Læsetid: 7 min.

Coronaoneliners fra nattens debat mellem Biden og Trump, nye smittetal og 33 nordjyske minkfarme ramt af corona

Og så har Sundhedsdatastyrelsen slettet alle sendte mails fra coronakrisen. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Og så har Sundhedsdatastyrelsen slettet alle sendte mails fra coronakrisen. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

30. september 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

Det ville være forkert at sige, at nattens politiske debat mellem Joe Biden og Donald Trump var uinteressant. De ville være forkert at sige, at den ikke var medrivende og underholdende, men det ville også være forkert at sige, at den ikke var nedslående, skuffende og ligefrem skræmmende, når man tænker på, at de to står med verdens største økonomi og verdens største og mest dødbringende virusudbrud mellem hænderne. Faktisk kan vi godt forstå, hvis man som almindelig amerikaner ikke bare er frustreret eller modløs, men decideret bange.

Det eneste, der for alvor kommer til at stå tilbage, og som meget vel kan ses som en gravskrift over den politiske debat i landet, er Joe Bidens opgivende udbrud, da han nok engang blev afbrudt af Trump midt i en sætning: »Hold nu bare din kæft!« Det faldt allerede efter 15 minutter, men på det tidspunkt havde vi allerede sagt det til vores tv adskillige gange. Kommentaren faldt lige før den del af debatte, der var afsat til kun at diskutere coronaepidemien, som den uduelige, men også prisgivne moderator Chris Wallace indtrængende henstillede til ville blive saglig.

»Det næste emne er COVID-19. Det er et frygteligt alvorligt emne, så lad os prøve at tage det alvorligt,« bad han, uden at det skulle få nogen effekt.

Biden lagde ud med en kølig opremsning af amerikanernes uhyggelige tabstal i epidemien efterfulgt af et direkte angreb på præsidentens håndtering af krisen:

»Det eneste du kan sige til de tal er: ‘Det er, hvad det er’,« sagde Biden.

»Men det er, hvad det er, fordi du er den, du er. Og du har ingen plan. Du havde ingen plan, da sygdommen brød ud. Præsidenten bad os om ikke at gå i panik, men det var ham, der gik i panik. Du skal hoppe ud af din golfbil og gå ind i Det Ovale Værelse og find de penge, der skal til for at redde det amerikanske folk.«

For første og eneste gang i debatten, var Trump en smule tavs, men forsøgte at komme tilbage via fire-fem vinkler, før han fandt den rigtige. Først at det ville have været værre, hvis det var Biden, der havde været præsident, så at det var kinesernes skyld, så at Biden var dum og havde det laveste gennemsnit på sin årgang fra universitetet, og til sidst at alle jo i virkeligheden var enige om, at han som præsident havde lavet et »fænomenalt stykke arbejde«.

»Mange på begge sider har rost mig for den indsats. De siger jeg har gjort det fænomenalt. Et fænomenalt stykke arbejde, siger de. Vi fik fat i maskerne, vi skaffede respiratorerne,« begyndte han og gentog sine angreb på pressen, som han føler forfølger ham.

»Det eneste jeg er ked af, er al den dårlige presse, jeg har fået, men det er på grund af fake news. De giver dig god omtale, de giver mig dårlig omtale. Det er fake news. Og du spiller mere golf, end jeg gør, Joe.«

Men Biden holdt fast i dødstallene og slog ind på en mere patosfyldt sti direkte henvendt til det amerikanske folk:

»Hvor mange af jer er stået op til en tom stol ved køkkenbordet her til morgen? Hvor mange har mistet en mor eller en far, som man ikke kunne sige farvel til,« begyndte han, mens Trump i baggrunden konstant bjæffede: »Mange, mange flere ville være døde, hvis du havde været præsident. Mange, mange flere.«

Og mere saglig blev debatten ikke, da de begyndte at tale om vaccine. Trump mente, at den var lige på trapperne, og forklarede, at militæret allerede var på plads og ville kunne distribuere 200.000 portioner vaccine om dagen.

»Det siger den samme mand, der i februar og marts sagde, at hele det her vil forsvinde som et mirakel,« lød det fra Biden, der henviste til, at Trumps egne medicinske rådgivere har udtalt, at der næppe ville være en generel vaccineplan klar før næste sommer.

»Og skal vi ikke injicere noget klorin, når vi er i gang?« sluttede han og hentydede til et af forårets pressemøder, hvor Trump havde foreslået noget i den retning.

»Det var sarkasme, og det ved du godt, Joe,« svarede Trump, der herefter drillede Biden med at hans ansigtsmaske var den største, han nogensinde havde set.

Sådan måtte Chris Wallace runde denne afdeling af og overlod amerikanerne til at klare deres virusbekæmpelse selv. Ud fra debatten var det i hvert fald ikke klart, hvad en given amerikansk leder havde tænkt sig at gøre ved COVID-19. Du kan se hele debatten her eller læse Danmarks bedste USA-korrespondent, Martin Burcharth, udlægge hele forløbet i dagens avis.

Vi koncentrerer os jo mest om corona her på overblikket, hvor vi i dag kan konstatere, at det sidste par dages fald i antallet af nye smittede herhjemme formentlig skal forklares med de lidt lavere testtal først på ugen. I hvert fald er 534 nye coronasmittede fundet det seneste døgn, ingen er døde, og antallet af indlæggelse er faldet med fem, så der nu er indlagt 105 danskere med COVID-19.

Belgien, der har været et af verdens hårdest ramte lande målt per indbyggere passerer en trist milepæl med 10.000 døde. Tre har mistet livet i Sverige, hvor man det seneste døgn har fundet knap 400 nye smittede hovedsagelig i Stockholmregionen. Global set har 1.006.576 nu mistet livet med COVID-19 og det daglige antal af nye smittede har ikke været højere.

Her er dit nyhedsoverblik

  • 33 nordjyske minkfarme har været ramt af corona siden juni. 25 ud af Hjørring Kommunes 65 minkfarme har været eller er ramt af coronavirus, mens nabokommunen Frederikshavn har registreret smitte på 8 ud af kommunens 51 farme. Der findes i alt 1136 minkfarme i landet, men det er altså kun gårde nord for Limfjorden, der indtil videre er blevet ramt.
  • Disney fyrer 28.000 ansatte. Det sker som følge af færre besøgende i koncernens forlystelsesparker. Det er primært medarbejdere i amerikanske parker, der vil modtage en fyreseddel, og det er primært deltidsansatte, der mister deres job.
  • Arbejdsløsheden i Danmark er igen under fem procent. Aldrig før er der målt et så stort fald i ledigheden som i august, viser tal fra Danmarks Statistik. Ifølge Danmarks Statistik var der i august 137.800 ledige, hvilket svarer til 4,9 procent af arbejdsstyrken. Det er et fald på 9700 personer fra juli til august og dermed det største fald på en enkelt måned i statistikkens historie.
  • En million har søgt om feriepenge - 20 milliarder på vej. Hvis alle lønmodtagere vælger at få deres feriepenge udbetalt, er der tale om et beløb på op mod 60 milliarder kroner. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) glæder sig over, at så mange vil have pengene udbetalt. »Jeg tror og håber, at mange danskere vil bruge en del af pengene på forbrug, så der kommer mere gang i omsætningen rundtomkring i landets virksomheder,« siger han.
  • Sundhedsdatastyrelsen har slettet alle sendte mails fra coronakrisen. Det fremgår af en meddelelse fra Sundhedsdatastyrelsen. »Fejlene berører ansatte i Sundhedsdatastyrelsen, Statens Serum Institut og Sundheds- og Ældreministeriets HR-funktion," vurderer man. De fleste interne mails samt eksterne mails, der har haft en intern modtager på modtagerlisten, vil dog kunne genskabes. Så er der lidt guf til konspirationsteoretikerne.

De vigtigste coronahistorier

Corona-krigskassen skal blive til Klima-krigskasse

SF lægger sammen med Dansk Industri og 3F op til, at halvdelen af den krigskasse, der som en del af finansloven skal hjælpe Danmark gennem coronakrisen, skal bruges på klimaområdet. Det er sådan en lækker solosag, du kan læse i dagens Information. (Dagbladet Information)

1.000.000 er døde med COVID-19: Hvordan kom vi hertil?

Som vi skrev i går, kan vi nu begynde at tælle corona-ofrene i syv cifre. Det er et abstrakt tal, der kun vækker vage forestillinger om den dybe sorg, som de efterladte sidder tilbage med, men i dagens avis kan man læse om nogle af de skæbner, der ligger bag tallene. (Dagbladet Information)

Det er sådan det hele ender

Politico har talt med 11 topeksperter om covid-forløbet som det vil forme sig ind i fremtiden. Det er mildt sagt ikke opløftende. (Politico)

Glem 2021

Medicinal-magasinet Stat er med på den leg og her er meldingen ikke bedre. Tidligst i slutningen af 2021 vil vi for alvor kunne få virussen under kontrol, lyder vurderingen i denne gennemførte langlæser. (Stat News)

Vaccine for dummies

Eller for folk, der godt kan lide Instagram-stories, DR har lavet en meget pædagogisk og fin explainer, der forklarer hvordan man laver en vaccine og hvad vi kan forvente os. (DR)

Er de ikke ved at være længe siden, vi har bragt noget rytmisk corona-musik?

Og er det ikke ved at være på tide? Den her fra danske Ice Age, har vi vist aldrig fået linket til, men det er god gammeldags rock ’n roll. Lige noget for de unge. Du ved, dem med corona. (Ice Age)

Spred ordet, ikke smitten

Vi gik ind på nattens amerikanske debat, så lad os også gå ud den vej. Hvis vi ikke fik sagt det tydeligt nok, så var det ikke meget andet end en forfærdelig omgang mundhuggeri, men hvis du synes de er slemt at lytte på, så lydt hvordan disse japanske simultantolke kæmpede med det og så bliver det jo næsten til kunst. En kakafoni af stemmer. Vi ses igen i morgen.

/Lasse Lavrsen, altid i mono.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu