Læsetid: 20 min.

Hvis kunstig intelligens skal give mening i fremtiden, er det afgørende, at den får sociale evner

Vi kommer til at interagere mere med kunstig intelligens i fremtiden – både i vores hjem, på arbejdspladserne og på hospitalerne. Og det stiller høje krav til robotternes situationsfornemmelse og sociale intelligens, skriver DTU-professor Thomas Bolander i dette uddrag fra hans nye bog ’Hvordan ser fremtiden ud med kunstig intelligens?’
Kunstig intelligens griber mere og mere ind i vores hverdag. Derfor er det nødvendigt, at vi udvikler robotterne til også at have sociale evner og ikke bare gøre, hvad de bliver eksplicit programmeret til. For vi skal helst ikke ende i en fremtid, hvor husholdningsrobotten steger familiens kat til middag, fordi der ikke var noget mad i køleskabet, og ingen havde fortalt robotten, at kæledyr ikke er aftensmad.

Kunstig intelligens griber mere og mere ind i vores hverdag. Derfor er det nødvendigt, at vi udvikler robotterne til også at have sociale evner og ikke bare gøre, hvad de bliver eksplicit programmeret til. For vi skal helst ikke ende i en fremtid, hvor husholdningsrobotten steger familiens kat til middag, fordi der ikke var noget mad i køleskabet, og ingen havde fortalt robotten, at kæledyr ikke er aftensmad.

Jesse Jacob

5. november 2019

Der er ingen tvivl om, at kunstig intelligens kommer til at spille en større og større rolle i fremtiden. Kunstig intelligens kommer ikke længere blot til at styre lagerrobotter eller planlægge ruter. Den flytter også ind på hospitalerne og i vores hjem.

Og jo mere og tættere robotter omgås mennesker, des højere krav stilles der til dem og deres sociale evner. Men hvordan giver man egentlig kunstig intelligens sociale evner? Bør robotter overhovedet have dem? Og hvad betyder det for fremtiden for kunstig intelligens og vores interaktion med disse systemer?

Det er nogle af de spørgsmål, Thomas Bolander, ph.d. og professor i logik og kunstig intelligens på DTU, stiller i sin nye bog Hvordan ser fremtiden ud med kunstig intelligens? Følgende er et uddrag fra bogen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne-Marie Krogsbøll
Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne-Marie Krogsbøll

Interessant artikel med forkert præmis. Vi skal simpelthen ikke acceptere, at robotter og algoritmer overtager disse områder - det kan kun gå galt. Cathy O´Neil gør i bogen "Weapons of Math Destruction " rede for, HVOR let det kommer til at gå galt, så disse algoritmer ender med at være selvforstærkende fordomsfulde og vendt mod verdens fattigste.

At argumentere for, at algoritmerne og robotterne skal udvikle social intelligens, betyder sandsynligvis (Bolander skriver det ikke direkte), at næste kridt er at argumentere for, at forskere og firmaer skal have ubegrænset adgange til vore private data - for hvor skulle algoritmerne ellers lære det fra?

Jeg ved ikke, om Bolander er medlem af eller tilknyttet Singularity University, men jeg kunne have en fornemmelse af det - men det er også muligt, at hans ærinde faktisk er at advare mod den udvikling. Det håber jeg, for udviklingen er en fare for vores frihed og demokrati - læs bare den advarende rapport fra FN's rapportør for nylig:
https://www.theguardian.com/technology/2019/oct/16/digital-welfare-state...

Om Singularity University og Siri-kommisionen, som Bolander var med i:
http://www.thomasaastruproemer.dk/siri-kommissionens-opgoer-demokrati-pa...

Om Singularity University og Siri:
http://www.thomasaastruproemer.dk/siri-kommissionens-opgoer-demokrati-pa...

Ingen algoritmer og social intelligens uden enorme mængder data. Lyt også til Snowden: https://www.cnet.com/news/edward-snowden-says-facebook-amazon-and-google...

Og læs Shoshana Zuboffs "Oveervågningskapitalismens tidsalder."

Og Markus Bernsens "Danmark Disrupted".
Og Mads Vestergaards "Digital Totalitarisme".

Og hele den digitale udvikling er ved at undergrave klimaindsatsen, for den digitale udvikling er helt enormt energislugende.
https://politiken.dk/debat/debatindlaeg/art7465612/Digitalisering-kan-to...

Det er på tide med en modstandsbevægelse, hvis vi vil beholde vores menneskevenlige samfund og demokrati, for vi er på vej mod totalitære tilstande. Vi bliver kuppet af hele denne udvikling. Den fører til ekstremt ekspert/algoritme-vælde, og afslutter demokrati, frihed og menneskerettigheder såsom retten til privatliv.

Thomas Tanghus, Karsten Aaen, Lillian Larsen, Lise Lotte Rahbek, Allan Madsen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar