Baggrund
Læsetid: 9 min.

Ny forskning: En grøn genstart gavner ikke alene klimaet, men også økonomien

Mange har appelleret til at gøre klimainvesteringer til omdrejningspunktet for den økonomiske genopretning efter coronakrisen. Ifølge et nyt internationalt studie vil det have positive konsekvenser for både klima og økonomi
Mange har appelleret til at gøre klimainvesteringer til omdrejningspunktet for den økonomiske genopretning efter coronakrisen. Ifølge et nyt internationalt studie vil det have positive konsekvenser for både klima og økonomi
iBureauet
30. maj 2020

Man siger, at ingen kriser er ens. Men det betyder ikke, at vi ikke kan lære af de foregående.

Den globale finanskrise lærte os eksempelvis, at genopretter vi den samme fossile økonomi, så risikerer vi også at låse det næste årti til en verden præget af stigende udledninger af skadelige klimagasser.

Vi falder tilbage i den rille, vi prøver at gøre os fri af.

På den måde markerer coronapandemien nu en skillevej. Verdensøkonomien er i knæ, og det store spørgsmål er, hvordan vi rejser os igen. Over hele verden appellerer politikere, aktivister og organisationer til, at genopretningen først og fremmest bliver grøn. At når vi om lidt skal genstarte økonomien, så er tiden også inde til en historisk transformation af vores produktion, forbrug og livsform.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jan Weber Fritsbøger

kan ikke læse artiklen, men føler mig provokeret af overskriften, for det er altså ikke gavnligt med vækst i økonomien,
især ikke så længe vækstens provenu tilfalder dem som for længst har fået alt for meget,
vækst er udelukkende gavnligt når den ender i hænderne på nogen som ikke får deres basale behov dækket,
alle vi andre kunne sagtens tåle lidt tilbagegang uden at ville forringe vores trivsel det mindste.

Vibeke Hansen, Mikkel Zess, erik pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Palle Raabjerg, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Aksel Gasbjerg

Grøn genstart, økonomisk genopretning, strukturpolitik, konjunkturpolitik, finanspolitik.
Fællesnævneren er vækst, vækst og atter vækst. Et samfund uden vækst er for økonomerne lige så utænkeligt som en kirke uden Gud.

Vækst er benzin på et bål, der allerede er ude af kontrol. Økonomernes diskussion og uenighed drejer sig kun om forskellige oktantal i benzinen. Vækst er en fællesnævner, man enige om. At dæmpe bålet og dermed væksten og dermed CO2-udledningen er den eneste vej frem.

Hvis vækst-motoren kører samtidigt med forskellige tiltag til CO2-reduktion, vil vækst-motoren vinde og resultatet vil uvægerligt blive mere CO2 i atmosfæren.

Arne Albatros Olsen, Mikkel Zess, erik pedersen, Palle Raabjerg, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Omstilling ér vækst - i nye ideer,innovation og investeringer til at skrotte en helvedes masse forurenende industrier og bygge et smart-grid for elektrificeringen af hele infrastrukturen med el fra en bæredygtig energiproduktion fra sol-celler,vindenergi,termisk varme fra undergrunden og i sidste ende et livsgrundlag for milliarder af mennesker man ikke bare kan bede om at lægge sig til at dø eller drukne.

Eva Schwanenflügel, Ingrid Olsen og Frank Borchorst anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Hvis det er så fantastisk, hvorfor har vi så ventet i over 40 år før vi tænker på at gå i gang? 40 år, hvor vi kunne have forhindret den nu kommende og uundgåelige katastrofe. Allerede den gang, for 40 år siden, fortalte ny forskning os den var gal.

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Christian Estrup

Helt generelt er energiforbrug (eller egentlig -produktion) jo ikke i sig selv skadeligt for klimaet - det afgørende er, hvordan energien produceres. Der findes masser af lovende, fossil-frie energiformer, som med mere eller mindre videreudvikling vil kunne erstatte kul og olie - herunder også nogle, der ikke kræver fossil backup-produktion, eller at vi bomber samfundet tilbage til stenalderen. Men dét er selvfølgelig ikke så interessant, hvis man så ikke længere kan spænde klimasagen for sin egentlige anti-vækst-, anti-kapitalisme-dagsorden...

Den primære forudsætning for at kunne løse en udfordring er nu engang, at man fokuserer på netop den pågældende udfordring.

Vækst er ikke i sig selv et problem, men er tværtimod et særdeles potent middel til at sikre, at vi ikke løser ét problem ved at skabe andre problemer.

_Fossil-drevet_ vækst kan være et problem. Men vækst generelt er jo også eksempelvis udvikling af mere energi-effektive produkter, arbejdsmetoder, der bruger færre ressourcer osv..

Ligeledes er flytrafik heller ikke i sig selv et problem - men flytrafik baseret på fossile brændstoffer er. Hvis nogen i morgen opfandt et pålideligt, 100% soldrevet fly, skal dét naturligvis ikke pålægges samme CO2-afgifter som fly, der rent faktisk genererer CO2-udslip.

Derfor er det også så vigtigt, at vi angriber udfordringen på en intelligent måde. Som det p.t. påpeges fra flere forskellige sider, er afgifter på dét, der skaber problemer, er her et fremragende middel - men de skal selvfølgelig skrues rigtigt sammen. Når der eksempelvis ofte tales om, at der ville blive slået et kæmpe hul i statskassen, hvis folk pludselig i større grad kørte i miljøvenlige biler, er det jo et tydeligt tegn på, at afgifterne er konstrueret forkert - for med den rigtige afgiftsstruktur vil færre indtægter fra miljøafgifter jo blive modsvaret af tilsvarende færre problemer med klima og forurening. Hvis det virkelig giver problemer for statskassen, når folk begynder at reagere på de incitamenter, der ligger i afgifterne, må det jo være fordi afgifterne er blevet misbrugt til at betale for alt muligt andet...

Jeppe Lindholm

Et par faderlige ord... Hvad skal man sige.