Podcast
Læsetid: 1 min.

I Aalborg Øst lever de 13 år kortere end i byens velhaverkvarter. Hvorfor?

Danmark er et lige land. Men på sundhedsområdet er nogen mere lige end andre. Podcasten Moderne Ideer med professor i Folkesundhedsvidenskab Signild Vallgårda
Danmark er et lige land. Men på sundhedsområdet er nogen mere lige end andre. Podcasten Moderne Ideer med professor i Folkesundhedsvidenskab Signild Vallgårda

Jesse Jacob

Redaktionen
11. august 2020

Danmark er på mange måder et lige samfund.

Men hvis man kigger på danskernes levetid, adgang til sundhedssystemet og sundhed i det hele taget, så er der nogle forskelle. Tag Aalborg som eksempel.

Bor man i Aalborg Øst, får man i gennemsnit konstateret kræft tretten år tidligere, end hvis man bor i velhaverkvarteret Hasseris blot syv kilometer derfra. Folk i Aalborg Øst dør også i gennemsnit tretten år tidligere end dem i Hasseris, og ligger dermed på linje med gennemsnitslevetiden i Pakistan.

Hvordan kan der være så stor ulighed i sundhed i et velfærdssamfund som det danske?

Professor i Folkesundhedsvidenskab Signild Vallgårda rydder op i nogle af de misforståelser og fejlopfattelser, der kendetegner vores sundhedsdebat og kommer med sit bud på en ’sundere’ måde at se på uligheden i sundhed.

Podcast

Moderne Ideer

Moderne Ideer fra Information leverer svar på vor tids største udfordringer fra de mennesker, der ved allermest om dem.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Hvorfor? Grundlæggende er strees svaret på hvorfor.

Jens Christian Jensen

Tjaa. Du kan jo prøve at spørge dem der bor i Aalborg Øst om de lever mere usundt. Ryger mere, spiser usundere, dyrker mindre motion mv.

Jeppe Lindholm

Lider du af strees er du langt mere tilbøjelig til at ryge, spise usund, dyrke mindre motion. Det har du ganske enkelt ikke overskud til. Strees ødelægger ALLE forhold i livet.

Jens Christian Jensen

Er folk mere stresset i Aalborg Øst, end i "velhaverkvarteret" ? Jeg ved det ikke, så det er et åbent spørgsmål.
Jeg har dog en fornemmelse at at stress også findes i stor udstrækning hos højtlønnede folk. Så jeg tvivler på at stress er hele forklaringen.
Jeg kender flere der ryger, spiser usundt samt ikke dyrker motion nævneværdigt, og det er bestemt ikke stress de lider af. Nærmere dovenskab.