Læsetid: 5 min.

Coronakrisen rammer USA’s sorte befolkning hårdest, og i København indfører politiet nyt opholdsforbud ved havneområde

Og så er Island blevet et vaskeægte coronaforegangsland, hvor man kan gå i Den Blå Lagune og spise buffet. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Og så er Island blevet et vaskeægte coronaforegangsland, hvor man kan gå i Den Blå Lagune og spise buffet. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob

2. juni 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære Læser

Det er er voldsomme og ubærlige billeder, der har overtaget nyhedsdagsordenen fra USA. Det ligner en nation på randen af kaos, der midt i en pandemi med mere end 100.000 døde er væltet af politiskandaler, optøjer, brændende byer og racisme.

Men måske er de to tragedier ikke helt adskilte størrelser. Racesegregation og ren racisme kan i hvert fald ikke adskilles fra en sundhedskrise som COVID-19, der har voldsomme sociale og racemæssige slagsider.

På landsplan har sorte amerikanere en dødelighedsrate på 50,3 per 100.000, mens hvide amerikanere ligger på 20,7, latinoer 22,7 og asiater på 22,7. Mere end én ud af 2.000 af hele den sorte befolkningsgruppe har mistet livet, og i nogle stater og byer er tallene endnu mere slående: I Kansas er dødelighedsraten syv gange højere hos sorte end hvide, i Washington DC er den seks gange højere, i Michigan fem gange højere, mens den i de hårdest coronaramte byer som New York og Louisiana er tre gange højere.

Trump-administrationen har flere gange forklaret problemet med mere generelle udfordringer i folkesundheden hos den sorte befolkningsgruppe, hvor fedme, diabetes og kredsløbssygdomme er overrepræsenterede, og det er præcis de grupper, der har den største risiko for at dø af COVID-19.

Men ifølge sundhedseksperter og The US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), der er USA’s svar på Serum Instituttet, dækker de forhold ikke helt problemet. For det første er disse livsstilssygdomme tæt forbundet med hårdt socioøkonomisk belastede grupper, hvor de sorte er voldsomt overrepræsenterede. Boligforholdene er tættere og ringere, luftforureningen større, adgangen til COVID-19-testcentre er dårligere og sygehusvæsenets kapacitet er lavere i områder med flest sorte.

Dertil kommer, at langt størstedelen af de såkaldte frontlinjemedarbejdere i servicesektoren er sorte, så smitterisikoen er større. Dobbelt så mange sorte som hvide arbejder som sundhedshjælpere, plejere og sygeplejersker, og af de såkaldte essentielle job, der skulle fortsætte under nedlukningen, er en tredjedel sorte (af den samlede befolkning udgør de omkring 12 procent).

Og når de afroamerikanske patienter henvender sig til sundhedssektoren med sygdomme eller symptomer, mødes de af racisme. Det er veldokumenteret, at der er en tendens til ikke at lytte til sorte patienter i samme grad som hvide, og at patienter med præcis samme symptomer eller lidelser får forskellige behandlingstilbud, alt efter om de er sorte eller hvide.

Og som om den sundhedsmæssige ulighed ikke var slem nok, er der meget der tyder på, at den sorte befolkningsgruppe også kommer til at trække de tungeste veksler i den forestående økonomiske recession.

Der endnu ikke kommet opgørelser over befolkningsgrupper i den enorme arbejdsløshedsstigning på mere end 40 millioner, der er kommet de seneste måneder, men selv før pandemien var arbejdsløshedsraten dobbelt så stor blandt sorte end hvide, ligesom de også er overrepræsenteret i de lavtlønnede grupper på arbejdsmarkedet.

USA står i flammer, og feberen breder sig, og præsident Trumps bedste svar er at sætte militæret ind. Det vil muligvis få de voldelige demonstrationer til at lægge sig, men militæret kan ikke stille noget op med hverken pandemi, racisme eller ulighed.

Her er dit nyhedsoverblik

  • Der er registeret yderligere fire coronarelaterede dødsfald i Danmark, viser den daglige opdatering fra Statens Serum Institut tirsdag. I alt er der registreret 580 personer, der er døde med corona. Samtidig viser den daglige opdatering et fald i antallet af indlagte fra 103 til 99. Dermed viser antallet af indlagte en fortsat faldende tendens, hvilket har været tilfældet siden starten af april.
  • Sverige har registreret 65 døde blandt coronasmittede. Dermed er det samlede antal registrerede coronadødstal i landet på 4468. Den seneste statistik fra den svenske sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten, viser, at der siden udbruddets begyndelse i alt er blevet bekræftet 38.589 smittetilfælde i landet.
  • Brasilien er nu det tredjehårdestramte land i verden. I alt er der nu registreret 30.000 døde med COVID-19, mens det daglige antal smittede stadig stiger i landet. I løbet af weekenden har Mexico passeret 10.000 virusdødsfald som syvende land.
  • Politiet indfører opholdsforbud ved havneområde i Nordhavn i København. Forbuddet gælder fra tirsdag klokken 12.30 til torsdag klokken 18.00.
  • Forbud mod store begivenheder er årsag til lav smitte. Det mener pandemiforsker og professor i folkesundhed ved Roskilde Universitet Lone Simonsen og Kim Sneppen, professor i biokompleksitet ved Niels Bohr Institutet, der står bag et studie om de såkaldte superspredere. Studiet har ifølge Politiken forsøgt at modellere ny international viden om, at ti procent af befolkningen ser ud til at stå for 80 procent af smittespredningen.

Her er de coronahistorier, du ikke må gå glip af i dag

Vi gældsætter os ud af coronakrisen

Det har jo været weekend, siden vi sidst var her, og i mellemtiden har vores afsindigt velskrivende europamedarbejder skrevet en vidunderlig og (overraskende) spændende langlæser om gæld. (Dagbladet Information)

Coronakrisen er begyndelsen på fordærvet

Det er Jens Lilleøre fra Vinderup helt sikker på, og Louise Schou Drivsholm og Laura Friis Wang har talt med ham om det i deres seneste afsnit af ’Vinderup og virussen’. Jens Lilleøre er en del af den lokale afdeling af Indre Mission i Vinderup, og han mener, at vi er dårligt rustet til kriser som corona uden vores tro. (Dagbladet Information)

Lidt lækkert coronamusik

Vi ved ikke med dig, men vi er altså ikke helt færdige med fredagens store kunstavis. Noget af det, som af gode grunde ikke kom med, var det dejlige musik, vi også havde fået komponeret til lejligheden, og hvis du ikke har været omkring, bliver du nødt til at gøre det. Den uforlignelige singer songerwriter Katinka og vores nye virtuose indie-venner fra Lowly. Det er altså lækker. (Dagbladet Information)

Demonstrationer kan sprede virus

De amerikanske protester er at betragte som potentielle superspreder-arrangementer, advarer eksperter og rådgiver om de mest sikre måder at demonstrere på, hvis man skal på gaden. (Buzzfeed)

Moskva løsner grebet om nedlukningen

Men virussen hastigt på vej frem. (BBC)

Island er coronaforegangsland

De nøjedes ikke med at knække kurven. De udraderede den, og nu kan de gå i Den Blå Lagune, i buffeten og alt det andet, der også spredte virusser før. The New Yorker har været på besøg. (The New Yorker)

Radikal selvisk maskulinitet

Rebecca Solnit om pandemiens elendige maskeløse (mandlige) ledere. (Literary Hub)

En dansker i Skåne

Vi er tilsyneladende ikke så nervøse for vort broderfolk, som statsministeren gerne vil have os til at være. Aftonbladet har en sjov reportage fra danskernes coronaramte baghave Skåne. (Aftonbladet)

Spred ordet, ikke smitten

Og sådan kom vi pænt igennem pinsen og videre ud i sommeren. Hvis du stadig lider lidt af maskemisundelse over for lande, der har gjort det obligatorisk at dække sig til i det offentlige rum, så prøv da at få fingrene i en specialmaske fra den kinesiske kunstner Ai Weieis nyeste kollektion. Han har tilsyneladende en mindre kunstfabrik kørende. Vi nøjes med nyheder her på fabrikken, men er tilbage igen i morgen.

/Lasse Lavrsen, ej blot til lyst

Vi samler, sorterer og prioriterer de vigtigste historier om coronavirus. Hver mandag eftermiddag
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu