Læsetid: 7 min.

Sexismedebatten raser, Jeff Bezos tjener penge på pandemien, og politiet lukker piratfest i Sydhavnen

Omtalte fest foregik i en hal i Sydhavnen, hvor 2-300 unge natten til søndag trodsede forsamlingsforbuddet. Politiet lukkede festen kort efter midnat. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Omtalte fest foregik i en hal i Sydhavnen, hvor 2-300 unge natten til søndag trodsede forsamlingsforbuddet. Politiet lukkede festen kort efter midnat. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob

28. september 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser,

Har du overvejet, om tingene måske hænger sammen? At hele denne pandemi er en væsentlig brik i et kausalt spil, som er tæt forbundet med alle de andre store omvæltninger, der ruller igennem verden lige nu, og at COVID-19 kan være en af grundende til, at flere tusinde kvinder i de seneste uger har stillet sig frem og fortalt om deres allermest ydmygende øjeblikke på arbejdspladsen, for at én gang for alle at gøre op med sexisme og seksuelle krænkelser. Og har du overvejet, at COVID-19 måske er grunden til, at det måske denne gang vil virke?

Vi taler ikke om en stor alt-sammen-tænkende-konspiration, men at vi med pandemien alle sammen på én gang har fundet ud af, at verden ikke er en fast størrelse. At det er vores fantasi om, hvordan verden kan se ud og kommet til debat på et niveau, den ikke har været siden de store krige. Måske er det netop derfor at sexismedebatten denne gang ikke ser ud til at ende i kendissladder og dansk hygge, men at forsider vedvarende bliver banket op på kirkedøren, vidnesbyrdene vælter ind, og hver nyhedsudsendelse, hver ny avis byder på nye brancher med åbenlyse problemer.

Debatten er efterhånden nået så bredt ud, at selv en gammel ronkedor (det er selvbetitlet) som Bertel Haarder, i dagens avis i dag stiller sig frem og bekender, at han i denne debat er blevet klogere og har taget fejl, efter en weekend, hvor det klart kom frem, hvor omfattende og ubehageligt sexismeproblemet er i hans egen branche. Her er altså tale om en herre (+70), der flere gange har erklæret, at #MeToo-bevægelsen »er gået over gevind«. Han har bakket op om Inger Støjbergs (V) forsøg på at få seksuelle krænkelser til at handle om en flirt mellem kønnene og er manden bag Folketingets årlige julesang, der som nogen måske husker, sidste år sluttede med et vers om den dengang verserende voldtægtssag i toppen af Enhedslisten:

Helt anderledes hetero er Hedeager-drengen/Én var ej nok, han vill´ ha´ to med i borgmestersengen!/ Han møved´ med dem begge, og han pilled´ lidt for meget!/ Han tro´de, at i Enhedslisten var der fælleseje!/ M E N hvorfor skal de vær´ så striks´/ og hindre Enhedsliste-sex,/ lad ham dog få en dejlig heks/ med hjem til jul!

Det var naturligvis bare gas.

Men der bliver formentligt slet ingen julefrokost i Folketinget i år, hvilket vil gøre sig gældende for alle danske virksomheder, der har mere end et par håndfulde ansatte. En stærk uantastelig dansk tradition er bragt i knæ, ligesom så meget andet, vi for bare et halvt år siden anså for uantastelige. Flyene står stille i lufthavnen, skolerne har været lukkede, vi må ikke trykke hænder og kirurgiske masker, der tidligere var forbeholdt de allermest vanvittige hypokondere eller operationssygeplejersker, kan man nu få bøder for ikke at bære. Du kender selv den uendelige liste af ufattelige tiltag, og vi nok lade være at eksemplificerer med Berlingskes chefredaktør Tom Jensens berømte ”krammeklumme” (vi har i øvrigt fået et mere overbærende syn på manden efter at han i sommer offentliggjorde en Bob Dylan-hitliste, der var overraskende tæt på definitiv).

Med pandemien synes dybe dele af vores samfundsforståelse pludselig at være debat. Verden er ikke længere statisk, og det skaber et hul for kollektivt til at genoverveje hele den måde, vi har indrettet vores samfund på. Politiske ideer har fejlet, økonomiske ideer bliver efterprøvet, lande er bragt ud af fatning, unioner er blevet genovervejet og fænomener, vi tidligere ikke mente kunne ændre sig eller ikke behøvede ændre sig, kan vi pludselig stille spørgsmål til. Grundlæggende samfundsstrukturer. Som for eksempel sexisme. Det er faktisk i vores magt at gøre noget ved det, og måske skulle der en pandemi til, at alle kunne få øje på det, selv om der jo åbenlyst har været en del, der var lidt for bekendte med problemerne.

De seneste to dages smittetal herhjemme har også givet os svagt lov til at håbe på en bedre verden, da det begge dage har været svagt faldende. I løbet af det seneste døgn er 435 testet positive med COVID-19, ingen har mistet livet til sygdommen, men antallet af indlagte er dog som forventet steget. Nu er der 110 indlagte.

På globalt plan er mere end 1 million mennesker nu døde med COVID-19. Over det meste af Europa er virussen på vej frem og i Frankrig har man strammet restriktionerne i 11 af landets største byer. I Sverige er tallene også på vej op – 634 nye er registreret smittet siden i går og to er døde.

Her er dit nyhedsoverblik

  • Hjælpepakker giver staten milliardunderskud i andet kvartal. Coronakrisen har været hård ved de offentlige finanser i andet kvartal og efter en periode med manglende skatter og milliarddyre hjælpepakker var der et underskud på 18,8 milliarder kroner på den offentlige saldo, der opgør de offentlige indtægter og udgifter. For at dække udgifterne til hjælpepakkerne har Nationalbanken udstedt statsobligationer på de finansielle markeder. Det er lån med en løbetid på mellem 2-30 år
  • Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en meddelelse. »Vi anbefaler nu som en ekstra forsigtighed, at personale, patienter og borgere bærer maske og mundbind i behandlings- og plejesituationer for eksempel på sygehus, plejehjem og ved egen læge, når det ikke er muligt at holde afstand,« siger vicedirektør for Sundhedsstyrelsen, Helene Probst.
  • Overvægt og rygning gør covid-19 værre. Der er en klar og tydelig sammenhæng mellem overvægt og alvorlig sygdom i forbindelse med covid-19. Det samme gælder for rygning, slår et nyt stort norsk-britisk studie fast.
  • Politiet lukker KFUM-Spejdernes landsmøde: 300 deltagere sendt hjem. Landsmødet begyndte klokken ti lørdag, og ved 11-tiden var Sydøstjyllands Politi forbi og sagde god for arrangementet. Men klokken 17 stod politiet der igen med besked fra Rigspolitiet om, at arrangementet skulle lukke.
  • Piratfest lukket. Flere hundrede festglade unge trodsede natten til søndag forsamlingsforbuddet og deltog i en såkaldt piratfest. Det oplyser vagtchef Kristian Rodin fra Københavns Politi ifølge Ritzau. »Vi fik et tip om en større fest i en hal i Sydhavnen. Da vi kommer derud klokken 00.54, er der anslået mellem 200 og 300 deltagere og et kæmpe musikanlæg,« siger han til Ritzau. Der kan ikke bevises en sammenhæng mellem de to arrangementer.

Her er de coronahistorier, du ikke må gå glip af i dag

Syg og munter

Lad os bruge coronakrisen til at skabe et mere åbent, fredeligt og civiliseret fællesskab, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i weekendens avis. Med en herlig læsning af Lars von Triers Melancholia fra 2011 (Det er den der ender med, at jorden går under), ser han på, hvordan coronakrisen har givet os en enestående mulighed for at eksperimentere med vores livsformer og måske se på de forventninger, vi stiller op over for de syge og de raske. (Dagbladet Information)

Coronabaroner

Et for os nyt ord som Enhedslistens Pelle Dragsted bruger på dagens debatsider, hvor han minder os om at Amazons ejer Jeff Bezos’ formue er eksploderet under coronakrisen, mens millioner er blevet arbejdsløse. »Det er kun fair at lade dem, der har lukreret ekstremt på krisen, finansiere kriseindsatserne via en skat på merindtægten,« skriver han. (Dagbladet Information)

Afrika klarer virussen bedre end de andre kontinenter

Er det et udtryk for racisme, at vi frygtede den på deres vegne? Bevidsthedsudvidende feature om det afrikanske virusberedskab. (Washington Post)

Kom igennem en lukket vinter som en nordmand

Får du også tunge tanker af udsigten til en lang vinter med et nedlukket samfund og en slukket sol? Nordmændene har levet med sådan et liv i årtusinder, og har det efter sigende glimrende. Tag ved lære af dem. (The Guardian)

Russ og Korona

Og nu vi alligevel er på de kanter. Hvis du, som vi, har set den norske ungdomsserie Skam, vil du også kende til den legendariske partybustur, gymnasieeleverne hvert år skal på. Det er den de kalder Russefeiringen. Men hvis du har fulgt lidt med i coronapandemien vil du også vide, at det ikke kan blive helt som det plejer. Her er en fin billedreportageRuss i koronaens tid. (NRK)

Hvad du skal forstå om flokimmunitet

Det er ikke så simpelt, som du tror, men heller ikke så kompliceret, så du ikke kan forstå det. I hvert fald ikke i Voxs fremstilling af fænomenet her. (Vox)

Spred ordet, ikke smitten

Piratfester, bryllupper, spejdermøder – i weekenden har der været bekymrende mange, der ikke helt har forstået, hvorfor det er vigtigt at overholde forsamlingsforbuddet. Så er det godt at mere end 50.000 kristne amerikanere i weekenden samledes for at anråbe til Gud med sang og bønner for alle de syge i verden. Det skal det nok blive bedre af.

/Lasse Lavrsen, der dagligt anråber sine guder helt alene

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu