Læsetid: 3 min.

Forskning, der forandrer verden: Det grønne BNP kan sikre bæredygtig vækst

Med opfindelsen af det grønne BNP er det muligt at måle, om den økonomiske vækst er miljømæssig forsvarlig
Med opfindelsen af det grønne BNP er det muligt at måle, om den økonomiske vækst er miljømæssig forsvarlig

Mia Mottelson

19. januar 2019

Siden 1600-tallet har samfund målt deres økonomiske vækst i beregninger, som minder om det bruttonationalprodukt (BNP), der i dag er den internationale målestandard for vækst. Men i sit fokus på forbrug, investeringer og eksport, overser BNP’et en af de allermest kostbare ressourcer: vores jordklode.

Det har forskerne dog en løsning på. Opfindelsen af det såkaldte grønne BNP har gjort det muligt at sammentænke økonomisk vækst med de miljømæssige konsekvenser heraf i ét nationalregnskab.

Ideen om at justere økonomiske indikatorer som vækst eller forbrug, så miljøomkostningerne også fremgår, opstod egentlig allerede i 1970’erne og blev videreudviklet de kommende årtier. Det er dog først de seneste år, at grønne nationalregnskaber for alvor er slået igennem i pilotprojekter i især nordeuropæiske lande som Norge, Finland, Holland – og Danmark. Herhjemme har Danmarks Statistik og Københavns Universitet de seneste år samarbejdet om at udvikle og beregne et dansk grønt BNP.

Formålet med det grønne BNP er at vurdere, om den økonomiske vækst sker på bekostning af miljø og klima, fortæller Peter Birch Sørensen. Han er professor i miljøøkonomi ved Københavns Universitet og en af de ansvarlige for udviklingen af Danmarks grønne BNP.

»Udgangspunktet for det grønne BNP er det traditionelle BNP, som man så korrigerer for forskellige miljøforhold. Hvis der er sket en nedslidning af naturen eller en forringelse af kvaliteten af eksempelvis vand eller luft, opgør man omkostningerne ved det og trækker fra BNP’et. Omvendt lægger man værdien af naturforbedringer som øget biodiversitet eller flere naturparker til,« siger han.

Når man regner miljøomkostningerne ind, kan det altså vise sig, at den økonomiske vækst målt ved det grønne BNP bliver negativ.

Behov for grønt BNP

Men selv om flere lande i dag eksperimenterer med grønne nationalregnskaber, er det grønne BNP som mål for bæredygtig økonomisk udvikling endnu ikke officielt indført nogen steder. »Desværre,« som Peter Birch Sørensen udtrykker det.

Hvor det grønne nationalregnskab typisk opgør miljøeffekter i fysiske enheder, såsom CO2-udledning i ton, er formålet med det grønne BNP at sætte kroner og øre på miljøeffekterne, så de kan trækkes fra eller lægges til det ’normale’ BNP. Men det er svært at prissætte naturen. For hvad er lærkesang eller frie kyster værd? Det arbejder miljøøkonomer over hele verden fortsat på at udvikle de bedste beregninger for.

Det har også mødt skepsis, at de grønne værdier direkte lægges til eller trækkes fra det traditionelle BNP. Dermed er det muligt at opveje en tilbagegang for miljøet med, at vi er blevet rigere. »Man kan med andre ord kompensere for miljøforringelser med flere fladskærme, og det er selvfølgelig ikke acceptabelt, hvis miljøet i forvejen er hårdt belastet« forklarer Peter Birch Sørensen.

Der er ifølge Peter Birch Sørensen brug for videnskabelig konsensus om det grønne BNP’s metode, før man kan forvente, at politikere bruger det som beslutningsredskab. Og det er der brug for, at de gør.

»Hvis vi kan opgøre miljøeffekterne samtidig med BNP, bliver det muligt at vurdere, om den vækst, vi har, er miljømæssig forsvarlig. For at vi som samfund kan styre produktionen mod at blive mere miljøvenlig, er det afgørende, at vi ved, hvilke økonomiske aktiviteter som især belaster miljøet – og hvordan vi får mest miljø for pengene,« siger Peter Birch Sørensen.

»Derfor er det et stort videnskabeligt fremskridt, at man med det grønne BNP tilskynder at sammentænke miljø-, energi- og klimapolitik med den almindelige økonomiske politik. Det er der behov for.«

Serie

Forskning, der forandrer verden

Forskning former samfundet omkring os. Uanset om det handler om bekæmpelse af fake news, grøn energi eller vellykket integration, spiller videnskaben en rolle.

I denne serie sætter Information fokus på nogle af de videnskabelige gennembrud, som skaber helt konkrete fremskridt.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu