Podcast
Læsetid: 1 min.

Langsomme samtaler om klimaets virkelige tilstand: Jørgen Steen Nielsen og Rune Lykkeberg

Jørgen Steen Nielsen forklarer hvorfor han ikke kan lade være med at være håbefuld i kampen mod klimaforandringerne i den fjerde specialudgave af Radio Information, hvor Rune Lykkeberg er vært
Jørgen Steen Nielsen forklarer hvorfor han ikke kan lade være med at være håbefuld i kampen mod klimaforandringerne i den fjerde specialudgave af Radio Information, hvor Rune Lykkeberg er vært
Redaktionen
7. august 2020

Kære lyttere & læsere,

Jeg har lovet jer en overraskelse. Og i dag afslører vi, hvad den er. Det kommer lige om lidt.

Vi har lavet tre langsomme samtaler om verdens virkelige tilstand. Den første var med Ditte Brasso Sørensen om Europa, den med Simone Aaberg Kærn om pandemien og den tredje var med Bo Lidegaard om de store linjer i verden. Dem kan du stadig nå at høre. Men det mest radikale tema har jeg gemt til den fjerde og sidste samtale: klima.

Jeg har ikke villet afsløre, hvem jeg har inviteret til at tale om klima, fordi vi ville slutte med overraskelsen. Én person har langt mere end nogen andre lært mig, hvor komplekst, forfærdende og totalt klimaproblemet er. Men den samme person har også demonstreret, hvor inspirerende og meningsfuldt det kan være at beskæftige sig med klimaet. Viden om klimaet kan være noget af det mest deprimerende i verden, men kampen mod klimaforandringerne kan fremkalde det højeste i os alle sammen og det bedste i fællesskabet. Det har jeg lært af dagens gæst.

Jeg kan ikke skjule det længere. Dagens gæst, sommerens overraskelse er min forgænger som chefredaktør, vores forbillede som engageret kollega og Informations vidunderlige klimajournalist: Jørgen Steen Nielsen.

Vi taler om, hvor kampen mod klimaforandringerne står, hvor svært det bliver, men også hvorfor han ikke kan lade være med at være håbefuld. Lyt endelig med – håbet smitter.

Rune Lykkeberg, vikar for Anna von Sperling

Podcast

Radio Information

Radio Information giver dig det bedste og vigtigste fra ugen, når skribenterne bag artiklerne er i studiet. Chefredaktør Rune Lykkeberg får hver uge en optur over en af de store linjer i vores samfund. Og så kigger kulturskribenterne jævnligt forbi og giver dig ugens kulturanbefaling. Anna von Sperling er vært.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Vi bør også bruge ordet "Hot spots" i klimadebatten.

Arne Albatros Olsen

Jeg husker tydelig at man i 2009 talte med store bogstaver om at indholdet i atmosfæren ikke måtte overstige 400 parts per million.For så ville vi have overskredet en grænse, der kunne sætte gang i voldsomme klimaforandringer, og der ville ikke være nogen vej tilbage , hvis det tal blev overskredet.

Det er naturligvis forlængst sket, men de gamle "alarmklokker" er sidenhen blevet sat helt ud af brug her.
Det forekommer mig at grænserne hele tiden bliver rykket i en mere optimistisk retning, samtidig med at de konservative skøn og estimater hele tiden bliver gjort til skamme, fordi de aldrig har holdt en meter.
Bortset set fra lige at berolige befolkningen lidt endnu.
Som udgangspunkt vil jeg gerne være en optimist, men det er jeg langtfra her.

Arne Albatros Olsen

Ps. Indholdet af co2 naturligvis.

Arne Albatros Olsen

Her er video fra 2013 om enmet, der bla. omtaler 400ppm som et afgørende tipping point.
https://www.youtube.com/watch?v=bvC-VI2EdBY

Det nuværende niveau af co2 ligger omkring 418 ppm.

Arne Albatros Olsen

"Vi hæver bare baren i al ubemærkethed, mens vandet og varmen stiger", synes at være medierne budskab.

Det lave antal af kommentarer til denne vigtige podcast skræmmer.