Læsetid: 5 min.

Nul coronadødsfald det seneste døgn i Danmark, Tyskland åbner grænserne, og »Corona« Lone priser nedlukningens effektivitet

Og så har den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell været selvkritisk i svensk radio og erkendt, at for mange døde for tidligt i Sverige. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Og så har den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell været selvkritisk i svensk radio og erkendt, at for mange døde for tidligt i Sverige. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob

3. juni 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære Læser

Tidligt i denne krise fik vi nogle helt nye helte. Mens de meningsdannere og debattører, der normalt har præget medierne, mistede mælet, tog videnskaben overraskende nok over, og vi forelskede os hovedkulds i nye idoler som Søren Brostrøm, Kåre Mølbak, Else Smith og »Corona« Lone Simonsen.

Ja, selv udenlandske sundhedseksperter som Anders Tegnell og Anthony Fauci faldt vi for, og de gjorde os alle sammen trygge ved at slynge om os med begreber som smittetryk, teststrategi og flokimmunitet. Vi stolede på alt, hvad de sagde.

Men rigtige helte kender også deres egne begrænsninger, og efterhånden som krisen skred frem, stod det også klart, at selv om det foregik mere dannet og civiliseret, end vi er vant til, så var videnskaben også rygende uenige – WHO, Sundhedsstyrelsen, forskere og lande imellem.

Det var de selvfølgelig, fordi COVID-19 er en ny og indtil for nyligt helt ukendt sygdom, så selv om den på nogle områder kunne minde om noget, vi havde set før, har den vist sig ikke nødvendigvis at opføre sig sådan. Selv for de stærkt videnskabstro af os, var der store mørke pletter på kortet, som vi måtte acceptere.

Det betyder også, at nogle af videnskabsfolkene nødvendigvis har taget fejl – eller nogle har i hvert fald haft mere ret end andre. En afgørende skillelinje har været mellem dem, der mente, at mere eller mindre alle danskere skulle være syge, før vi kunne blive sygdommen kvit, mens andre har ville holde smitten så langt nede som muligt, og derved uskadeliggøre den, opspore den og måske fjerne den helt fra samfundet.

Vi skal ikke her gøre os til dommere over, hvem der ultimativt får mest ret. Vi står stadig midt i en pandemi, og det giver ingen mening at tale om vindere eller tabere, hverken sundhedsfagligt eller økonomisk, men hvis man trækker en streg i sandet her, hvor vi står lige nu, ser det ud til, at det er lykkedes at inddæmme COVID-19 i sådan en grad, at vi næsten kan leve almindeligt igen.

Flokimmuniteten ligner ikke en farbar vej. Lande som Island og Norge har med denne strategi stort set elimineret sygdommen, og det samme har New Zealand og Mongoliet.

Modsat politik, eller de almindelige samfundsdebatter, vi plejer at deltage i, handler det for videnskabsfolkene tilsyneladende mere om erfaringer og erkendelser, end egentlige vindere og tabere.

Sådan virker det i hvert fald, når Lone Simonsen, der er Danmarks mest publicerede og citerede pandemiforsker, i går var ude med sine nye forskningsresultater om de såkaldte superspredere, der forkaster en stor del af de antagelser, hun havde gjort sig fra starten. Studierne peger på, at 10 procent af smittekilderne står for 80 procent af smitten, og det er det, vi skal have stoppet, mere end det er samfundet generelt.

»Det er en utrolig ny situation over for en pandemi. Det har jeg aldrig set før. Og jeg har studeret kolera i 1853, koppeepidemier, mæslingeepidemier og selvfølgelig alle influenzaepidemierne fra 1889 og fremefter. Og jeg har aldrig set nogen virus, man kunne holde i en skruestik på den måde,« sagde hun til Politiken.

Selv den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell var i går ude i direkte selvkritik. Direkte adspurgt i svensk radios nyhedprogram Ekot (det betyder ekko), om for mange døde i Sverige for tidligt, er svaret klart:

»Ja, absolut,« siger han. »Det er det, som vi skal tænke over i fremtiden – om der var nogen måde, hvorpå det kunne have været hindret,« siger Tegnell.

Og så kunne vi jo godt begynde at kategorisere os alle sammen på det rigtige eller det forkerte hold, men sådan ser Lone Simonsen ikke på det. For hende er det vigtigste at bruge erfaringerne til at komme videre og forstå den viden, man nu har tilvejebragt.

»Nedlukningen var mere effektiv, end vi epidemiologer havde drømt om. Nu har vi åbnet op igen, samtidig med at smitten bliver ved med at falde. Er det ikke lykkeligt?« siger hun til Politiken.

Her er dit nyhedsoverblik

  • Nul coronadødsfald det seneste døgn i Danmark. Antallet af indlæggelser har taget et lille hop fra 99 til 100, viser de seneste coronatal fra Statens Serum Institut. En person færre er i dag indlagt på en af landets intensive afdelinger, der i alt plejer 20 patienter. Af dem er 10 i respirator. Det er ligeledes en færre end i går.
  • Sverige har i dag registreret 74 døde blandt coronasmittede. Dermed er det samlede registrerede coronadødstal i landet på 4.542, oplyser den svenske sundhedsstyrelse, Folkhälsomyndigheten. Antallet af bekræftede smittetilfælde i Sverige er 40.803.
  • Kina holdt information om coronavirus tilbage for WHO i kritisk startperiode af pandemien. Udadtil roste Verdenssundhedsorganisationen Kina, men indadtil var man frustreret over samarbejdet, viser interne dokumenter.
  • Trump vil flytte Republikanernes konvent fra North Carolina. Det skyldes ifølge præsidenten reglerne om social afstand indført af delstatens guvernør, Roy Cooper, under coronakrisen, og de tillader næppe så stort et arrangement, som det republikanske parti og Trump har insisteret på. Roy Cooper er i øvrigt demokrat.
  • Tyskland åbner grænserne 15. juni. Det siger den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, der vil ophæve rejseforbuddet for EU-landene samt Storbritannien, Island, Norge, Liechtenstein og Schweiz. Ja, selv Sverige er med.

Her er de coronahistorier, du ikke må gå glip af i dag

Først kom sorgen til Bergamo

Nu kommer vreden. Martin Gøttske med en formidabel reportage fra Europas pandemiske epicenter i Norditalien. (Dagbladet Information)

Seruminstituttet ligner de værste techselskaber, når de lusker sig til folks dna

Det skriver weekendredaktør Mikkel Vuorela på lederplads om det testberedskab, Seruminstituttet har stillet til rådighed i opsporingsarbejdet. En potentiel DNA-bank. (Dagbladet Information.)

Både stater og WHO ændrede retningslinjer på grund af et suspekt forskningsfirma

Det bemærkelsesværdigt lille analysefirma anbefalede det omdiskuterede middel Hydroxyklorokin, og havde blandt sine ansatte en sci-fi-forfatter og en tidligere pornomodel. Spektakulært. (The Guardian)

Mød ACE2

Pandemiens nye buzzword og tilsyneladende det enzym, som særligt mænd og rygere synes at have som fælles svaghed for COVID-19. Letforståelig og spændende gennemgang af mysteriet om ACE2. (Wired)

Superspreder-teorien spreder sig

Der er andre end Lone Simonsen, der har interesseret sig for supersprederne. Over hele verden melder forskere om den samme observation, og New York Times gennemgår den her. (The New York Times)

Træningscenteret er lukket

Og kunne det måske ikke bare blive ved med at være det? (Insider magazine)

Pandemi i journalistisk retrospektiv

Den legendariske britiske BBC-journalist Jon Snow (nej, han har ikke noget at gøre med Game of Thrones), har dækket pandemier siden starten af 1970'erne. Nu ser han tilbage. (Channel 4)

Spred ordet, ikke smitten

Det var dagens overflyvning af pandemien. Vi er tilbage igen i morgen, til endnu en dag i en verden i undergangshumør. Du får lige disse fine forsider fra modemagasinet Vogue, at gå hjem på.

/Lasse Lavrsen, klar til forsiden

Vi samler, sorterer og prioriterer de vigtigste historier om coronavirus. Hver mandag eftermiddag
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

I bliver ved med det der infantile "Corona"-Lone. Vær nu lige lidt alvorlig, ik. Eller skal jeg blive i tonen og kalde dig for "Lasse Lavmål"?