Baggrund
Læsetid: 2 min.

Forskning, der forandrer verden: Med videnskabens hjælp kan immunforsvaret selv bekæmpe kræft

Immunterapi bruger kroppens eget forsvarssystem i kampen mod kræft. Behandlingen gør det muligt at kurere patienter med nogle af de sværeste kræfttyper
Immunterapi bruger kroppens eget forsvarssystem i kampen mod kræft. Behandlingen gør det muligt at kurere patienter med nogle af de sværeste kræfttyper

Mia Mottelson

Redaktionen
19. januar 2019

Når mennesker får kræft, skyldes det blandt andet, at kræftcellerne er i stand til at skjule sig for vores immunforsvar, som ellers skulle bekæmpe de syge celler.

Men med en hastigt udviklende kræftbehandling har forskerne vendt problemet på hovedet og fundet en metode, hvor de kan sætte ekstra blus på immunforsvaret, så kroppen selv er i stand til at helbrede kræften. Behandlingen er en ny form for immunterapi.

Det var den amerikanske professor i immunologi James P. Allison, der i 1990’erne opdagede nogle særlige proteiner, som bremser immunforsvaret. Allison fandt ud af, at ved at blokere proteinet med et antistof kunne han fjerne den indbyggede bremse i immunforsvaret. Det viste sig at have forbløffende resultater hos mus med kræft.

Men proteinbremsen eksisterer med god grund. Den skal hindre immuncellerne i at angribe sundt væv. Derfor kan immunterapien også have såkaldte autoimmune bivirkninger. Det kan blandt andet give patienten diarré, udslæt og sukkersyge.

Før Allisons antistof brugte kræftlægerne en mere uspecifik form for immunterapi til behandling af den dødelige modermærkekræft. Men denne immunterapi var så intensiv, at bivirkningerne kunne blive livstruende for patienterne, forklarer Inge Marie Svane, der er professor i klinisk immunterapi på Københavns Universitet, og som har arbejdet med området i over 25 år.

Når de medicinske forskere alligevel var interesserede i behandlingen, var det, fordi immunterapi kunne få bugt med en ellers nærmest uhelbredelig kræftform hos nogle få patienter.

Den nye form for immunterapi betyder i dag, at mange patienter med modermærkekræft får forlænget livet, og 25-30 procent af patienterne bliver langvarigt raske. For ti år siden overlevede kun få procent, forklarer Inge Marie Svane.

Nobelpris i medicin

Den japanske immunolog Tasuku Honjo arbejdede videre med Allisons opdagelse og fandt et andet protein, som i dag betyder, at immunterapi kan bruges mod langt flere kræftformer som lunge-, nyre-, blære-, hals- og mavekræft.

Ifølge Inge Marie Svane er der store perspektiver for immunterapien i kræftbehandlingen, fordi den kan have en langtidseffekt, da immuncellerne har en evne til at huske bestemte typer af syge celler, som de har bekæmpet tidligere. Bagsiden af immunterapien er, at det aktiverede immunsystem også kan reagere mod den sunde del af kroppen, forklarer Inge Marie Svane:

»Med kemoterapi og stråling påvirkes den kræftramte del af kroppen direkte, men her beder vi immunsystemet om at gøre arbejdet, og det har også power til at slå os ihjel. Så immunterapi er en meget kompleks behandling, fordi vi kan slippe så meget løs, at det bliver livstruende.«

I dag virker immunterapi ikke på de mest udbredte kræftformer som prostata- og brystkræft, hvilket kan skyldes, at der ofte ikke er så mange mutationer i cellerne. Det gør, at immunsystemet slet ikke søger hen til kræftcellerne. Men perspektiverne for at behandle også de store kræftformer er der, og behandlingen vil med tiden også blive langt mindre kostbar og mindre risikabel, mener Inge Marie Svane:

»Hver eneste måned bliver der godkendt nye immunterapibehandlinger imod flere kræftformer, så det er vigtigt at fortsætte eftersøgningen her.«

Tasuku Honjo og James P. Allison modtog i 2018 Nobelprisen i medicin for deres forskning i immunterapi.

Serie

Forskning, der forandrer verden

Forskning former samfundet omkring os. Uanset om det handler om bekæmpelse af fake news, grøn energi eller vellykket integration, spiller videnskaben en rolle.

I denne serie sætter Information fokus på nogle af de videnskabelige gennembrud, som skaber helt konkrete fremskridt.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Og en dag vil menneskets eget immunforsvar kunne boostes til at bekæmpe kræft.
Man vil blotlægge de årsager i miljø og fødevarer, som giver os kræft!

I praksis har der nu ikke været de store succeser med genteapi.

Torben K L Jensen

Man kunne feks. forstærke immun-apparatet ved kun at tage antibiotika som sidste udvej - i sidste ende lægernes ansvar.

Der findes en metode til at forstærke immunforsvaret og det er effektivt mod kræft fordi man blokerer kræftcellerne evne til at undertrykke immunforsvaret. Desværre døde flere af patienterne fordi immunforsvaret angreb alle organer.

Nej - menneskets immunforsvar er ikke forbundet/ erstattet med genterapi.
Når organer angribes med kræft, så bliver de det på grund af for videnskaben delvist ukendte årsager, som endnu ikke kan måles.
Men man vil overtage den opgave kunstigt.
Så bliver det op til om man tror videnskaben er klogest eller om kroppen (og naturen) er det!

Det er endnu ikke anerkendt, men kræftbehandling er hvis man er ærlig, slet ikke nået til vejs ende. Der er også en årsag til at flere og flere rammes af kræft.

Martin E. Haastrup

En radikal kur?

Kræft-epidemien kan først standes når samtlige af de såkaldt 'natur'-videnskabeligt (ikke 'natur'- som i 'naturligt' - i betydningen : i naturen naturligt forekommende - og overfor det menneskelige legeme, bredt accepteret af dets immunforsvar oa...) kunstigt såkaldt laboratorie-fremstillede, industrielt forarbejdede og masse-producerede - Patenterede og distribuerede, faktisk videnskabeligt påvist for mennesker og dets immunsystem, miljø og natur, mere eller mindre giftige, stoffer - Som alle voksne - og børn - dyr - og planter - i hele verden - indånder og kommer i mere eller mindre kropslig/legemlig nærkontakt med, hver eneste dag - Og som der til stadighed alligevel systematisk bliver sået tvivl om, er miljø-skadelig, sygdoms-eller kræft-frem-kaldende eller ej; bandlyses og forbydes - Globalt.

Det er også den eneste måde at redde vores miljø, økosystem og klode på - med sin egen globale klima-kræft-krise...

Lad således derfor tvivlen om disse stoffers farlighed komme menneskeheden og dens miljø og natur til gode! Istedet for deres distributører! - Og de såkaldt 'natur'videnskabeligt (se ovenfor) materielt medicinsk orienterede kræfter, nævnt i artiklen, som blot yderligere føjer spot til skade! - Og bestandig søger at intellektuelt beruse sig i den absurde og tilsyneladende bekræftede 'natur'-videnskabelige (se ovenfor) forestilling på nano-mikroskoposk niveau, om at det skulle være menneskets immunforsvar på celle-/molekyle osv-plan, som den i al almindelighed er gal med og som derfor behøver medicinsk modifikation.

Mennesket og dets immunsystem fejler intet! Mennesket er født sundt! - Og det reagerer derfor også kun sundt - på alle niveauer, det er muligt er iagttage idag med det blotte øje, eller på elektronmiskospisk niveau! - På de omgivelser, miljø og natur - Som desværre, på alle måder og områder netop idag, systematisk over hele verden, er truet af og forgiftet på sin eksistens!

Det samme gælder vores allesammens klode. Den reagerer også kun sundt, som enhver anden levende organisme! Dét er ægte Naturvidenskab derimod! - Vi hænger jo netop også uløseligt sammen med déns ekistens og overlevelse! Derfor reagerer dén også nogenlunde på samme måde som vi - Ens, på denne uhyrlige trussel mod livet, mikro-kosmisk og makro-kosmisk set :

I sin stakkels, udmattede, forpinte og plagede - og alt for længe misbrugte og overbelastede - netop systematisk og kronisk forgiftede tilstand - Udviser den, som vi, de allermest tydelige og sunde logiske tegn og signaler på - At dens, som vores, forsvars-tærskler, psyke - immunforsvar - såvel som atmosfære - ikke kan holde stand mod det massive angreb længere - At indtrængningen af gift forlængst har overmandet den, som os, på alle niveauer - Og at selvudslettelsen - selvdestruktionen, derfor er det eneste fremtidige sikre og forudsigelige resultat!

Medmindre... - prøv at gå tilbage til begyndelsen og læs/start forfra igen...