Feature
Læsetid: 14 min.

I 2016 blev ’postfaktuel’ årets ord. Kunne det være sket i dag, fire år og en coronakrise senere?

Valget af Trump i USA og briternes ja til Brexit 2016 blev for mange bekræftelsen på, at vores samfund var blevet postfaktuelt: at følelser og mavefornemmelser havde skubbet evidens og videnskab i baggrunden. Spørgsmålet er, om det vitterligt var det, der skete, og hvordan det står til med videnskabens autoritet i dag
iBureauet
13. juni 2020
Valget af Trump i USA og briternes ja til Brexit 2016 blev for mange bekræftelsen på, at vores samfund var blevet postfaktuelt: at følelser og mavefornemmelser havde skubbet evidens og videnskab i baggrunden. Spørgsmålet er, om det vitterligt var det, der skete, og hvordan det står til med videnskabens autoritet i dag

Jesse Jacob

Ét nøgletal gik igen i ugerne op til briternes afstemning om Brexit tilbage i sommeren 2016: 

350 millioner pund. 

Så mange penge påstod den sejrende Leave-kampagne, at Storbritanniens sundhedsvæsen kunne få tilført, hvis Brexit blev en realitet. Tallet var klistret ud over røde kampagnebusser, det blev fremført i debatter, og vælgerne tog det til sig. 

Der var bare ét problem: Det havde intet hold i virkeligheden.

Det måtte partiet UKIP’s daværende leder Nigel Farage allerede erkende i et tv-interview, kort efter at afstemningens resultat var tikket ind. 

»De 350 millioner ugentlige pund, vi sender til EU, som vi ikke længere vil sende, kan du garantere, at de kommer til at gå til sundhedsvæsenet?« spurgte værtinden på den populære morgenflade Good Morning Britain.

»Nej, det kan jeg ikke,« svarede Nigel Farage.

»Det var en af fejlene, jeg mener, Leave-kampagnen begik.«  

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er et rimelig lolleren elite- og intelligentsia -udtryk, det der postfaktualisme. Hinsides sandheden. Sådan har det altid været for magthaverne. Vi er de dumme stemmekvæg, og de de lærde klogeåger, som ved hvad der er bedst for de dårligst stillede, som ikke får trerettersmenu fra Meyers eller Noma i frokostpausen.

Joe Bidens 'We choose truth over facts' er det som skal overbevise de amerikanske vælgere om at holde sig væk fra løgneren Trump. Her er intet brug af præfix. Her er ingen studenterhue som trykker. Det er bare at kløjs i det for fulde gardiner.

Årets ord i 2016 herhjemme blev ordet Danskhed, hvis nogle skulle have glemt Martin Henriksen.

Daniel Joelsen

Hvad har flat earth overhovedet at gøre med Brexit? Eller Trump? Scanner man sig igennem de sidste 12 måneders overskrifter fra Information omkring Brexit og Trump, virker de næsten maniske. Der er virkeligt stort antal flyvske forudsigelse, indikationer og katastrofebilleder der tegnes.

Tænk hvor tæt på sandheden Information ville være kommet, hvis man havde stillet sig kritisk overfor Obama og de manglende forbedringer for de sorte under præsidentperioden. De høje fængselsrater for sorte? Politiets militarisering?