Læsetid: 3 min.

Klimavidenskaben vokser forskerne over hovedet

Mængden af publiceret klimavidenskab vokser eksponentielt og er nu så omfattende, at det knapt kan overskues af forskerne. Men det er der råd for: Nye computerprogrammer, der kan håndtere den massive mængde forskningslitteratur, er under udvikling
19. januar 2019

Når skillelinjerne mellem videnskabelige fakta, legitime uenigheder og uafklarede spørgsmål om klimaforandringerne bevidst forsøges udvisket – ikke mindst af verdensledere som Donald Trump og Recep Tayyip Erdogan – bliver FN’s klimapanel, IPCC’s, rolle og indsats kun endnu væsentligere.

For det er netop IPCC’s opgave at skabe et overblik over det videnskabelige landskabs resultater. Hvor stemmer resultaterne overens, og hvor afviger de fra hinanden? Forfatterne til IPCC’s sjette evalueringsrapport, som omfatter hundredvis af forskere, der arbejder på tværs af adskillige forskningsfelter, har derfor påtaget sig en gigantisk opgave frem til 2021, hvor rapporten skal udkomme.

Da mængden af videnskabelige data om klimaet vokser eksponentielt, bliver også arbejdet med at danne sig et klart helhedsbillede stadig mere komplekst. At holde rede på og læse alle de relevante publikationer om klimaforandringer er blevet tæt på umuligt. Alene inden for det seneste år er der udgivet flere undersøgelser end i hele klimapanelets foregående evalueringsperiode (2007-14, red.).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu