Læsetid: 5 min.

Lukas Graham, Jada m.fl. udgiver en fællessang, BoJo kæmper med næverne, Arnold Busck lukker

Italien fremlægger – modsat Danmark – en tidslinje for genåbning, og dødstallene stiger stadig i Rusland. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Italien fremlægger – modsat Danmark – en tidslinje for genåbning, og dødstallene stiger stadig i Rusland. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

27. april 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

Så blev det mandag, og hviledagene er forbi, særligt for den britiske premiereminister Boris Johnson, der er tilbage på jobbet. Tilbage til pressemøderne, tilbage til dødskurverne, tilbage til ansvaret og den kritik, der er haglet ned over ham, siden denne krise gik i gang, og han forsøgte at nedtone farerne ved den sygdom, der bragte ham selv på kanten af livet og kostede næsten en måned i sengen. Man fristes jo næsten til at sige stakkels mand.

Boris Johnson nedtoner ikke længere COVID-19. Han sammenligner den med en usynlig overfaldsmand og kørte på sit første "doorstep"-møde metaforen endnu længere ud ved at bede briterne forestille sig, at man lige nu var i slagsmål med overfaldsmanden, men at man havde ham liggende på gulvet – med hele sin vægt over ham, må man tro – og det er ifølge Johnson et tidspunkt i enhver nævekamp, der er forbundet med store muligheder og også store risici. Ja, vi er ikke helt med, men heldigvis forklarede han selv, at det betyder, landet vil ligge underdrejet nogen tid endnu, og det endnu vil være alt for tidligt at genåbne samfundet (Liverpool-fans, læs: Premiere League bliver afblæst uden en vinder).

I det hele taget er der ikke mange tilbage, der nedtoner sygdommen. Ifølge nye beregninger foretaget af Financial Times’ analyseafdeling, kan COVID-19 have kostet op mod 60 procent flere liv end hidtil opgjort. Avisen har beregnet overdødeligheden for 14 lande i perioden fra de første rapporterede dødsfald og frem til i dag, og Danmark er det eneste land af de 14, der ikke har registret en nævneværdig overdødelighed, som det også tidligere har været fremme i den hjemlige debat.

Nu frygter både Boris Johson og WHO en anden bølge, eller et »second spike«, som BoJo kalder det, mens de hårdest ramte områder i Italien og Spanien så småt begynder at åbne samfundet på klem.

I Italien har man modsat Danmark fremlagt en hel tidslinje for udrulningen, der indtil videre betyder, at offentlige parker igen kan åbne den 4. maj, hvor det også bliver lovligt at rejse i sin bopælsregion, hvis man har et anerkendelsesværdigt formål. 18. maj åbner museer og biblioteker. 1. juni kan barer og restauranter åbne, og i september må børn igen gå i skole.

Spanien, der endnu ikke har fremlagt en detaljeret plan, har foreløbigt kun tilladt børn at komme uden for deres hjem i en time om dagen og kun en kilometer fra deres hjem. Vi har skrevet det før og kommer sikkert til at skrive det igen allerede i morgen: Det er en vanvittig situation, vi befinder os i.

Storbritannien har til dato registreret knap 21.000 dødsfald blandt coronapatienter, og i løbet af det seneste døgn 413 døde, men som det ofte ses i disse afrapporteringer, kan der været et større efterslæb fra weekendens opgørelser, der først tikker ind i løbet af ugen. Det samme gør sig gældende i Sverige, hvor der nu er registreret knap 2.300 omkomne med 80 døde i løbet af det sidste døgn. Over hele Europa ligger antallet af nyindlæggelser stabilt, men i Rusland er dødstallene og nyindlæggelserne stadig stigende.

I Danmark er yderligere fem døde, og 25 flere er indlagt med corona siden i går, hvilket betyder, at 427 nu er døde med coronavirus, og 310 er indlagt.

Her er dit nyhedsoverblik

  • Arnold Busck lukker alle butikker og vil gå konkurs. Boghandlerkædens butikker har været lukket ned, og medarbejdere har været hjemsendt. I det senest aflagte årsregnskab havde kæden et underskud på 14,3 millioner kroner. Samtidig bar selskabet rundt på en gæld på 62,9 millioner kroner. Trist.
  • Største fald i detailsalget i mindst 20 år. Også de butikker, der ikke har måttet lukke forretninger, har det svært. Ifølge Danmarks Statistik har de danske butikker i marts oplevet et fald i salg på to pct. i forhold til måneden før. Det lyder måske ikke af så meget, men det er det største månedlige fald, siden Danmarks Statistik begyndte at registrere salgsudviklingen i 2000.
  • Kommuner uden nye smittede vil have hurtigere genåbning. Men den er andre, hårdere ramte kommuner ikke helt med på. Det skriver Jyllands-Posten. I 17 kommuner – herunder i Tønder – var der søndag ikke registreret nye tilfælde af coronasmittede de seneste syv dage.
  • Kina: Samtlige coronapatienter er udskrevet i Wuhan. Det oplyser Kinas Nationale Sundhedskommission, der dog tidligere har vist sig at være en anelse upræcise i sine opgørelsesmetoder. I alt registrerede Kina lørdag 12 nye tilfælde af smitte landet over.

Her er de coronahistorier, du ikke må gå glip af i dag

Olie har stadig magten over os

Det siger Helen Thompson, der er professor i politik og økonomi på Cambridge University til vores evigt undrende europakorrespondent, Christian Bennike. Den lave oliepris vil ikke føre til grøn omstilling. Det er mere sandsynligt, at den fører til kaos og krise. Og at det ligefrem skader den grønne omstilling. (Dagbladet Information)

COVID-19-nedlukninger truer gadebørn verden over

For millioner af unge hjemløse har coronavirus-restriktioner gjort adgang til mad, vand og husly endnu vanskeligere. Blandt andet er de hoteller og restauranter, hvor gadebørnene normalt ville kunne finde noget at spise eller drikke, alle lukket. (Dagbladet Information)

Det er de bedste tider og de værste tider

Få det bedste ud af dem. Det skriver forfatteren Margaret Atwood i dette fine essay. Hende kan vi slet ikke stå for. (Time Magazine)

Hvor tæt sidder vi egentlig?

TV2 har ladet en gruppe fotografer lave en illustrativ fotoreportage, der smukt viser, hvor let det er at manipulere med virkeligheden gennem en zoomlinse. (TV2)

Gør golfbanerne til parker

Det har San Francisco gjort. De er bare lige en tand federe end alle os andre i den by. (Quartz)

Coronaens limbo

Et af den seneste tids bedste "tænke-tekster" som vi er stødt på. Om den dualisme, der præger denne krise. (The New York Times)

Fællessang

Store danske navne som Jada, Tessa, Lukas Graham og Benjamin Hav har lavet sådan en klassisk velgørenhedssingle i forbindelse med coronaen. Uden de der ikoniske fællessangsbilleder naturligvis, men fra hver deres hjemmestudie. Sympatisk, lækkert og fremragende inititativ. Nu kan du selv få lov at danne dig et indtryk, men vi er altså bange for, at der er tale om lidt af en rædsel. Vi er jo så heller ikke musikanmeldere. (Soundvenue)

Spred ordet, ikke smitten

Så kom vi alligevel gennem mandagen. Det gør vi jo næsten hver mandag, selv om vi skal være de første til at indrømme, at det ikke altid er lige opmuntrende. Her er en fin vittighedstegning med et fint budskab om, at det er en overkommelig modstander, Boris Johnson har fået lagt på gulvet.

Til gengæld står der en meget større og stærkere fyr og venter på os. Det kan måske muntre dig lidt op.

/Lasse Lavrsen, mandagsbarn

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu