Podcast
Læsetid: 1 min.

Langsomme samtaler om verdens virkelige tilstand: Ditte Maria Brasso Sørensen og Rune Lykkeberg

Europa er ved at finde en ny plads mellem USA og Kina i verden, forklarer EU-analytiker Ditte Brasso Sørensen i den første af fire specialudgaver af Radio Information, hvor Rune Lykkeberg er vært
Europa er ved at finde en ny plads mellem USA og Kina i verden, forklarer EU-analytiker Ditte Brasso Sørensen i den første af fire specialudgaver af Radio Information, hvor Rune Lykkeberg er vært
Redaktionen
17. juli 2020

Kære læser & lytter,

Det er sommer, og vi lader, som om verden står stille. Det er sæson for at gå ture, tage sig god tid og føre lange samtaler om, hvor det hele er på vej hen.

Sådan er det i hvert fald på Radio Information.

Anna von Sperling, Radio Informations stemme og temperament, er taget på ferie. Og jeg ved godt, at det aldrig bliver det samme uden Anna, men hun skal jo også holde fri engang imellem. Jeg er hendes vikar, og jeg vil gøre mit bedste for, at vi klarer de næste fire uger uden Anna.

Så jeg har lavet fire langsomme samtaler med kloge folk om det, jeg synes, vi har brug for at opholde os ved. Vi skal mindes den tid, hvor Danmark var lukket ned. Vi skal tale om Europa og den store verdensorden, og vi skal gøre status over, hvordan det egentlig i det helt store billede går med kampen mod klimaforandringerne.

Jeg har inviteret EU-rådgiver Ditte Maria Brasso Sørensen til at tale om det nye Europa, kunstneren Simone Aaberg Kærn til en samtale om vores drømme fra dengang, Danmark var lukket ned, min gamle ven Bo Lidegaard til vores traditionelle samtale om den store verden, og endelig kan jeg love jer en overraskelse til min sidste samtale om klima.

I det første afsnit fortæller Ditte Maria Brasso Sørensen om, hvordan Europa er ved at finde en ny plads i verden mellem USA og Kina. Hvordan EU har udkastet en offensiv vision for frihandel og globalisering. Og hvorfor det tilsyneladende tekniske begreb »åben strategisk autonomi« dækker over noget afsindigt spændende, som vi sammen går på opdagelse i.

Tag dig tid til at lytte med til vores langsomme samtaler om verdens virkelige tilstand. 

Vi kalder det Radio Information Special, og jeg håber, I vil lytte med.

Rune Lykkeberg, vikaren

Podcast

Radio Information

Radio Information giver dig det bedste og vigtigste fra ugen, når skribenterne bag artiklerne er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævnligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.

Seneste podcasts

 • Podcast: Det franske højres nye håb

  15. oktober 2021
  I denne udgave af Radio Information fortæller vores mand i Paris, Tore Keller, om Éric Zemmour, manden, der overhalede Le Pen højre om. Og så skal vi tale om en punkforfatter, der synes, vi skal holde op med at være vrede. Og om to fra Generation X, der stadig er lidt lade
 • Podcast: Socialdemokratisk sejrsgang i Europa og historien om et rugemorskab

  8. oktober 2021
  I denne uges Radio Information fortæller fotochef Sigrid Nygaard om arbejdet med historien om to danske mænd, der bliver forældre med hjælp fra en colombiansk rugemor. Lars Trier Mogensen analyserer landbrugsaftalen, og Rune Lykkeberg har en optur over det stadigt rødere Nordeuropa
 • Podcast: James Bond, klimaplanen og tysk valg

  2. oktober 2021
  I denne udgave af Radio Information anmelder Christian Monggaard den nye James Bond-film (god), Jørgen Steen Nielsen og Martin Bahn har set på regeringens klimaplan (skuffende), og Mathias Irminger Sonne udlægger det tyske valg (stadig en gyyyyyser)
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Wentzlau

Information har haft en artikel om centralbank gæld, ikke nødvendigvis skal betales tilbage,
de nye toner i EU debatten skal ses i det lys!! ikke al gæld er gæld.

Jørgen Mathiasen

For nogle årtier siden var det smart i Informations spalter at henvise til tyske og franske tænkere eller hive citater ud af deres tekster. Nu er det til tider svært for yngre danskere overhovedet at huske, hvad noget hedder på dansk, og det første der falder ind, er et engelsk udtryk. Jeg må se at få fat i en engelskordbog.

Kansler Merkel stiller sig naturligvis ikke op på talerstolen i Forbundsdagen for at sige, at Tyskland under hendes ledelse havde den forkerte politik under gældskrisen og slet ikke på den uindpakkede måde, men hvis man hørte hendes tale - og altså forstår tysk, så blev det tydeligt, at der har bundfældet sig nogle erfaringer, som Merkel ikke ønsker at få gentaget under den nuværende krise. Nærmere en indrømmelse kommer man ikke.

Brasso Sørensen har i interviewet fat i geopolitikken, mens sparebanden har gjort budgetforhandlingerne i Bruxelles til en afdeling af Hjallerup marked. Der forhandles og navigeres med et øje og et øre stift rettet mod parlamenterne og vælgerbefolkningerne i hjemlandene, og selvom både Macron og Merkel helst ville undvære det, ser positionerne fra gældskrisen ud til igen at være blevet kridtet op under budgetforhandlingerne, men ingen ansvarlig politiker kan ignorere de aktuelle problemer. Derfor må medlemsstaterne i stedet for at skyde sig i foden vedtage et krisebudget. Men det er kun første omgang. De geopolitiske påvirkninger af EU er uundgåelige og den unge generations forventning om en grøn omstilling er det samme.