Læsetid: 8 min.

Tyveriet af fire computere i Gladsaxe viser, hvorfor det ikke er ufarligt at indsamle borgernes data

Både samfundsforskere og myndigheder ser stort potentiale i de nye muligheder for at indsamle store datamængder, og i erhvervslivet er efterspørgslen enorm efter personer, der kan håndtere de massive informationsstrømme. Men der er bunkevis af eksempler på, at der ikke passes godt nok på vores data, lyder kritikken
Både samfundsforskere og myndigheder ser stort potentiale i de nye muligheder for at indsamle store datamængder, og i erhvervslivet er efterspørgslen enorm efter personer, der kan håndtere de massive informationsstrømme. Men der er bunkevis af eksempler på, at der ikke passes godt nok på vores data, lyder kritikken

Mia Mottelson

19. januar 2019

Den 10. december sidste år modtog 25-årige Mathias Odgaard fra Søborg og godt 20.000 andre borgere en noget foruroligende mail fra Gladsaxe Kommune.

»Gladsaxe Kommune har i weekenden mellem uge 48 og 49 fået stjålet fire computere fra rådhuset. Desværre har vi konstateret, at der på én af computerne ved en fejl var blevet gemt et regneark, som indeholdt fortrolige oplysninger om dig og andre borgere. Vi har meldt hændelsen – som vi karakteriserer som et sikkerhedsbrud – til Datatilsynet og tyveriet til Vestegnens Politi,« hed det i brevet.

Kommunen oplyste, at de ikke havde nogen grund til at tro, at tyvene havde haft til hensigt at stjæle computeren med henblik på at få oplysninger om borgere – snarere for at tjene hurtige penge på et videresalg. 

Men usikkerheden omkring hans data bekymrer alligevel Mathias Odgaard, der i dag er noget fortørnet over hændelsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Torben K L Jensen
  • Niels Duus Nielsen
  • Anne Eriksen
  • Eva Schwanenflügel
  • Bjarne Andersen
Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel og Bjarne Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"De her data burde slet ikke have forladt et stensikkert centralt system, hvor de forhåbentlig ligger adskilt og er organiseret på en måde, så hvem som helst ikke kan vade ind i og tilgå dem. Og borgernes data bør i hvert fald slet ikke forlade det sikre system uden at være blevet anonymiseret,« siger Anders Kjærulff.

»Men i det offentlige har man ikke forstået, hvad anonym betyder. Anonymitet betyder, at det er umuligt at spore sig tilbage til den enkelte borger. I det offentlige skelner man tilsyneladende ved at sige: ’Jamen hvis vi ikke fortæller det til andre, så er det anonymt’. Sådan fungerer det ikke."

Udover at det i sig selv er yderst problematisk med en algoritmebaseret point-model vi også ser i Kina, hvad forhindrer så at de opsamlede data bliver videresolgt til andre landes forskere eller private firmaer, som det allerede sker på sundhedsområdet?
Eller hvad hvis en offentlig ansat i bedste Britta- eller tys-tys kilde stil selv sælger identitetsoplysninger videre til mere eller mindre kriminelle bagmænd?

Med den allerede næsten altomfattende registrering af borgernes personlige data, gøren og laden i det hele taget, er Danmark blevet et perfekt eksperimentelt akvarium for alle i hele verden.

Jan Nielsen, Torben K L Jensen, Jørn Andersen, Lillian Larsen, Rolf Andersen, Niels Duus Nielsen, Anne Eriksen, Erik Fuglsang og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Javist, om data bliver solgt eller bare lækket, gør ikke den store forskel.
IT, "hva er de"!

Torben K L Jensen, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar