Læsetid: 1 min.

Sommerpodcast med Rune Lykkeberg og Bo Lidegaard: Samtaler om Vesten

Historiker Bo Lidegaard er tilbage i Radio Information. Denne gang i det første af i alt tre specialafsnit, hvor chefredaktør Rune Lykkeberg har inviteret tre forskellige kloge mennesker ind til samtaler om Vesten. Lykkeberg og Lidegaard kommer bl.a. omkring Kinas magt i verden, og om Vesten kan opretholde sine idealer, når dets ledere ikke længere vil gå i krig for dem
I denne uge tager vi første bid af en tredelt sommerpodcastserie med Rune Lykkeberg. Første gæst er historiker Bo Lidegaard.

I denne uge tager vi første bid af en tredelt sommerpodcastserie med Rune Lykkeberg. Første gæst er historiker Bo Lidegaard.

Sofie Holm Larsen

19. juli 2019

Hvordan skal man egentlig forstå Kinas nye form for magt i verden? Hvad betyder de fejlslagne krige i Afghanistan og Irak for det, vi kalder den liberale verdensorden? Kan Vesten opretholde sine idealer, hvis vi ikke længere vil gå i krig for dem?

Det er nogle af de spørgsmål, som Rune Lykkeberg selv mener, han burde have forholdt sig til i sin bog Vesten mod Vesten, der udkom tidligere på året, men som han ikke kunne overskue at besvare ordentligt.

Og den slags spørgsmål er der mange af.

Men det gode ved at være journalist er så, at man altid kan tage sine egne spørgsmål videre til nogle, som ved mere end en selv, og som kan afklare dem for én. Og det har han gjort i de næste tre uges sommersamtaler, der erstatter den normale Radio Information, mens vores vært, Anna von Sperling, tager på sin velfortjente sommerferie.

Rune Lykkeberg har bedt sin egen vejleder Bo Lidegaard, USA-eksperten Helle Porsdam samt journalisten og forfatteren Flemming Rose om at hjælpe os med at blive klogere på Vestens position i verden, det amerikanske politiske og kulturelle samtidsdrama og Vestens fjender.

Den første samtale er med Bo Lidegaard, og han formår faktisk at besvare de tre ovenstående spørgsmål oplysende og overrumplende klart. Og det er slet ikke det eneste store spørgsmål, som vi vender og drejer i den første af samtalerne om Vesten.

Lars von Triers første film, ’Forbrydelsens element’, gjorde det samme ved mig som punken. Den foregik i en mørk verden, hvor det altid regnede, hvor alle forestillinger om frigørelse gennem oplysning var afsløret som illusioner, og hvor volden mod civilisationen var stærkere end civilisationen selv. Den var noget af det mest uhyggelige, jeg havde set. Det måtte jeg forstå. Rune Lykkeberg går i dette uddrag fra sin nye bog ’Vesten mod Vesten’ på jagt efter det, han ikke forstår i sin ungdoms kultur
Læs også
Vi er blevet sundere, friere, rigere, bedre uddannede og mere fredelige. Vi behandler hinanden bedre end nogensinde før. Hvordan kan det være, at et samfund med så kolossale fremskridt og så markante forbedringer kan generere så megen frustration, så megen vrede, spørger Rune Lykkeberg.
Læs også
Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik, roser Rune Lykkebergs nye bog for at vise, at det ikke gør os spor klogere at se på verden som et udtryk for simple modsætninger. Men han savner, at forfatteren forklarer, hvad han selv finder rigtigt.
Læs også

 

Radio Information

Radio Information giver dig det bedste og vigtigste fra ugen, når skribenterne bag artiklerne er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævnligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.

Seneste podcasts

 • Podcast: Valg i Polen, den teoretiske fysiks avantgarde og optur over ... finanskapitalismen

  10. juli 2020
  I denne episode kan I møde fysiker Niels Alstrup, der har forsøgt at gøre op med teorien om alting: strengteorien. Og et andet nyt navn i radioen er Sara Mering, der har lavet en helt ny podcast, hvor hun slutter frem med fremtiden. Nåh ja, og så et par gamle kendinge: Rune Lykkeberg og Mathias Irminger Sonne
 • Podcast: Arven fra Hegel, Putins jerngreb og drabet på Bornholm

  3. juli 2020
  I denne episode vil journalist Sebastian Abrahamsen fortælle, hvad han kunne finde frem til om de to mænd, der er sigtet for drabet på en 28-årig mand i Nordskoven på Bornholm. Vores Rusland-medarbejder Ida Sparre-Ulrich fortæller om Vladimir Putins behov for folkets kærlighed oven på en ringe coronaindsats, og Rune Lykkeberg giver dig fødselaren Hegel i lommeformat
 • Podcast: Hastegennemført klimaaftale, optur over Spike Lee og nyt heksemuseum i Ribe

  26. juni 2020
  I denne udgave af Radio Information taler vi med Jørgen Steen Nielsen og Martin Bahn om den netop indgåede klimaaftale, litteraturanmelder Nanna Goul har besøgt heksemuseet i Ribe, og Rune Lykkeberg har vildt optur over Spike Lees nye film
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

En meget fin debat åbnes, men hvor meget der bliver en realitet er nok tvivlsomt.

Flere områder vil kræve et dybtgående reelle paradigmeskift i den liberale ideologi og dens benyttede termer, så de kommer i overensstemmelse med virkeligheden.

Et eksempel herpå er "Wall Streets" brug af det såkaldte "Kongetal" for antallet af nye arbejdspladser i den forløbne periode.

Problemet er antallet af ny-fattige er steget voldsomt til omkring 1/3 - ca. 150 mio. amerikanere der ikke længere kan forsørge en familie med én indtægt, men er nødt til at have 2 hvis ikke 3 arbejdspladser, i lavtlønsracet på arbejdsmarkedet.

Flere job er flyttet ud af Amerika, hvilket også er nævnt af Trump som - jeg tror han sagde det var uamerikansk, så man behøver ikke længere importere billig arbejdskraft fra Mexico og andre sydlige lande.

For mange er "den amerikanske drøm" derfor ikke længere en del af virkeligheden, men blevet et mareridt i stedet for.

Globalt politik i forholdet til andre lande, som deler den liberale ideologi og det frie marked, har svaghederne også vist sig for mange lande, for på trods af friheden ligger der bagved alligevel også en binding, der begrænser selvstændigheden for disse landes udvikling.

Det amerikanske selvforståelsesparadigme om deres gode indflydelse og hjælp til andre lande om udvikling og velstand, lyder jo godt, og hvor det drivende element er, amerikanske investeringer og arbejdspladser som følge heraf, - men bagved er der også bindinger, der mest af alt minder om at støtte den dødsdømte på skafottet, med et reb om halsen.

For blot at nævne et par eksempler, er der udvindingen af naturråstoffet til en latterlig lille afregningspris i det pågældende land, og samtidig sælge det på verdensmarkedet uden meget yderligere forarbejdning, til en pris der ligger 5.000 gange over afregningsprisen.

- Dertil kommer den aktive skattepolitik som mange af disse virksomheder benytter sig af samtidig!

Handelsaftaler som vi så det i forbindelse med EU for nogle år siden, og hvor tvister mellem de amerikanske virksomheder og de enkelte lande, ikke skulle for landenes alm. retssystemer, men derimod for et råd helt udenfor retssystemerne, - hvilket flere lande omkring i verden har indgået og fort slås med og imod, og som de er inderligt imod, fordi statens kan afkræves erstatning af disse virksomheder, for de tab virksomheden "påføres" ved statslige forbud mod indholdet i virksomhedernes produkter, fordi de anses for skadelige for folkesundheden.

Der er altså behov for et paradigmeskift såvel indad- som udadtil i den amerikanske dyrkelse af liberalismen, men det er meget svært at se det for sig, som noget der vil ske.

jan henrik wegener

Et ubestemt fællesskab, "vi", bliver altfor meget fremhævet. Så meget er "vi" nok ikke på samme hold .