Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Forskerbrevkasse: Er det etisk forsvarligt at fiske?

Good old Fiskeren
Hvad stiller en lystfisker op, når ny forskning viser, at fisk kan mærke smerte? Så er det lige pludselig ikke en uskyldig fritidssyssel mere. Og jeg elsker virkelig at fiske

Søren Bidstrup

iBureauet
20. april 2019

Jeg vil gerne høre, om det stadig er o.k. at fiske, for jeg har altid fået at vide (og Kurt Cobain synger), at fisk ikke har følelser og altså ikke kan mærke smerte. Men hvis de kan det – og det viser noget ny forskning som eksempelvis bogen What a Fish Knows jo er tilfældet – så gør det formentligt virkeligt ondt på dem at få en krog i munden. Og så er det lige pludselig ikke en uskyldig fritidssyssel mere. Og jeg elsker virkelig at fiske.

Men hvad skal jeg gøre?

Svar I

Der er desværre ikke noget enkelt ja/nej-svar på, om fisk kan føle smerte, og videnskaben leverer hele tiden modsatrettede svar. Det ligger helt fast, at fisk har specifikke receptorer, som kan registrere ubehagelige stimuli. I videnskabelige forsøg om fisk og smerte bliver disse receptorer ofte stimuleret via f.eks. stød. Den store uenighed opstår, når diskussion falder på, hvordan fisken opfatter nervesignalet fra receptorerne – altså hvad skal der til for at signalet opfattes som smerte i fiskens hjerne?

Oplevelsen af smerte kræver bevidsthed. Fiskehjernen har ikke nogen hjernebark, hvilket er det område hos pattedyr og mennesker, som frembringer bevidsthed. Baseret på menneskehjernens anatomi og fysiologi kan man altså antage, at fisk ikke kan føle smerte. Det har de helt enkelt ikke hjernen til.

Fisk kan udvise en adfærd som uro og undvigelse, der virker kompleks, men deres hjerne vil nødvendigvis ikke opleve det som smerte. Man skal dog huske på, at smerteoplevelsen kan have andre kanaler hos fisk, da de evolutionært er meget langt fra os mennesker.

Nogle forskere mener at have påvist, at det ikke blot er reflekser, der forårsager flugtadfærd hos fisk, og at smertestillende medicin som morfin kan ophæve reaktioner på umiddelbart smertefremkaldende påvirkninger. Men forskningen inden for fisk og smerte er langtfra tilendebragt.

– Louise Kruse Jensen, Dyrlæge, lektor på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, Københavns Universitet

Svar II

Den engelske filosof Jeremy Bentham skrev i starten af 1800-tallet: ’Spørgsmålet er ikke ’kan de ræsonnere’ eller ’kan de tale’, men ’kan de føle smerte’. Det, han henviste til, var dyr. Gennem tiden har der været utallige forsøg på at forklare, hvorfor vi mennesker ikke har et etisk ansvar over for dyr. Det har f.eks. været anført, at dyr ikke har menneskelig fornuft, ikke har et sprog, osv.

Men Benthams pointe var, at alle disse grunde er irrelevante. Om man kan tænke eller tale, om man har den ene eller anden hudfarve, om man har to eller fire ben, om man har hud, skind eller pels, er alt sammen forhold, der i sig selv er uden relevans for, om der bør tages hensyn til en – det afgørende er, om man kan føle smerte.

Naturligvis betyder det ikke, at det altid er forkert at påføre andre smerte. I nogle tilfælde kan en smerte, man udsættes for, være det mindste onde. Men Benthams tanke om, at vi bør tage hensyn til andre parters smerte, er svær at afvise. Så hvis forskning viser, at fisk kan føle smerte, så gør du måske ret i at overveje en ekstra gang, inden du kaster din line.

– Jesper Ryberg, Dr.phil., professor på Roskilde Universitet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er nu mere mikroplastik i kroppen jeg vil være bekymret for.

Jeg elsker også at fiske, trods jeg aldrig har fanget noget.

Til gengæld ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre, hvis en fisk en skønne dag forvilder sig på krogen.

Alvin Jensen, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Det er et skråplan, hvis det etisk forsvarlige i konsumering af levende væsner skal dømmes på, om man føler smerte eller ej. Man kunne lægge mig under fuld narkose, helt smertefrit, og dernæst performe allehånde operationer på mit smertefrie legeme, inklusive fortæring.

Grunden til, at man ikke bør spise fisk, er, at de kan svømme. Og vi mangler gode svømmere i DK. Det er simpelthen ikke nok med Jeanette Ottesen og Pernille Blume.

Den rødspætte, du spiser i dag, kunne blive den nye Jeanette eller Pernille om ganske få år.

Niels Duus Nielsen

Okay, det er endnu ikke videnskabeligt bevist, at fisk kan føle smerte. Så da der er tvivl om spørgsmålet, vil jeg anbefale, at man lader denne tvivl komme fiskene til gode.

Gert Romme, hvis du aldrig fanger noget,skulle det være helt i orden, hvis du fortsætter fiskeriet. Blot du ved, hvad du vil stille op, hvis der en dag skulle blive bid. Vise mænd fra Østerland fortæller jo, at du risikerer at blive genfødt som fisk, så måske du skulle overveje at fiske uden krog, hvis det er naturoplevelsen, der er det vigtigste for dig?

Birte Pedersen, Alvin Jensen, Erik Fuglsang og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Næste spørgsmål: Kan regnorme føle smerte?

Trond Meiring, Erik Fuglsang og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Henrik Leffers

Vores opfattelse af hvordan dyr hjerner fungerer er alene passeret på studier af pattedyr, hvis hjerner er opbygget ligesom vores. Det betyder, at vi nærmest ikke ved noget om hjerner hos fugle (og fisk)! -Bortset fra at deres hjerner IKKE er opbygget som vores! Men ingen er i tvivl om, at fugle er blandt de mest intelligente dyr der findes, i en grad så der er forskere, der lige nu forsøger, at få fugle (kragefugle) til at forstå hvordan microchips virker, fordi de mener, at fugles enorme evne til at forstå "mekanik", som er klart dokumenteret, men fugle har ikke nogen hjerne bark, men deres hjerner signalerer over 10 X hurtigere end vores! Så når vi nu er ved at være nået så langt med design af chips, som VORES hjerner tillader, er der et enormt behov for, at se på design af chips på en helt anden måde end vi gør.

Det er fuldstændigt latterligt, at diskutere, om dyr kan føle smerte, fordi selvfølgeligt kan de det! -Smerte er en konsekvens af evolutionen, og ALLE dyr med en hjerne er designet til at opfatte smerte. -Fordi det er den eneste måde, hjerne kan kan gøre dem (os!) opmærksom på problemer, der kan koste dem muligheden, for at leve som de nu gør! Det besvarer vist Niels Duus' kommentar ovenfor...

Birte Pedersen, Dina Hald, Niels Duus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

@ Niels Duus Nielsen,

Jeg fisker mest i rjeka Una, og iflg. danske, tyske og svenske lystfisker-sider, er det som at fiske i et akvarie. Det vil sige, det skulle være ret svært at undgå at tage en fisk, og stør er den eneste fisk, der er fredet.

Nogen har i øvrigt sagt, at jeg skal sige som en regnorm. Og når en fisk kommer for at se den -regnormen altså, så siges det, at man skal slå fisken oven i hovedet med fiskestangen.

Birte Pedersen, Torben Skov, Niels Duus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Michael Andresen

Øhhhh fisk...

Oprindeligt var spørgsmålet, dig eller fisken. Et par afsnit af "alene i vildmarken" burde overbevise om at det stadig gælder.

Forøvrigt en mærkelig konkurrence. Sidste mand på hospitalet har vundet. Jeg mangler at se nogen der går på jagt efter rener og bjørne...

Men den største udfordring må dog være, at gennemgå en masse strabadser gratis, for at produktionsselskabet kan tjene penge :o/