Podcast
Læsetid: 1 min.

Podcast: Engang vidste vi ikke nok om psykiatri. I dag gør vi ikke nok

Antallet af danskere, som bliver indlagt i det psykiatriske system, er fordoblet på ti år. Der er stadig plads til forbedringer, siger overlæge på Psykiatrisk Center København Merete Nordentoft
Antallet af danskere, som bliver indlagt i det psykiatriske system, er fordoblet på ti år. Der er stadig plads til forbedringer, siger overlæge på Psykiatrisk Center København Merete Nordentoft

Jesse Jacob

Redaktionen
10. juli 2020

En tredjedel af alle danskere kommer i kontakt med det psykiatriske behandlingssystem mindst én gang i deres liv. Antallet er fordoblet de seneste ti år; stigningen har været størst for børn og unge. Og der er stadig store grupper, som ikke får hjælp. De psykiske sygdomme er nemlig usynlige, hemmeligholdte, tabubelagte og underbehandlede folkesygdomme.

Der er store samfundsøkonomiske gevinster ved at behandle bedre, hurtigere og mere effektivt – for ikke at tale om gevinsten for de syge. Alligevel er psykiatrisk behandling stærkt underfinansieret sammenlignet med behandlingen af fysiske sygdomme.

Hvordan kan vi acceptere, at psykisk sygdom er stigmatiseret og underbehandlet i Danmark? Speciallæge i psykiatri og overlæge på Psykiatrisk Center København Merete Nordentoft peger på en lang række områder, hvor vi kan blive meget bedre.

Podcast

Moderne Ideer

Moderne Ideer fra Information leverer svar på vor tids største udfordringer fra de mennesker, der ved allermest om dem.

Seneste podcasts

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Balling

Jeg beklager hvis det måtte støde nogen, men psykiatri er et langt stykke af vejen ren pseudovidenskab. Se videoen her, om oprindelsen af DSM manualen, og hvis du derefter mener at jeg tager fejl, så er mit svar at du lider af "vrangforestillinger af bizar karakter", i psykiatrien kaldet "skizofreni":

https://www.youtube.com/watch?v=6JPgpasgueQ

Jens Ole Mortensen, Gaderummet Regnbuen og Jens Kofoed anbefalede denne kommentar
Lasse Givoni

Problemet når du vil stille psykiatriske eller "psykologiske" diagnoser er, at det kun gøres af et enkelt menneske og kun ved at kigge på pågældende eller stille vedkommende nogle spørgsmål. De tilfælde jeg har læst om, hvor man forsøger at få flere fagfolk til at diagnosticere den samme person, så er de alt for ofte ikke enige.
Men der er mange mennesker, der oplever ubehag ved at være sammen med mange, ved høje lyde, som oplever de hører stemmer, får indskydelser til at gøre ting, de ved af omgivelserne opfattes som forbudte (som at slå ihjel), som bliver voldsomt kede af det osv. Og det piner disse mennesker. Der er også mennesker, der råber, gør pludselige udfald (slår deres omgivelser), skælder ud eller siger ting som deres omverden opfatter som mærkelige eller ubehagelige.
Der er mange sider af denne sag. Neurologi er ikke en pseudovidenskab, men jeg er enig i at psykiatrien som fag, og som profession har nogle problemer. Men det er ingen nem sag at håndtere de mennesker, der ikke lever op til samfundets krav med hensyn til opførsel.

Morten Balling

@Lasse Givoni

Jeg er helt enig i at neurovidenskab ikke er pseudovidenskab, og jeg påstår heller ikke at al psykiatri er det. Personligt hælder jeg til at du også har ret når du beskriver handlinger som "deres omverden opfatter som mærkelige eller ubehagelige". Problemet er bare, at selvom nogle mennesker er "underlige" er de ikke nødvendigvis syge. Personligt hælder jeg også til at mene at menneskeheden generelt lever i noget som minder om en stor illusion, f.eks. ift. planetens fremtid, hvis vi ikke snart ændrer adfærd, men jeg vil ikke ligefrem kalde dem sindsyge. Bare lidt benægtende.

Et andet eksempel på psykiatri som ofte er absurd er retslægerådet, som skal vurdere om en gerningsperson var "sindsyg" i gerningsøjeblikket. Det bliver en meget subjektiv bedømmelse og derudover kan man diskutere om ikke f.eks. mordere altid har mistet kontakten til virkeligheden når de slår ihjel.

Nogle af de "mærkelige" handlinger du beskriver forklarer en af mine yndlingsforskere, Robert Sapolsky, i denne første forelæsning fra et helt semester i Human Behavioral Biology:

https://www.youtube.com/watch?v=NNnIGh9g6fA

Jeg kan varmt anbefale at se hele semestret når man har tid. Sapolsky er en interessant fætter, som ikke er helt blottet for humor :)

Søren Kristensen

Eller, engang vidste vi ikke nok om psykiatri. I dag ved vi for meget.

Jens Ole Mortensen

Tør man spørge ( igen) Hvordan er logistikken foregået mhst. de 9477 hjerner som uden pårørendes tilladelse blev fjernet mellem 1945 og 1983. Mange må have vidst det. I og med at det var patienter fra hele landet. Der må have været flere læger involveret studerende og personale til det praktiske arbejde. Og hvordan har man taklet ligene fra patienter , enten uden hjerneskal og med operationsar omkring hele hovedet.. Muligvis klippet skaldet. Hvordan har man taklet de pårørende . Har de været for skræmte til at henvende sig til myndigheder og ville det være omsonst at henvende til presse eller instanser.
Man er fattesvag, hvis man ikke konkluderer at der må have været en omfattende ring, som aktivt arbejdede på at skjule viden om denne makabre behandling af patienter. Der må have været en ring. Men psykiatrien har jo selv afsløret hvad som foregik. Først undlader de at destruere disse hjerner. Og for nogen tid siden så jeg en udsendelse om psykiatrien som berørte emnet. En kvindelig læge fortæller stolt at Danmark har den største samling af hjerner i verden. Måske foruden Nord Korea Hø Hø. Vi er indoktrineret et billede af vi er det mest demokratiske, humane , bedste velfærdssamfund og etiske samfund i verden. Så det etiske blev overhovedet ikke berørt.
Og hvis man nævner noget som kan rokke ved det billede. Er svaret ofte . Vi er trods et af de mest demokratisk, humane og mest etiske samfund i verden, som den endelige sandhed og dermed ender diskussionen. Og det forvrængede billede overtrumfer selv de hårdeste kendsgerninger, som bliver fortrængt til underbevidstheden. Hun fortalte at de ville vise hjernerne for forskere fra hele verden.
Da jeg læste at hjernerne kom fra hele landet. Spurgte jeg ,øjeblikkeligt, mig selv. Hvordan kan det foregå logistisk ? Mange må have vidst det og hvad med pårørende. Som jo absolut ikke måtte have nogen mulighed for at protestere. Og hvorfor ser andre ikke problemet i det. Hvordan ville en f.eks. indisk eller afrikansk forsker se på det. De har jo ikke fået indprentet at Danmark er verdens mest demokratiske, humane og etiske land. De vil jo nok, øjeblikkeligt, konkludere som jeg. Og måske vil hårene rejse sig på deres arme. Men hvordan ville forskere fra diktaturstater reagere ? De ville nok tænke . Det her er interessant . Hvordan kan man indprente et forvrænget billede blandt en befolkning, så de fuldstændigt fortrænger selv de hårdeste kengerninger. Eller her ser vi en svaghed og sårbarhed vi kan udnytte til at fremme vores sag.
Der går lidt tid . Og ganske rigtigt, erfarer jeg at netop forskere fra kommunist regimerne Kina og Cuba har indgået forskningssamarbejde med psykiatrien.
Er vi klar over hvor sårbare vi er ?
Og Ja- Psykiatri er en pseudovidenskab . Det kan sammenlignes med musikteori. Man fastsætter hvad som er harmonisk og dissonans fordi de fleste i vores kultur har nogenlunde samme forståelse af hvad som er harmonisk og dissonans. Altså det er en videnskab vi slev har skabt ud fra vores egne synspunkter. Forskellen ved Psykiatri og musikteori er der fra naturens side er naturlige forklaringer på psykiske lidelser. Og det betyder at psykiatrien simpelthen bruger den forkerte præmis.
Om virus siger forskere at det har så stor indflydelse på vores udvikling og gener at mennesket næppe ville eksistere uden virus og pandemier. Jeg vil vove at påstå. At kunne det lade sig gøre at fjerne alle gener som som forårsagede psykiske lidelser . Så ville menneskeheden ikke overleve. Vi ville simpelthen degenerere. Vi ville så stille i udviklingen i en verden som hele tiden forandre sig. Man kunne starte med at finde genet for PSD. Så ingen blev berørte af kriges rædsler. Jeg tror de fleste ville kunne se det er en dårlig ide. Og det viser jo også at hvad som er psykisk sygdom er en subjektiv ide. Man kunne genet som får os til at fortrænge til underbevidstheden. Man kunne have undgået WW2. Tyskerne fortrængte også virkeligheden for forvrænget billede af dem selv og deres samfund.
Ingen mennesker bliver jo født onde. Den først tid ligger vi og flyder i noget som kan kaldes underbevidsthed. men efter noget tid tager vi del i omgivelserne omkring og bygger efterhånden dæmninger op mod denne underbevidsthed jeg kalder et hav uden ende, tid og sted. Vi søger en sti eller vej. Den kan være enkel. Den kan være at tro på autoriteter, kristendom, eller islam og meget mere. Men for nogle er det ikke enkelt. De havner i et ingenmandsland . Vi har set nazister og psykopater som som er blevet dybt religiøse. Nazisterne er blevet kærlige familiefædre og gode samfundsborgere. Og psykopater på dødsgangen har oplevet kærlighed, følelser og empati. Inden de blev henrettet. Nogle har fundet islam og sagt at hvis ikke var de blevet sindssyge, hvis de ikke havde konverteret.
Bare man tror fuldt og fast på det og vælger en sti som ikke taler til ens vrede og had. I og for sig kunne pinsebevægelsen og islam og mange andre stier, opnå samme resultater som psykiatrien. Tror man ikke på psykiatrien er enhver tvangsbehandling , kun, et nytteløst overgreb. Vores psyke handler ikke om gener, neuroner og reagensglas. Yahya Hassen f.eks. Befandt sig jo i dette ingenmandsland, men blev udsat for det jeg vil kalde fejlbehandling og et overgreb.