Anandi Gopal Joshi ville med sin lægeuddannelse være rollemodel for indiske kvinder

Trods sit korte liv nåede Anandi Gopal Joshi i 1886 at blive den første indiske kvinde med en amerikansk uddannelse i medicin
Trods sit korte liv nåede Anandi Gopal Joshi i 1886 at blive den første indiske kvinde med en amerikansk uddannelse i medicin

Emilie Noer Bobek

Redaktionen
20. april 2019

Anandi Gopal Joshi var kun 14 år, da hun fødte sit første barn. En lille dreng, hvis liv endte, kun ti dage efter han kom til verden, fordi den medicin, som var afgørende for hans overlevelse, var utilgængelig.

Tabet af sønnen blev afgørende for Anandi Gopal Joshis beslutning om at læse medicin. Ikke den oplagte beslutning for en kvinde i 1800-tallets Indien. Men hendes mand, den 20 år ældre år Gopalrao Joshi – som Anandi blev gift med som niårig – var progressiv og opfordrede hende til studierne.

I 1880 sendte han et brev til den velansete amerikanske missionær Royal Wilder, hvor han beskrev Anandi Gopal Joshis ønske om at læse medicin i USA og selv anmodede om en stilling i landet. Wilder krævede dog, at det indiske par konverterede til kristendom for at imødekomme deres ønsker, hvilket de afviste.

Imens blev Andibai Joshis helbred langsomt, men sikkert værre. Hun led af konstant hovedpine, hyppig feber og havde stadigt oftere svært ved at trække vejret. Ingen medicin hjalp. I 1883 besluttede Gopalrao Joshi at sende sin nu 18-årige kone til USA bare for at studere trods hendes dårlige helbred.

Anandi Gopal Joshis tøvede, men blev overbevist af sin mand om, at hun kunne blive en rollemodel for andre kvinder ved at gennemføre en højere uddannelse.

Landesorg i Indien

Efter en længere kamp om at overbevise både landsfæller og amerikanere om behovet for kvindelige hindulæger i USA kunne Anandi Gopal Joshi i sommeren 1883 endelig gå om bord på et skib, som sejlede hende fra hjembyen Calcutta til New York. Her skrev hun til Women’s Medical College of Pennsylvania, som dengang var et af verdens to eneste medicinuddannelser for kvinder, og anmodede om optagelse. Som 19-årig kunne Anandi Gopal Joshi endelig begynde sin uddannelse i medicin.

Under studierne blev hendes helbred kun værre af den fremmede amerikanske mad og det kolde vejr, og hun blev ramt af tuberkulose. Trods svækkelsen fik hun den 11. marts 1886 sin lægevidenskabelige grad med afhandlingen »Obstetrik hos Aryan Hinduerne«. Og det var med lykønskninger fra dronning Victoria og heltestatus i sit hjemland, at hun senere samme år vendte tilbage til Indien som den første kvindelige indiske læge uddannet i USA. Her fik hun ansættelse som overlæge på kvindestuen på Albert Edward Hospital.

Anandi Gopal Joshi døde den 26. februar 1887, kort før sin 22-års fødselsdag. Hun efterlod hele Indien i landesorg, og hendes aske blev sendt til en nær bekendt i New York, som begravede den på sit familiegravsted.

I starten af 2019 var der premiere på filmen Anandi Gopal om hendes liv.

Denne artikel er en del af særmagasinet Videnskapløb, hvor Information sætter fokus på ny forskning, og hvordan man bedst formidler videnskabshistorier til en bred offentlighed. Læs alle magasinets artikler her. Videnskapløb er støttet af Lundbeckfonden.

Indiens valg

Indien er under kolossal forandring. Økonomisk og magtpolitisk får landet stadig større vægt i verden, samtidig med at Indien de seneste fem år under Narendra Modi har bevæget sig i en mere illiberal retning, der udfordrer selve statens grundidé om at være inkluderende og sekulær. Under det indiske valg fra 11. april til 19. maj klæder vi dig på til at forstå verdens næste supermagt. Lær de vigtigste forfattere og filmskabere at kende, forstå den indiske forfatning, de politiske kampe, hvordan de aspirerer til videnskabelig storhed, og – naturligvis – hvad inderne selv vil med deres enorme samfund.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her