Podcast
Læsetid: 1 min.

Samtaler om Vesten med Rune Lykkeberg og Helle Porsdam

Den danske politiske kultur minder mere og mere om den amerikanske retskultur. Færre ideologiske argumenter, flere rettighedsargumenter og mere jura. Rune Lykkeberg har inviteret professor i amerikanske studier Helle Porsdam i studiet til en samtale om hendes blik på USA, som kombinerer kultur, politik og jura
Den danske politiske kultur minder mere og mere om den amerikanske retskultur. Færre ideologiske argumenter, flere rettighedsargumenter og mere jura. Rune Lykkeberg har inviteret professor i amerikanske studier Helle Porsdam i studiet til en samtale om hendes blik på USA, som kombinerer kultur, politik og jura

Sofie Holm Larsen

Redaktionen
26. juli 2019

Jeg læste for nogle år siden en formidabel analyse af, hvordan den amerikanske retskultur har sneget sig ind og forandret den politiske kultur i Danmark. Jeg havde set enkelte fænomener og undret mig over, at den politiske idealisme ikke længere handlede så meget om ideologi som om rettigheder og jura, og bemærket, hvordan forsvarsadvokater var blevet til en slags politiske idealister. Men det store billede havde jeg overhovedet ikke forstået.

Det gik først op for mig, da jeg læste den danske professor i amerikanske studier Helle Porsdams bidrag til magtudredningen Fra pax americana til lex americana. Lige siden har jeg været imponeret over Porsdams blik på USA, som kombinerer kultur, politik og jura på en måde, som vi ikke er vant til.

Jeg tænkte på hendes analyser, mens jeg skrev bogen Vesten mod Vesten, som udkom tidligere på året. Og jeg havde undervejs lyst til at spørge hende om, hvordan hun oplever Trump, hvordan hun ser den amerikanske kønskamp i dag, og hvordan hun oplever det, de kalder den amerikanske kulturkrig.

Det nåede jeg aldrig til, mens jeg skrev bogen, fordi den allerede var blevet alt for omfangsrig. Men nu har jeg inviteret hende i studiet til vores sommerserie Samtaler om Vesten, hvor hun svarer på alle de spørgsmål, jeg gerne ville have stillet dengang.

Hvis du også gerne vil tænke videre over de anliggender, kan jeg kun anbefale, at du lytter med her.

 

Radio Information

Radio Information giver dig det bedste og vigtigste fra ugen, når skribenterne bag artiklerne er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævnligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her