Læsetid: 6 min.

Heja Sverige, flere restriktioner og 678 nye coronatilfælde i Danmark

Og så lukker Christiania ned og dropper fødselsdag og julemarked. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Og så lukker Christiania ned og dropper fødselsdag og julemarked. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

25. september 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

Vi er altså nødt til at tale lidt om svenskerne. Det behøver ikke at være meget, for vi har jo været der mange gange før og kommer med garanti tilbage, men vi er nødt til at gribe fat i den lidt underlige antagelse, der har bredt sig den seneste tid om, at de måske alligevel havde den rigtige corona-strategi hinsidan.

Mens kurverne herhjemme er begyndt at rejse sig og svenskerne i første omgang holdt en anden bølge tilbage, har både Financial Times, The Guardian og Berlingske i denne uge den-der-ler-sidst-ler-bedst-artikler, og den verdenskendte kølige statsepidemiolog Anders Tegnell gik på fransk, engelsk og tysk tv og bekendtgjorde, at han nu forventede, at mange af de lande, man har sammenlignet svenskerne med, ville komme godt efter svenskernes drabelige statistikker. Svenskerne var med en vis flokimmunitet bedre rustet, og som han havde sagt hele tiden:

»Dette er ikke en spurt. Det er en maraton.«

Det sidste har Tegnell i hvert fald haft ret i, og han har også haft ret i, at vi må belave os på, at de restriktioner, man indfører, skal være nogle, vi skal kunne leve med i lang tid. For det her tager lang tid.

Nu har svenskerne jo så valgt at være det meste af den vestelige verdens pandemiske eksperimentarium, så de må også regne med, at vi efterprøver Tegnells kålhøgne virussyn, og som det første er det værd at gøre opmærksom på, at der som naboland skal noget af en spurt til for at nå op på siden af dem.

Egentlig har deres tilgang været mindre radikal end den har haft ry for, og går man for eksempel de danske sundhedsmyndigheders anbefalinger igennem fra foråret, adskiller de sig ikke for alvor fra de svenske, bortset fra at deres sundhedsmyndigheder i højere grad har haft noget at skulle have sagt. Det der står tilbage er, at svenskerne som bekendt i mindre grad lukkede samfundet ned, og at der nu er 10 gange så mange svenskere per indbygger der er døde med virussen end hos naboerne i Norge og Finland, mens fem gange så mange er døde som i Danmark og Tyskland.

Men hos Tegnell finder man stadig ikke de store indrømmelser, for som han også sagde til tyske Spiegel i mandags, havde en total lockdown af landet ikke gjort en forskel, og det har han to overordnede forklaringer på: For det første er otte ud af 10 dødsfald sket i ældreplejen, og det er slet ikke hans ansvarsområde, og for den andet havde svenskerne, ifølge Anders Tegnell, en meget mildere influenzasæson året før, end de andre nordiske lande. Det vi slige, at mange af de svaglige, der ikke døde sidste vinter, var dem, der nu døde med COVID-19.

I forhold til hans pointe om ældreplejen, så har han i forhold til Danmark ret i, at der er en stor forskel på forholdende på ældrecentrene. Mens man i Sverige har gennemgået en meget stor og meget udskældt privatisering af ældresektoren, hvor der blandt andet ikke stilles de samme krav til uddannelse og normeringer som i Danmark, har man i Danmark gennem de seneste årtier arbejdet på at beholde ældre i deres eget hjem så længe som muligt. Det har ganske vidst også været en spareøvelse, men under sådan en epidemi har det vist sig at være en fordel og væsentligt nemmere at isolere folk i eget hjem end på et plejecenter, så det er sandsynligvis en del af forklaringen her.

Til gengæld fremstår Tegnells influenza-teori ikke så stærk i Spiegels artikel, hvor man uden held har forsøgt at finde de forskningsrapporter, han henviser til. Derudover har avisen interviewet både den norske og den finske statsepidemiolog, der begge tilbageviser, at så mange ældre og svage skulle have mistet livet i de foregående influenzasæsoner. Samtidig er smittetallene de seneste dage igen eksploderet i Stockholmsregionen, der har oplevet en fordobling i antallet af smittede på bare tre dage, og for at gøre ondt værre, er flere deltagere og værter i den svenske udgave af talent-showet Idol blevet hårdt ramt af Corona og i en »panik-planlægnig« af aftenens show, har man bedt de raske deltagere synge fra deres hotelværelser – for synges, det skal der sgu.

I dag er der konstateret 678 nye coronatilfælde i Danmark. Det er det højeste antal siden foråret. Antal indlagte stiger til 101, hvoraf en meget større del er yngre patienter end i foråret. 25 er indlagt på intensiv, hvoraf ni ligger i respirator. Torsdag lå 19 på intensiv. Fem af dem lå i respirator. To personer er konstateret døde med coronavirus siden i går. Det er stadig særligt hovedstadsregionen, der er hårdt ramt.

Her er dit nyhedsoverblik

  • Antallet af bekræftede smittetilfælde med coronavirus på verdensplan har passeret 32 millioner. Det viser en opgørelse fra Johns Hopkins University torsdag aften. Mandag oversteg det globale smittetal 31 millioner, hvormed tallet er steget med en million på tre dage
  • Christiania lukker ned og dropper fødselsdag og julemarked. »Det er rigtig ærgerligt. Men vi har valgt at lukke Christiana helt ned i morgen. Det bliver lige som i starten af corona-krisen, hvor vi igen sætter trådhegn op ved alle indgange,« siger Risenga Manghezi, der er medlem af pressegruppen på Christiania, til TV 2 Lorry.
  • FN: Årtiers fremgang for kvinder og børns sundhed kan blive sat over styr på grund af coronaviruspandemien. Det fastslår en ny rapport fra FN, der ellers fremhæver »betydelige fremskridt« siden lanceringen for ti år siden af sundhedsinitiativet Every Woman Every Child. Men på grund af de ekstra forstyrrelser og belastninger, som sundhedsvæsnet i udviklingslandene oplever, kan den udvikling altså lide et stort slag.
  • Udvidelser på vej. Vi indledte ugen her med et par betragtninger over, hvad pressemøder med original line up betyder for os, og nu slutter vi så ugen efter at have ventet på et pressemøde i et andet set up, som vi ærlig talt ikke havde behøvet at stoppe hele Coronaexpressen for. Men vi gjorde det og kan derfor nå at få med, at sundhedsminister Magnus Heunicke forlænger de gældende restriktioner til 18. oktober og at erhvervsminister Simon Kollerup meddeler at Kompensationsordningerne til danske virksomheder også udvides. Den nyhed kunne vi egentlig godt have ventet med.

De vigtigste coronahistorier

Først samlede COVID-19 hele verden – nu viser den, at vi lever i forskellige virkeligheder

Den syleskarpe bulgarske forfatter og samfundsforsker Ivan Krastev har talt med Rune Lykkeberg om pandemiens aftryk på verden som han ser det. Det er der kommet en både klog og også næsten rørende samtale ud af. Det var lige, hvad vi havde brug for. (Dagbladet Information)

Apropos den svenske ældrepleje

Svensk tv har en udredende minidokumentar om de skiftende retsningslinjer og de fatale konsekvenser det har haft. (SVT)

Hvilken bog passer bedst til en pandemi

Eskapisme eller realisme? NPR gør status på en måned lang bogdebat. (NPR)

Mens verden går under

»Kan man tillade sig at danse og synge?« Performeren Jeanett Albeck satte i sommer sang og musik til Suzanne Brøggers fine digt om pandemien, og den synes stadig brændende aktuel. (Brøgger/Albeck)

Vi mister også mennesker til konspirationerne

Med pandemien har konspirationsteoretikerne også haft kronede dage, og især den altsammentænkende QAnon-bevægelse har revet svage sjæle med sig. Her er en fin artikel om at miste mennesker, vi kan lide, til konspirationer. (The Guardian)

Sexlivet er forandret

Især for de friske unge mennesker, der har fået et helt nyt forhold til kroppen. (New York Times)

Spred ordet, ikke smitten

Og således nåede vi frem til weekenden. Vi er med på at pandemier ikke kender til den slags trivialiteter, men det gør vi til gengæld, så vi ses først på mandag igen. So long.

/Lasse Lavrsen, der altid sørger for at le til sidst

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Thomas Tanghus
Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Sverige har med det hidtidige dødstal 581 corona relaterede dødstal pr. million indbyggere. Det tilsvarende tal for Danmark er 112. Altså mere end 5 gange så mange og ikke det dobbelte, som det anføres i artiklen her.

Hvad der gælder for de respektive lande kan ses her

https://www.worldometers.info/coronavirus/

De svenske erfaringer gælder for så vidt at man også på dagens pressemøde kunne se, at regeringen vil holde samfundet mest muligt åbent, og altså at vi går ind i en strategi der er mere lig det som Anders Tegnell betegner, som mere bæredygtigt.

Spørgsmålet er dog når man ser den seneste udvikling herhjemme og ikke mindst dagens tal med 678 nye smittede om vi har sat ind med tilstrækkelige restriktioner til, at få knækket kurven? Så måske skal politikerne hive en større hammer frem.

Det er jo ikke til, at vide hvordan tallene udvikler sig over de kommende uger, men foreløbig er tendensen jo klar nok.

Jeg tvivler på, at der for alvor har været smittede nok i hverken Danmark eller Sverige til, at flokimmunitet for alvor en størrelse der kan regnes med.

Men Anders Tegnell har naturligvis ret i, at der snarere at tale om et marathon mht. at sætte ind over for Corona - end der er tale om et sprint.

Men bekymrende er det da. Fortsætter tendensen så vil der komme flere på hospitalerne og på intensivafdelingerne i tiden frem over - og også flere døde. På den led kan vi desværre godt overføre de svenske erfaringer fra foråret, hvis vi ikke tager en større hammer i brug. Men det er på den anden side også et valg, for restriktioner har også en pris.

Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Lillian Larsen og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar

Dagens pressemøde bringer beskæmmende nyt om den danske tilgang.
Trods alarmerende stigende smittetal går myndighederne til sagen med milde skærpelser i restriktionerne, der tydeligvis er utilstrækkelige.
Og pressen disker kun op med spørgsmål om kompensationer til de berørte og kommunikationsemner. Har man ikke opdaget, at vi står på kanten af, at smittespredningen stiger uhæmmet?

Rolf Andersen, Henriette Bøhne, Lillian Larsen, Marianne Jespersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det er tragisk, at Anders Tegnell fastholder denne dødelige overbevisning - og ikke mindst at han får lov til det...

Eva Schwanenflügel, Henriette Bøhne og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Er der egentlig nogen 'evidens' for flokimmunitet ?
Er man immun over for corona, hvis man allerede har haft den ?
Jeg mener: Influenza skifter fra år til år, også selv om man bliver vaccineret hvert år.

Rolf Andersen: Man ved ud fra erfaringerne med andre epidemier, at smitteudbredelsen på et tidspunkt vil klinge af. Men det man har kunnet læse i pressen er, at en ret stor andel af populationen skal have været smittet inden man med rimelighed kan tale om flokimmunitet. Tal der har været fremme i debatten har været, at omkring 60-70% af populationen skal have været smittet.

I Danmark har der indtil videre været 25.600 positivt registrerede tilfælde - eller hvad der formentlig svarer til mindre end 0,5 % af befolkningen. Man kan godt forudsætte, at det reelle tilfælde er betydeligt højere. Men det er meget tvivlsomt om man kan regne flokimmunitet, som en særligt betydelig faktor i DK pt.

Hvis smitte bare skulle have lov til, at leve sit naturlige forløb uden nogen form for restriktioner, så kunne man godt regne på, at mange enten ville blive temmelig syge - eller ultimativt dø. Det der dog har haft en betydelig betydning rundt omkring er, at smitten kan lægge sygehusvæsnet ned. Altså kan mange blive syge inden for kort tid, og i takt med det mindskes muligheden for, at håndtere situationen.

Man regner med, at der opstår en vis form for immunitet. Der har været få tilfælde af personer der er blevet smittet mere end 1 gang, men det har været sjældne tilfælde, og i disse tilfælde er personerne ikke blevet alvorligt syge ved gensmitte.

Til gengæld ved man ikke hvor længe immunitet varer. Man ved fra f.eks. forkølelse, at immunitet i bedste fald kun holder en 2-3 år.

Virus kan jo også mutere.

Så ligesom mht. din influenza vaccination, så kan det vel tænkes, at man skulle vaccineres med års mellemrum mod Corona i fremtiden, når en vaccine bliver en realitet.

Flokimmunitet ville få en høj pris mht. Corona, hvis alle mere eller mindre skulle smittes med sygdommen ad naturlig vej. Og det ville også komme til, at tage et par år inden alle havde ligget brak med sygdommen.

Forhåbentlig kommer der en vaccine til næste år, for det ikke uden risiko, at blive smittet; og der rapporteres jo også om senfølger.

Så alt i alt er sygdommen for alvorlig til, at man bare den lade virus leve sit eget liv ind til det punkt hvor flokimmunitet er opnået.

Tegnell og & har også i længere diskuterende indlæg været på CNN flere gange, og CNA [Singapore].
Men tag det stile og roligt. VI - det danske stammefolk – har et perverst syn på virkeligheden = det vi gør er bedst i hele verden! [jante loven] Og vi kræver det bekræftet ved til stadighed at kritisere, skyde, sulte dem der ikke er det. Og – indrømmet, det ER surt at det er Svenskere som med Piet Hein siger: ”hvad rager det den der er sikker på sit – at resten af verden er ude af trit”
Trøst jer mine landsmænd det VI gør der er bedst for OS! Det svenskere gør er bedst for DEM.

Ps: Uha! Sverige er igen i vælten! I dagens The Times. Og ved nærmere eftertanke: er der noget land i verden som har flere ”experter”, ”kendte overlæger”, ”anerkendte forskere” end Danmark?

Lasse Lavrsen.

Du starter artiklen med: Vi er altså nødt til at tale lidt om svenskerne. Det behøver ikke at være meget, for vi har jo været der mange gange før og kommer med garanti tilbage, men vi er nødt til at gribe fat i den lidt underlige antagelse, der har bredt sig den seneste tid om, at de måske alligevel havde den rigtige corona-strategi hinsidan

Alligevel skriver du kun om Svenskerne i en nedladende tone.

Vi skal så tro DIG og din underlige antagelse at du har ret? Du er jo bare en ligegyldig talentløs medløber der refererer hvad myndigheder og mainstream medier skræmmer den Danske befolkning hverdag .

Prøv og lyt her hvis du vil udvide din horisont bare en anelse. https://plandemicvideo.com

Den er fjernet fra Youtube/Facebook/Twitter de eneste steder hvor almindelige kunne udtrykke sig frit, kommer ud til et større antal mennesker med deres meninger. Nu er de videoer og artikler som bliver set og delt meget censureret væk. Det vil sige vi nu har et censur politi, der bestemmer hvad der er rigtigt og forkert.

Det er da efterhånden svært at komme uden om, at nedlukningerne i Europa og Nordamerika generelt set har været en dyr fiasko. Ja der blev undgået nogen smittetilfælde og dødsfald tilbage i foråret, men pandemien kom ikke under kontrol, og så har man jo grundlæggende bare sparket dåsen længere ned ad vejen.

Folk har stadig utroligt travlt med at pege fingre af Sverige, fordi svenskerne formastede sig til ikke at gribe til de samme omfattende, frihedskrænkende og dyre restriktioner som andre lande. Men faktum er, at masser af lande har lige så høj dødelighed som Sverige, selvom de har været lukket ned. Det gælder for USA, og det gælder for alle de store lande i Vesteuropa undtagen Tyskland.

Og nej der er ikke opnået fuld flokimmunitet i Sverige. Smittetallene stiger nu igen også i Sverige. Men de stiger dog meget langsommere end i f.eks. Danmark og mange andre lande i Europa. Så Sverige synes trods alt at have opnået en lidt mere robust situation, hvor der er mere tid til at reagere, og hvor mindre omfattende tiltag måske kan holde udviklingen under kontrol.

Det bliver en interessant tid, vi går ind i i Europa, og desværre ser det ikke super lyst ud. Det er nok mest realistisk at forvente, at der vil blive et betydeligt antal syge og døde efteråret og vinteren igennem.

Lars Hansen. Den konklusion du drager ved jeg nu ikke om jeg er helt enig i. Det er rigtigt nok, at mange andre lande har lige så mange døde i forhold til indbyggertallet som Sverige. Men det gælder jo ikke hvis man sammenligner Sverige med de andre nordiske lande. Ser man på døde hvis man sammenligner Danmark vs. Sverige, så er forholdet immervæk stadig noget der ligner 5:1

Der er jo også det ved det, at det er svært, at gøre effekten af restriktioner op. Hvad havde situationen været, hvis man ikke havde sat ind med restriktioner?

Jeg synes der er to forhold der falder i øjnene, hvis man ser på erfaringerne fra andre lande i lyset af forårets begivenheder.

Dels så synes timingen vigtig. I UK satte man ind med restriktioner et par uger senere end i DK. Og man kom til, at stå med en langt værre situationen end herhjemme. Hvis først smitte har fået fat kan man stå med en så meget desto større epidemi lidt analogt til, at det er sværere, at få kontrol over en brand, hvis først ilden har fået fat.

Det andet jeg synes der falder i øjnene er, at timingen for hvornår man lemper for restriktionerne igen også er væsentlig. USA er jo lidt speciel, da der jo er tale em en føderation, hvor det til dels har været op til de enkelte delstater, at sætte ind med restriktioner. Men mange steder åbnede man op for økonomien inden smittetrykket for alvor var bragt ned. Og det er jo med fare for, at smitten blusser op igen, hvis restriktionerne lempes for tidligt, hvilket sundhedseksperter også advarede om i USA.

Sverige har ikke klaret sig dårligere end man har så mange andre steder, men der vel heller ikke basis for, at sige, at Sverige har klaret sig godt og dermed trække dem frem som eksempel?

Hvad der gør Sverige relevant som eksempel er, at man de fleste steder ikke påtænker et samfundsmæssigt lockdown igen, og dermed bliver det mere den svenske model man kan skele til. Men spørgsmålet er jo om det er nok? - eller om man bliver nødt til, at lukke mere ned igen?

Smittetallene kan jo stikke af her ind i efteråret, hvilket kan nødvendiggøre, at man sætter ind med flere restriktioner.

Jens Christensen, Rolf Andersen, Per Langholz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar