Nyhed
Læsetid: 6 min.

Næsten 200.000 mennesker er blevet testet i Nordkorea, hov, nej, vi mener Danmark

Sydkorea har ingen nye coronatilfælde, og Danmarks erhvervsminister fortryder at have lagt sig ud med IKEA. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Sydkorea har ingen nye coronatilfælde, og Danmarks erhvervsminister fortryder at have lagt sig ud med IKEA. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Redaktionen
30. april 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

Så er vi snublende nær den 1. maj, og det er nu halvtredsindstyvende dag i træk, vi sender dette flyveblad i rotation. Sådan en modstandsavis som os er jo født i modgang, og vi er pjattede med at se os selv som et befriende flyveblad i en besat nation, men desværre har vi ikke helt den corona-angst for totalitarisme, der har vist sig at være i den intellektuelle højrefløj og helt ind i Politikens chefredaktion.

Som en af de første var journalisten Mads Brügger hurtigt ude med en kronik, hvor han betegnede regeringens smittebegrænsende tiltag som »fascisme« og Mette Frederiksen som »søster nummer 1«, og hurtigt fulgte pæne mennesker som Henrik Qvortrup og Asger Aamund op ved at sammenligne regeringens opførsel under krisen med Nordkorea og DDR. I går var det så venstremanden Marcus Knuth, der trak nordkoreakortet, og tirsdag var det Politikens chefredaktør, der følte sig kaldet til at træde op på den helt store klinge, efter politiet havde uddelt bøder på Islands Brygge til borgere, der ikke havde overholdt opholdspåbuddet. »Coronaen har fået os til at acceptere politistatens mest radikale metoder« ved at uddele de bøder, mente chefredaktøren og kaldte til fornuft og frihed.

Som modstandsnyhedsbrev ville vi ønske, vi kunne mønstre den samme affekt, men vi har altså svært ved at blive opildnet, når vi hører Mette Frederiksens nordjyske dialekt udtale corna’en. Magnus Heunickes stammende forsøg på at forklare os flade og stejle kurver skræmmer os heller ikke for alvor. Det virker heller ikke super totalitært på os, når erhvervsministeren vælter ud i medierne og kritiserer en IKEA-åbning og dagen efter fåret må stå og undskylde. Det minder os lidt om dengang, en fuld Keld Albrechtsen på valgnatten i 2001 stod på landsdækkende tv og rakte fuck til Anders Fogh for så dagen efter at stå i den samme islandske sweater på et ligeså landsdækkende tv og sige undskyld. Hånden på hjertet – kan du overhovedet huske, hvad erhvervsministeren hedder? Nå, men han hedder Simon Kollerup (gør han ikke?), og med mindre han kører sådan en Baudelaire-stil med at »Djævelens smukkeste list består i at overbevise Dem om, at han ikke findes,« så virker han ikke ligefrem som en trussel mod det danske demokrati.

Vi kan altså godt finde på metoder i en politistat, der er mere radikale, end at man i en kort periode ikke må drikke øl på enkelte meget befærdede områder i byen for at inddæmme en dødbringende smitsom sygdom. Det der med at slå politiske modstandere ihjel er for eksempel værre, synes vi. Vi kunne heller ikke tænke os, at politiet eller militæret fik lov til at arrestere folk i deres eget hjem og fængsle dem uden nogen begrundelse, dommerkendelse eller afhøring, og vi ville faktisk heller ikke bryde os om en stat, der systematisk overvågede sine borgere, havde særligt angivernetværk, torterede, skød eller deporterede mennesker til straffekolonier eller forbød systemkritiske udgivelser og brændte bøger af på byens pladser. Til gengæld ville det være super, hvis man kunne få en masse børn til at lave de der synkrone danse med vimpler og plader – det ser fantastisk ud.

På fascismefronten synes vi ærlig talt, vi er sluppet billigt med en omklamrende statsminister og en småstammende sundhedsminister. Vi skal nok finde en anden bænk at drikke øl på, og hvis vi får lyst til et slag masse-kongespil, gør vi det på den anden side af 10 maj. Det er OK.

Men som nævnt er vi jo opstået som modstandsavis og vil så gerne fremstå aktivistiske og ulydige. Vi er også med på, at desperate tider kræver desperate metoder, så der skal lidt mere til end bare at stille de kritiske spørgsmål til vores magthavere og sørge for en god formidling og en gennemsigtighed i magtapparatet. Nu går vi lige i tænkeboks og ser, om vi ikke kan geare lidt op for modstanden. Vi er jo begyndt lidt i dag og har kaldt vores sundhedsminister stammede og skrevet, at Simon Kollerup lignede et barn i et alt for tætsiddende jakkesæt (eller fik vi ikke nævnt det?). Det er da også ret rebelsk. Og måske får de alle sammen ret. Måske er vi bare lige pludselig væk. Ingen ved, hvad der blev af os. Det bankede på døren, og uden for stod to socialdemokrater med verdens mindste slipseknuder og bad os følge med ind til Martin Rossen, der gerne lige ville tale lidt med os om samfundssindet. Så må I gerne kalde til kamp i gaderne og civil ulydighed ved Lakolk butikscenter.

Her er dit nyhedsoverblik

  • Næsten 200.000 danskere er nu blevet testet for coronavirus. Det er en stigning på omkring 13.000 siden seneste opgørelse onsdag. Samlet er 9.158 testet positive for coronavirus, hvilket er en stigning på 150 personer det seneste døgn. Ni mennesker er omkommet det seneste døgn, hvilket betyder, at 452 mennesker i alt er døde med COVID-19.
  • Yderligere 124 personer er døde i Sverige med coronavirus. Det oplyser den svenske sundhedsstyrelse torsdag. Dermed fortsætter det høje daglige dødstal med at stige i Sverige, hvor 2586 i alt har mistet livet med COVID-19. Til gengæld har WHO netop rost den svenske indsats og kalder det »en fremtidig model«.
  • Remdesivir tilbage på bordet. Et internationalt forsøg med medicinen Remdesivir kan være et gennembrud inden for behandlingen af Covid-19, forlyder det fra de amerikanske myndigheder. Forsøget er ikke helt færdigt, men det ser lovende ud, siger både amerikanske og danske eksperter.
  • Sydkorea har ingen nye tilfælde af corona. Det er første gang siden 29. februar, landet har kunne indrapportere et rundt nul i den statistik.
  • 3,8 millioner flere melder sig ledige i USA. Det samlede antal ledige, der søger understøttelse i USA, rammer dermed 30 millioner.

Her er de historier, du ikke må gå glip af i dag

Ikkevestlige indvandrere på arbejdsmarkedet er dobbelt så hårdt ramt af coronakrisen som etniske danskere. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye kalder udviklingen »trist« og frygter, at mange års integrationsindsats kan være tabt på få måneder. (Dagbladet Information)

Den tyske coronakurve er i bund, og Merkels popularitet i top. Det lyder måske meget godt for forbundskansleren, men Informations tysklandskorrespondent, Mathias Sonne, forklarer i denne livlige reportage, hvorfor det kan vise sig at være et problem for hende. (Dagbladet Information)

Erdogans Corona-diplomati. Det kan godt være, at Danmark kun sendte en spand udrangerede og ubrugelige respiratorer afsted til det coronaramte Italien, men Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, kan de regne med. Faktisk hjælper han til i hele verden, og denne artikel forklarer hvorfor. (Financial Times)

Vi hænger sammen med naturen. Der findes en afart af etnografien, man lidt løst oversat kunne kalde »mangeartet etnografi«, og her prøver man at forstå natur og kultur som uadskillelige. Den amerikanske forfatter og antropolog Eben Kirksey forklarer her, hvordan vi også hænger sammen med Covid. (Matter Journal)

Trumps internationale kampdag. 1. maj-arrangementerne er afblæst (bemærk at datoen ikke er afskaffet) over det meste af kloden, men for Trumps MaGa-bagland er der kaldt til kampdag og store demonstrationer mod landets nedlukning. (Newsweek)

Frontlinjens arbejdere, foren jer. Også de såkaldte frontlinjearbejdere i detailbranchen holder kampdag i USA ved at nedlægge arbejdet for bedre og sikrere arbejdspladser. Der er tale om en historisk stor massestrejke over hele USA. (VICE)

Spred ordet, ikke smitten

Det var en samling af dagens vigtigste tråde. Vi er tilbage igen i morgen, måske i en mere dristig og ulydig udgave. Hvis ikke, er der grund til at blive sådan rigtig Asger Aamund-bekymret.

/Lasse Lavrsen, rebel – foreløbig uden sag

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

ingemaje lange

Jeg nyder mit daglige nyhedsbrev på trods af det triste emne og deler det ofte. Tak.

jens peter hansen

Nøj hvor den sjov. Pruttefis.

Mikael Højgaard

Danske hobbitter