Læsetid: 4 min.

Sagen om oksekødsrapporten er ikke enestående. Husker du Dandy-sagen og Gyllegate?

Jævnligt dukker historier op om universitetsforskning, der på den ene eller anden måde har ladet sig påvirke af eksterne midler frem for videnskabelige standarder. Her er fem sager, hvor forskningsfriheden kom under pres
I december 2015 indgik Venstre-regeringen en politisk aftale om landbrugspakken med Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og De Konservative. Selv om pakken lempede reglerne for landbrugets gødning, havde miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) garanteret Folketinget, at den ville få kvælstofmængden i havet til at falde i alle år fra 2016 til 2021. Ministerens beregninger var baseret på en rapport fra Aarhus Universitet.

I december 2015 indgik Venstre-regeringen en politisk aftale om landbrugspakken med Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og De Konservative. Selv om pakken lempede reglerne for landbrugets gødning, havde miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) garanteret Folketinget, at den ville få kvælstofmængden i havet til at falde i alle år fra 2016 til 2021. Ministerens beregninger var baseret på en rapport fra Aarhus Universitet.

Mathias Løvgreen Bojesen

30. november 2019

Dandy-sagen, metabolismecenter-sagen, gyllegate. Ja, sagen om Aarhus Universitet og oksekødsrapporten står langt fra alene, når det kommer til private interessers indblanden i forskning på universiteterne.

Information har kigget i avisernes arkiver, og fundet en håndfuld ældre sager frem.

1999: Forskere presses til at tilbagekalde rapport om tyggegummi

I 1994 indgik tyggegummifirmaet Dandy en aftale med forskere fra Aarhus Universitet om en undersøgelse af V6-tyggegummis forebyggende effekt på huller i tænderne. Men forskerne fandt, at der slet ikke var tale om en sådan effekt. Efter at 600 litauiske børn havde fået forskellige slags tyggegummi gennem tre år, nåede forskerne frem til, at tilsætningsstofferne i V6-tyggegummi er uden nævneværdig effekt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu