Læsetid: 5 min.

Unge får grønt lys til studenterkørsel, og første bølge af COVID-19 er ved at være overstået

Det samme gælder (desværre) dit daglige coronaoverblik. Men bare rolig, vi ses på mandag til dit ugentlige overblik
Det samme gælder (desværre) dit daglige coronaoverblik. Men bare rolig, vi ses på mandag til dit ugentlige overblik

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

4. juni 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære Læser.

Kære trofaste, læsende, vedholdende, interessante og interesserede coronaoverblikslæser. I dag har vi en rigtig dårlig nyhed, en rigtig god nyhed og til sidst en bonus, som du kan tage imod kvit og frit.

Vi fortrækker altid at komme med de dårlige nyheder først – vores skarpe journalistisk tæft fornægter sig ikke: Dette er det sidste daglige coronaoverblik fra Dagbladet Information. Ja, bare sådan. I alt og ret præcist 75 nyhedsbreve er det blevet til, men efter at have holdt vejret tilbage i nogle uger, tør vi godt konkludere, at Danmark er godt igennem det, man kalder første bølge, og derfor skærer vi fra i dag ned på frekvensen.

Ugh. Sikke et nyrestød at slynge afsted efter at have været din trofaste albue og dit holdepunkt i tre måneder, hva’? Efter alt det vi har været igennem. Drakoniske ministre, vanvittige despoter, videnskabsmænd, virusfornægtere, hypkondere, syge og raske, op- og nedture, smittekurver, smitteflader, smittetryk, smittekilder og smittekæder. Superspredere og Superliga. Alt det, vi har bygget op sammen. Alt det, vi har lovet hinanden, alt det, vi har givet ord på og svor på, er alt det, nu bare glemt?

Nej, nej, nej, nej, rolig, rolig, vi vil stadig berige dig med overblik og indsigt, det vil blot udkomme ugentligt fremover og ikke dagligt. Det ville jo ikke være forsvarligt for modtagernes mentale helbred eller for samfundsordenen som helhed sådan bare at trække tæppet væk under så mange menneskers pejlemærke. Så hver mandag eftermiddag, vil der frisk fra fad ligge et ugeoverblik i din indbakke, der i sin form vil minde om det, du kender så godt. Vi er trods alt stadig midt i en pandemi og midt i en verden i heftige omvæltninger.

Og netop de omvæltninger og den verden slipper vi ikke taget om. Faktisk arbejder vi på noget større og vildere, der tager et endnu fastere greb om den verden. Noget der kan blive større end os alle sammen. Større end p-pillen og en Anden Bølge, der vil rejse sig i mediehavet som en uomgængelig mur. Vi kan ikke sige så meget om det endnu, men vi lover at orientere dig, og vi kommer ikke til at efterlade dig på perronen. Det bliver kæmpestort.

Men lad os foreløbig nyde denne ualmindelig dejlige torsdag i juni og dagens coronaoverbilk. Det ligger klart for dine fødder.

Her er dit nyhedsoverblik

  • To coronadødsfald registreret det seneste døgn. Dermed er antallet af personer, som er døde, mens de har været smittet med coronavirus oppe på 582. Antallet af indlæggelser det seneste døgn er derimod faldet. Lige nu er 97 personer indlagt på de danske hospitaler, hvilket er det laveste antal siden 17. marts. I går blev der registreret 40 nye tilfælde.
  • Sverige melder om 20 nye døde med coronavirus. Totalt er 4.562 døde i landet, og 41.883 er testet positiv for covid-19. Det er 1.080 flere end i går.
  • Nu kan coronasmittede få en bøde, hvis de ikke fortæller, hvor de har været og med hvem. Det står i en bekendtgørelse om oplysningsforpligtelser i forbindelse med håndtering af coronavirus fra 30. maj, skriver DR.
  • Årets studenter får grønt lys til vognkørslen. Efter lang tids tvivl blev det i går slået fast, at årets studenter godt må drage ud på deres traditionelle kørsel for at fejre deres huer og afslutningen på deres uddannelse.
  • Voldsom overdødelighed i russiske byer. I Sankt Petersborg er der registrerey 1.600 flere døde i maj end i den samme måned sidste år, mens det officielle coronarelaterede dødstal var 171.

De vigtigste coronahistorier

Arbejdsløshed på grund af corona vil føre til flere ghettoer.

Det viser en ny analyse fra Danmarks Almene Boliger på baggrund af scenarier om arbejdsløshed fra Det Økonomiske Råd. Og syv boligområder risikerer ligefrem at ende som såkaldt hårde ghettoer på grund af coronakrisen. Det skyldes, at stigende arbejdsløshed og dalende indtægter gennemsnitligt rammer beboere i almene boliger hårdere end resten af befolkningen. Og arbejdsløshed er et af de kriterier, der kan udløse en plads på ghettolisten. (Dagbladet Information)

Vi skal ikke bare klappe ad sygeplejersker og portører.

Vi skal give dem mere i løn. Det siger den schweiziske filosof Rahel Jaeggi. Krisen bør få os til at fokusere mere på velfærd. Men forandringer kommer aldrig af sig selv. De kræver altid kamp. (Dagbladet Information)

Et par hundrede millioner vacciner skulle være klar til begyndelsen af 2021.

Det mener den optimistiske Anthony Fauci, der er Trumps nærmeste sundhedsrådgiver. (CNN)

Tåregas får virus til at sprede sig.

Ikke nok med at de store forsamling ved de amerikanske demonstrationer forventes at have en negativ effekt på smittespredningen. Eksperter mener også, at politiets våben mod demonstranterne forværrer smitten, da blandt andet tåregas får dem til at nyse, spytte og hoste. (Wired)

Er jeg gået glip af noget?

En amerikansk mand vender tilbage til nyhedsstrømmen efter 75 dages meditativ isolation og åbner for sit nyhedsfeed. (New York Times)

Offer for kapitalismen.

Under hele coronakrisen har vi arbejdet med en farlig modstilling: Nogen må dø, for at økomien kan leve. Det er en grundfortælling i kapitalismen, mener den tyske kommentator Thomas Assheuer i denne tekst fra nordiske Vagant. Et tankemønster, vi må flygte fra. (Vagant)

At designe coronaoplysningen.

Lækker, sjov og oplysende gennemgang af alverdens visuel viruskommunikation. (Quartz)

Spred ordet, ikke smitten

Ok, kære venner. Det var alt for denne gang .., ‘Men gaven?’, spørger du. ‘Hvad var gaven?!' ‘I sagde, vi kunne få en gave!’ Nå, ja – og hvilken en. For selv om dette overblik plejer at omtale sig selv i førsteperson flertal, så er hvert enkelt nyhedsbrev håndskrevet og underskrevet af et ‘jeg’.

Lasse Lavrsen hedder jeg, og på tirsdag klokken 17 vil jeg træde frem på scenen i samtale med avisens chefredaktør, Rune Lykkeberg, om coronakrisen – live på de forhåndenværende digitale platforme. Det er eksklusivt, og til ære for de trofaste Coronaoverblikslæsere og skal også sætte et slags låg på Første Bølge.

Det bliver personligt, det bliver politisk, det bliver måske poetisk, og det bliver i hvert fald pandemisk og aldeles hyggeligt. Jeg vender tilbage med links og du kan vende tilbage med spørgsmål og kommentarer – send dem til lla@information.dk og sæt kryds i kalenderen.

/Lasse Lavrsen, siger tak nu

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Eva Schwanenflügel
Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

@ Lasse Lavrsen

Mange tak for håndholdt og indsigtsfuld opmærksomhed på (næsten) alt hvad der har rørt sig dagligt i den første bølge af corona-krisen.

Har hver dag set frem til overblikket :-)

Thomas Tanghus

Det har været oplysende, og, hvis man må sige det trods anledningen, ganske underholdende.