Læsetid: 4 min.

»Jeg kan efter 20 års forskning hverken be- eller afkræfte, at hekse findes«

Antropolog Martin Lindhardt fra Syddansk Universitet er den eneste i Danmark, der har afrikansk heksekunst som forskningsfelt. Selv om han engang næsten blev forhekset, kan han endnu ikke be- eller afkræfte, om hekse virkelig findes
Antropolog Martin Lindhardt fra Syddansk Universitet er den eneste i Danmark, der har afrikansk heksekunst som forskningsfelt. Selv om han engang næsten blev forhekset, kan han endnu ikke be- eller afkræfte, om hekse virkelig findes

Jesse Jacob

30. november 2019

»Heksedoktorer fra Tanga i det vestlige Tanzania har ry for at være de mægtigste i landet. Engang jeg var på feltarbejde, kom en af dem helt ind under huden på mig.

Normalt interviewer jeg heksedoktorer og ofre for heksekunst til min forskning, men da jeg mødte heksedoktoren fra Tanga, tog jeg en anden metode i brug. Jeg lod, som om jeg havde ondt i maven. Forsøget kunne give mig et unikt indblik i en proces.

Heksedoktoren var en ung afrikansk mand i en hvid dragt og med en lille hvid hat på hovedet. Der var røgelse i luften i hans spartansk indrettede værelse, og han bad i første omgang om 5.000 shilling for at helbrede mine mavesmerter. Det svarede til 20 kroner. Han lagde pengene i en konvolut, og da han kort efter åbnede den igen, var pengene væk. Jeg forstod ikke, hvor pengene blev af.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Erik Karlsen
  • Mikael Aktor
  • David Zennaro
Eva Schwanenflügel, Erik Karlsen, Mikael Aktor og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jamen hekse findes skam; i hovederne på de som tror på dem. Også top sportsfolk her i DK har indrømmet overtro i forbindelse med topopgør.
Heldigvis fører det sjældent til masseopløb og plyndringer i vor verdensdel , hvor rationalismen er rodfæstet igennem de seneste 250 år.

Randi Christiansen

Studér kvantefysik og indse at såkaldt rationalitet ikke har fast definerede grænser

Den ægte rationalist forstår, at vi lever i et univers, hvis indre og ydre grænser vi ikke kender - hvorfor vi må erkende uendelighedens mulighed og dermed også, at såkaldt 'rationalitet' udelukkende kan referere til logikken i det kendte - som altså er en begrænset størrelse i dette univers.

Kort sagt - at vide, at man ikke ved ... giver et noget mere fleksibelt og interessant perspektiv

Eva Schwanenflügel, Steen Piper, René Arestrup, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Hans Iver Schelde Hjort, Jens Kofoed og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Nej Randi. Tværtimod.
denstoredanske.dk:
Rationalisme, den opfattelse, at den menneskelige fornuft (i modsætning til guddommeligt åbenbaret eller jordisk autoritet og i modsætning til følelser, fantasi og empiri) er en væsentlig kilde og muligvis hovedkilden til erkendelse.

Randi Christiansen

@jens christian - tværtimod hvad?

Med al respekt for den store danske, så er det ikke et etymologisk opslagsværk. Vi må diskutere, hvad vi forstår ved ratio, ved fornuft. Et godt sted at starte er ordets oprindelse, dets egentlige betydning.

Fra : lat. ratio, fornuft(grund); 'beregnet portion' egl beregning, regnskab, fornuft', afl. af reri 'tænke, beregne' (jvf. rate)

Og empiri fra : græsk empeiria 'erfaring', af en 'i' og afledning af peira 'forsøg'

Hvis det skal give nogen som helst mening at anvende begrebet 'ratio', må det være fordi, det tager udgangspunkt i noget, der er fælles for alle. Åndedrættet f.eks. - kan vi godt blive enige om som fælles målestoksforhold. Og hvor bringer det os så hen, når vi skal vurdere rationalitet?

Nå, for at komme til sagen - med kvantefysikens opdagelse af superpositioner, må begrebet ratio revurderes. Ratio kommer an på perspektiv.

René Arestrup, Eva Schwanenflügel og Niels Peter Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Universet udvider sig, tilsyneladende. Om det samme er tilfældet med den menneskelige erkendelse kan vi også kun sige noget tilsyneladende om. Men det ser sådan ud. Ikke desto mindre: sæt nu vi er på vildspor og i virkeligheden som art bliver dummere og dummere år for år? Med andre ord så er den sikreste position, ikke at udelukke noget. Heller ikke at hekse findes. Hvilket selvfølgelig ikke er det samme som at sige, at de findes. Et er dog sikkert, de findes som begreb og så kan man jo altid sige at der går sjældent brand ... osv. På den anden side så har vi jo med stor fordel lagt den mest påfaldende overtro bag os, så hvorfor ikke bare blive enige om at hekse ikke findes - om ikke andet så for husfredens skyld og i hvert fald indtil Skt. Hans.

Tro på hekse giver mulighed for at henføre ulykke og uforklarlig sygdom til noget konkret, som man kan forholde sig til og handle på; og når man fordriver hekse fra en afrikanske landsby, er der tale om symbolsk samfundsmæssig renselsesproces – en proces analog til forfølgelsen af etniske mindretal i Europa i øvrigt.

"Studér kvantefysik og indse at såkaldt rationalitet ikke har fast definerede grænser"

"vi lever i et univers, hvis indre og ydre grænser vi ikke kender - hvorfor vi må erkende uendelighedens mulighed og dermed også, at såkaldt ’rationalitet’ udelukkende kan referere til logikken i det kendte - som altså er en begrænset størrelse i dette univers. "

"med kvantefysikens opdagelse af superpositioner, må begrebet ratio revurderes. Ratio kommer an på perspektiv."

WOW!!

'Rationalisme, den opfattelse, at den menneskelige fornuft (i modsætning til guddommeligt åbenbaret eller jordisk autoritet og i modsætning til følelser, fantasi og empiri) er en væsentlig kilde og muligvis hovedkilden til erkendelse.'

Indbildskheden er jo nærmest astronomisk!

Selvfølgelig findes der hekse og selvfølgelig findes der ikke hekse. En heks er en som kan trylle, en som kan bøje naturlovene. Det er der endnu ikke nogen der har været i stand til at bevise at de kan, så set helt nøgternt findes hekse selvfølgelig ikke. Dog er det også sådan at mennesker falder for logik og videnskab, så i hovederne på menneskene findes heksene.

Jeg vil ændre min overbevisning om at der ikke findes hekse, den dag der findes ét eneste menneske som beviseligt kan trylle. Indtil det sker har vi mere preserende ting vi bør holde fokus på, såsom bæredygtigheden og planetens tilstand, men det kræver også at man tror på videnskaben, og det gør man kun når den opfinder nye gadgets og ikke når den påpeger at man lever over evne.

Dobbeltpost og rettelse:

Dog er det også sådan at mennesker falder for logik og videnskab

->

Dog er det også sådan at mennesker IKKE falder for logik og videnskab