Læsetid: 2 min.

Forskerbrevkasse: Kan jeg sladre om min nieces rygning?

Mosteren
Jeg har fundet ud af, at min 15-årige niece er begyndt at ryge. Jeg har både set hende med en cigaret i hånden og skimtet en pakke i hendes taske. Kan jeg tillade mig at sige noget til hende? Eller måske endda hendes forældre?

Miriam Dalsgaard

20. april 2019

Jeg har fundet ud af, at min 15-årige niece er begyndt at ryge. Jeg har både set hende med en cigaret i hånden og skimtet en pakke i hendes taske. Kan jeg tillade mig at sige noget til hende? Eller måske endda hendes forældre?

Jeg vil nødig være den onde moster, men er samtidig en af de ikkerygere, som har læst lidt for meget om sorte lunger og forfærdes ret meget over, at kurven af unge ikkerygere er knækket.

Svar I

Du skal vælge mellem tre onder. Et: at sladre. To: stiltiende accept af et ungt menneskes selvpåførte skadelige adfærd. Tre: at udfordre valget og træde direkte ind i en storkonflikt. Men den kamp vinder du ikke. Noget af det allersværeste er at ændre andres adfærd og overbevisning. Her hjælper videnskabelige argumenter ikke. Vi er irrationelle væsener og har alle den forbandede tendens, at vi kategorisk afviser fakta, der går i mod egne værdier, men ukritisk accepterer fakta, der understøtter dem – kendt som confirmation bias.

Det er åbenlyst for enhver (ikkeryger), at rygning er dumt. Faren for at ende sin dage hængt fast med næsekateter til iltbombe er overhængende. Men selv politikerne tøver med at acceptere fakta og hæve prisen på smøger. Det er en umulig opgave at omvende andre, og umulige opgaver skal man holde sig fra. Sladr til moren og lad hende om at hjælpe sin datter.

– Ida Donkin, ph.d., læge på gynækologisk afdeling, Nordsjællands Hospital.

Svar II

I en 9. klasse er der i gennemsnit to elever, der ryger dagligt. Når man tænker på de personlige, sygdomsmæssige og økonomiske omkostninger, der er ved at ryge dagligt, så er det to for meget. Statistikkerne viser heldigvis, at de fleste unge rygere gerne vil stoppe: 48 pct. af dem, der ryger dagligt, vil have kvittet smøgerne inden for et år, og 56 pct. har allerede forsøgt at stoppe.

Jeg synes bestemt, du kan tillade dig at sige noget til din niece; der er nemlig solid dokumentation for, at såkaldt ’minimal intervention’ virker godt som indledning til rygestopbehandling. Du kan eksempelvis motivere din niece ved hjælp af de fem trin:

  1. Spørg om tobaksforbruget
  2. Giv råd om at stoppe
  3. Tjek viljen til at stoppe
  4. Hjælp med at holde fast
  5. Aftal opfølgning.

Det kan godt være, at din niece i første omgang ikke er klar til at indrømme, at hun ryger, eller har lyst til at kvitte smøgerne. Men så har du i hvert fald plantet et frø. Du kan læse flere gode råd om at snakke med børn og unge om tobak på snakomtobak.dk eller på Kræftens Bekæmpelses rygestopapp til unge, XHALE.

– Maja Thiele, ph.d., læge på Afdeling for Medicinske Mavetarmsygdomme, Odense Universitetshospital.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Rikke Nielsen

Sig det direkte til din niece og regn med at hun er - eller engang bliver - voksen nok til at droppe smøgerne af egen fri vilje...

Birte Pedersen

Du skal holde din mund og blande dig uden om, hun er midt inde i en begyndende voksen periode, og finder selv ud af hvilken vej hun vil gå!

Hans Larsen, Leif Andersen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar