikke også det vi allerede har og til alle tider har haft. .Nogle områder vil blive bestemt ovenfra formodentlig af teknokrater andre områder vil blive mere demokratiserede. Ja systemer forgår men institutioner består. Det er såmænd de samme interesser der sidder bagved og bestemmer ( det har det været de sidste 100 - 150 år) mon ikke også de bestemmer når det kommer til hvad vi får lov til at bestemme. Der skal grundliggende ændringer til. Det er slut med lapperierne hvis der skal ske noget.