Læsetid: 5 min.

Udenlandske kærester skal huske kærestebrevet, når de krydser grænsen, og så er der ny optimisme blandt tyske virksomheder

Derudover er vi ved at have tømt det globale hvidløgslager. Godt for kysseriet, dårligt for alt andet. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Derudover er vi ved at have tømt det globale hvidløgslager. Godt for kysseriet, dårligt for alt andet. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

26. maj 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

En glædelig nyhed her i coronaens buldren er, at sygefraværet er helt i bund. Det lyder måske lidt kontraintuitivt nu, hvor vi er midt i en pandemi, men bortset fra de forholdsvis få registrerede coronaramte, er den årlige influenzaepidemi helt aflyst. Og mere væsentligt gør det samme sig  gældende for forkølelse, roskildesyge og diverse børnesygdomme, og det skyldes naturligvis vores nye normaltilstand med fysisk distance. Ja, at vi kommer hinanden meget mindre ved.

Og skulle man mon så blive ved med det? Kunne det ikke være helt rart at vinke farvel til sæsonomgangssyge og feber, hvis det ikke kræver mere end lidt afstand i køerne og håndsprit ved bardisken?

Vi er godt med på, at vi har gjort en hel del mere end det, men det synes at være læren efter de seneste ugers debat om genåbning, at det altoverskyggende værktøj i værktøjskassen er distance og ren og skær hygiejne – håndvask, host i albuen, begrænsede håndtryk og kram, og så ellers almindelig påpasselighed.

Vi har før ændret adfærd for sundhedens skyld, så det er jo ikke uladsiggørligt. Vi bruger sikkerhedssele, vi ryger ikke i det omfang, vi har gjort tidligere, og politikerne vedtager ofte love eller laver kampagner i folkesundhedens navn.

Kroppen har været en politisk kampplads længe, hvor friheden har tabt til sikkerheden, men skal man fortsætte denne virusbekæmpelse hen mod en ny-normal, er der alligevel en gradsforskel i den kamp. For kampen her er ikke bare kropslig og statistisk, som et abstrakt individ – den er dybt personlig og biologisk med alle sine kropsvæsker og hygiejneregler. Med virusbekæmpelse er du ikke bare til fare for dig selv (og sekundært sundhedsvæsnet), som du er med rygning, fedme og sukkersyge, du bliver farlig for dine omgivelser.

Det betyder også, at vi vil se anderledes på dem, der forbryder sig mod myndighedernes anbefalinger eller regler, og det kræver, at vi italesættes på en anden måde. Som idéhistorikeren Mikkel Thorup skriver, så »italesættes og reguleres vi i vid udstrækning som frygtsomme individer med behov for beskyttelse. Vi ses som skrøbelige, sårbare kropsvæsener med handlingsunderskud; vi er udsatte, klienter eller medlemmer af en risikogruppe, der skal inddæmmes gennem generel frihedsindskrænkning, almen overvågning samt venlig tvang.«

Politikken vil gå tættere på i overvågningen af vores krop, vores hjem, telefoner og livsstilsvalg, mener han, og coronaepidemien og vores reaktioner har knyttet krop og politik tættere sammen. Det er ikke urealistisk at forestille sig krav om tvungen vaccination eller obligatorisk installation af kropsovervågende apps på telefonen i den nærmeste fremtid, ligesom det efterhånden heller ikke er helt underligt at forestille sig en verden med permanente afstandskrav i supermarkedskøen, på restauranterne eller i biografen. Faktisk kan det være svært at forestille sig en verden uden igen.

I de sidste mange år har det i hvert fald været en ulige kamp, hver gang kampen stod mellem sikkerhed og frihed, og så er det sådan set lige meget, om vi kæmper mod terrorister, folkesundhed eller virusser.

Her kommer dagens coronaoverblik fra Dagbladet Information. På vej ud af sygdommens skygge, på vej ind i sommerens sol.

Her er dit nyhedsoverblik

  • Danmark har færrest nye coronasmittede i 73 dage. Blot 27 nye smittetilfælde med coronavirus og et eneste dødsfald siden fredag. Det begynder at ligne noget.
  • De svenske tal er tilsyneladende også begyndt at se en smule bedre ud, selv om de nu har passeret 4.000 – 31 siden i går.
  • Tyske virksomheder viser tegn på ny optimisme. Det viser nye tal fra det anerkendte tyske erhvervstillidsindeks fra Ifo-instituttet i München. »Efter at forbundsrepublikken er kommet gennem de værste faser med nedlukning af samfundet under coronakrisen, er der tegn på lys for enden af tunnelen,« siger Ifo-økonomen Klaus Wohlrabe.
  • USA indfører indrejseforbud fra virusplagede Brasilien. Indrejseforbuddet gælder for alle ikke-amerikanske statsborgere. WHO fastslog fredag, at Sydamerika anses som coronavirussets nye epicenter og at Brasilien »tydeligvis er det mest berørte« land med næstflest tilfælde af coronavirus efter USA. Ifølge Johns Hopkins University er der over 347.000 bekræftede tilfælde af coronavirus i Brasilien og 22.013 coronarelaterede dødsfald.
  • Så er det i dag, at udenlandske kærester må komme på besøg i Danmark. De skal bare »kunne fremvise et kærestebrev«. Så skal der udveksles kropsvæsker.

Her er de coronahistorier, du ikke må gå glip af i dag

Livet i Venedig. Coronakrisen er både en katastrofe og en gave for byen, der normalt ved at synke under vægten af turister. Indbyggerne har nydt stilheden, men mens Italien stille genåbner, vågner de nu til økonomisk ruin – men håber samtidig, at pandemien er en mulighed for at genopfinde Venedig, skiver vores vanvittigt velskrivende italienskorrespondent. (Dagbladet Information)

»Jeg er ikke bange for at dø af corona – men for at krisen tager livet af min fremtid,« skriver Informations Bodil Skovgaard Nielsen, på vegne af sin generation, der er under 35, og ikke er ramt på helbredet. Men på forestillingen om en god, stabil fremtid. (Dagbladet Information)

USA’s ufattelige tab. I disse dage passerer USA 100.000 døde med COVID-19 og New York Times har lavet en rystende illustrativ webfeature om netop den hjørnesten. (New York Times)

Fra sygesengen. En interessant tweet-tråd, fra en dansk sygeplejeske, der har haft COVID-19 og stadig slås med symptomer en måned efter hun er erklæret rask. Flere blander sig i tråden med lignende fortællinger og vidner om, at det ikke er en sygdom, man skal ønske sig at få. (Twitter)

Kontoret er døende. Og sammen med det en hel industri af udlejningsfirmaer og kontorhotel-kæder. (Marker)

Venner, vi har har en hvidløgskrise. Og det handler ikke om dårlig ånde, men om verdens tømte lagre og ødelagte handelsårer. (Mercury)

Spred ordet, ikke smitten

Det var alt, hvad vi fandt oplysende og interessant fra coronafronten i dag. Vi er tilbage igen i morgen, for vi er nemlig ved at finde os lidt af et forbillede i New Zealands ukuelige coronahelt og premierminister Jacinda Ardern, der ikke lader sig ryste af det mindste. Heller ikke et sølle jordskælv. Vi ses.

/Lasse Lavrsen, ikke kun en krop

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu