Læsetid: 7 min.

Tabuet ved at være smittebærer, hetz mod smittebærere og andre historier om coronaskam

Og så sender myndighederne usikre antistoftest ud til 500.000 danskere. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Og så sender myndighederne usikre antistoftest ud til 500.000 danskere. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

24. september 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære Læser

Vi taler meget om smittetryk, smittetal og smittesporing, men meget lidt om det pludselig så presserende begreb ’smitteskam’. For selv om det er en vigtig del af sygdomsbekæmpelsen, er det omgivet af et vist tabu at være smittebærer. Der klæber en vis historie til sådan en person. En historie om uforsigtighed, klodset eller ligefrem grænseoverskridende og uhygiejnisk adfærd. En person, der er lige lovlig live i offentlige forsamlinger, og hvem gider egentlig være det?

Det er en historie, der har sin rod i bibelske fortællinger om spedalskhedshuler og Ben Hur over Middelalderens pestbærere, skøgerne i fremmede havne, sømænd og helt frem til Dronninglund By Night, når hele byen samles til fadøl på torvet klokken 22 for i kor at råbe »WAUW« til et fyrværkerishow komponeret efter Van Halens udødelige “Jump”.

»Set i bakspejlet var det nok ikke det klogeste,« måtte Brønderslevs borgmester med skam erkende over for B.T., da det et par dage senere kom frem, at han havde godkendt et vaskeægte superspreder-arrangement og store dele af byen nu var syge.

Smittebærere sættes i bås med de udstødte, de fattige, rotterne, kunstnerne, de ulækre, og tanker om skørlevned ligger snublende nær. Derfor er det måske heller ikke så underligt, at en potentiel superspreder, der i går stod frem i Dagbladet Ringkøbing-Skjern valgte at være anonym. Selv vil han »nødig kalde sig superspreder‚ men jeg har jo nok smittet nogen«, som overskriften på artiklen lyder, og så får vi ellers historien om, hvordan han startede sin glade aften i bowlingcenteret og gik direkte på værtshuset Syveren for derefter at rave ned gennem Skjern og slutte ud på morgenen på Rakkerstuen. Brødebetynget fortæller han, hvordan han samvittighedsfuldt (og anonymt) har opgivet alle de steder, han har besøgt, ligesom han måtte gå den tunge gang rundt til venner, fjender og bekendte for at erkende: »Jeg er smittet·«

»Jeg har haft fat i en 30 stykker,« forklarede han.

Og den anonyme mand fra Skjernområdet har måske gjort klogt i at forblive anonym, for som en tro følgesvend til begrebet ’smitteskam’ følger fænomenet ’smitteudskamning’, der har fået et ekstra boost med de sociale medier. Flere steder er der blevet rapporteret om deciderer hetz mod smittebærere, som om det var deres mission at smitte så mange som muligt. Personer, der er blevet afsløret i ikke at have overholdt myndighedernes sikkerhedsrestriktioner, har måttet forlade store stillinger, og i Polen har det ligefrem ført til, at en højtstående læge har begået selvmord, efter at det i tabloidavisen Echo Dnia kom frem, at han var den mulige patient 0 i regionen, og en mur af vrede læsere rejste sig mod ham og hans familie.

Men så er det godt, at vi har en person som den tidligere københavnske borgmester Pia Allerslev, der uden skam i livet i dag stiller sig til offentligt skue i Berlingske og indrømmer: »Ja, jeg er smittet.«

Måske har hun ikke haft antennerne ude, eller også er hun bare en fin og ubesmittet person, for det kom bag på hende selv, at det skulle være et tabu at have corona, hvilket først gik op for hende, efter at hun havde skrevet om det på Facebook.

»Der er vildt mange, der har skrevet til mig, hvor modig jeg er at stå frem med, at jeg er smittet, og hvor godt det er, at jeg tør stå frem,« siger hun til Berlingske, der ikke kunne lade en historie om sådan en skamløshed passere.

»Selv folk, jeg kender, har skrevet, at de også har været smittet, men ikke turde sige det til nogen, fordi det var pinligt. Jeg var ikke klar over, det var så tabubelagt.«

Det må naturligvis aldrig være tabubelagt at være smittebærer – det er jo en væsentlig del af selve bekæmpelsen at få kortlagt, hvem der haft det, og hvor mange de har befølt og spyttet på. Ikke at vi har haft det, naturligvis. Vi overholder alle krav om samtykke, bevarer afstanden og husker at gå i bad.

I løbet af det seneste døgn er 558 personer registreret smittet med coronavirus i Danmark. To personer er døde, mens i alt 78 er indlagt med COVID-19. USA passerede som bekendt den frygtelige milepæl med 200.000 døde af COVID-19 i går; siden har godt 800 amerikanere mistet livet og 40.000 nye er testet positive. Storbritannien har fundet 5.000 nye tilfælde siden i går, og 37 har mistet livet i samme periode. I alt 42.000 briter er nu døde af COVID-19. I Sverige er seks mennesker døde siden i går. Pandemien hærger endnu.

Her er dit nyhedsoverblik

 • Myndigheder sender usikker antistoftest ud til 500.000 danskere En halv million danskere modtager snart en antistoftest som led i befolkningsundersøgelsen Vi tester Danmark. Men testen har vist sig at være upålidelig, ligesom testkittet ikke er CE-godkendt til, at borgere selv må gennemføre priktesten derhjemme. Sundhedsordførere er bekymret for, at fejlsvar kan give en falsk overbevisning af at være beskyttet mod smitte.
 • Medicinalgigant slutter sig til kapløb om coronavaccine. Der er tale om det amerikanske Johnson & Johnson, der går i gang med at teste på 60.000 mennesker. Fase tre-forsøg er det sidste trin, før sundhedsmyndighederne kan give en godkendelse. Det er oftest første test af et givent lægemiddel på en større gruppe af mennesker. Tidligere har konkurrenterne Moderna, Pfizer og AstraZeneca taget hul på fase tre-forsøg i USA. Derudover er der ifølge WHO fem andre vaccinekandidater, der har gang i fase tre-forsøg.
 • Nationalbanken nedtoner corona-relateret slag mod dansk økonomi. Dansk økonomi vil ikke skrumpe så meget som ventet, men flere job kan gå tabt, spår Nationalbanken i en ny prognose. Blandt andet vurderes det, at huspriserne i år vil stige med 1,6 pct., mens de kommende år vil byde på pæne prisstigninger.
 • Sundhedsvæsnet har højeste andel af positive coronaprøver. Læger og sygeplejersker er sammen med bus- og taxachauffører blandt de mest udsatte for smitte ifølge en ny opgørelse fra SSI. Forskellen i antallet af positive test skal dog tages med det forbehold, at de ansatte i sundheds- og socialvæsenet oftere testes for corona end andre branchegrupper.
 • Macron advarer verden mod magtopgør mellem USA og Kina. Verdens ledere må ikke lade sig styre af en magtkamp mellem USA og Kina. Det siger Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, i en videotale tirsdag til FN's Generalforsamling. Her efterlyser han en »ny moderne konsensus omkring håndteringen af globale udfordringer«.

De vigtigste coronahistorier

Betyder coronaen populisternes fald?

Italiens højrepopulistiske Matteo Salvini led nederlag i den første store politiske test i Italien efter coronakrisens indtog. Hans ellers tilsyneladende ustoppelige færd mod posten som Italiens premierminister blev blokeret ved afgørende regionalvalg, og resultatet kan være ildevarslende for højrepopulister over hele Europa, som ønsker at udfordre den siddende magt i deres lande, mener vores i Italien bosiddende europakorrespondent. (Dagbladet Information)

Usikre svar er værre end slet ingen

Louise Schou Drivsholm skriver morgen dagens leder om de 500.000 usikre tests. (Dagbladet Information)

En luftbåren vaccine

Forskere arbejder på at skabe en vaccine, der spreder sig på samme måde som virussen. Djævelsk interessant og forholdsvis let forståelig artikel fra Bulletin of the Atomic Scientists, der allerede i overskriften anslår en lidt sarkastisk tone og spørger: »Hvad skulle dog kunne gå galt?« (Bulletin of the Atomic Scientists)

Digitale medier som corona-gabestok

Apropos udskamning og skam, så er her en stærk sag om, hvad de sociale medier gør ved den sociologiske del af sygdomsbekæmpelsen. Her kan du blandt andet også læse om den polske læge, vi nævnte indledningsvist. (The New Yorker)

Hvilken corona-type er du?

Hende, der har en surdej i ovnen? Graf-fetichisten, der deler data på brasilianske reddit-fora? Eller er du en del af øko-kulten, der mener COVID-19 er vores chance for at genskabe verden, eller bare eksistentialisten, der siger, at vi alligevel alle sammen skal dø? Her er de ti største (britiske) corona-stammer. Er du blandt dem? (The Guardian)

Hvem skal nu betale? Først skal vi opfinde en vaccine. Og dernæst skal den så ud til hele verden. Det sidste kan vise sig at være et problem, for de fattigste stater. Derfor er en global vaccine-alliance gået sammen for at sørge for at de nu også kan indkøbe det kommende præparat. USA, Kina og Rusland er dog ikke med i den alliance endnu. (Quartz)

Spred ordet, ikke smitten

Og her til sidst kan vi lige nævne, at en vaske ægte læge nu træder frem og advarer imod 5G-netværkets strålinger. Til gengæld kommer han også med gode råd til dem, der ikke ønsker at blive påvirket af det: Bliv hjemme, vask dine hænder, tag mundbind på og lad være med at mødes med dine venner – så er du godt beskyttet mod strålerne. Og således oplyst, går vi mod solnedgangen. På gensyn igen i morgen.

/Lasse Lavrsen, der kan jo ikke være en virus uden en vært

 

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Katrine Damm
 • Carsten Munk
 • Kim Folke Knudsen
 • Thomas Tanghus
 • Flemming Berger
 • David Adam
Katrine Damm, Carsten Munk, Kim Folke Knudsen, Thomas Tanghus, Flemming Berger og David Adam anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

Vi må endelig ikke gøre det til et tabubelagt emne at være COVID19 smittet. Der er ikke et levende menneske ( forhåbentligt da ), som ønsker at bringe sygdommen videre til ens egen familie kolleger venner veninder og omgangskreds.

Hele epidemien er blevet en global hovedpine og plage, fordi denne virus smitter før en person føler sig syg - det er hele pointen.

Svesken på disken der er ikke noget galt i at være syg som følge af COVID19 og er vi blevet smittebærer så reagerer vi ved at gå i karantæne, når vi har fået en negativ test.

Længere er den ikke nul udskamning af smittebærere, nul udskamning af den ungdom, som nu forhindres i socialt samvær, nul udskamning af personer som føler sig syge.

VH
KFK

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Lars Hansen, Henriette Bøhne og Birgitte Johansen anbefalede denne kommentar
Birgitte Johansen

Som en af de første smittede herhjemme - i marts måned - må jeg sige, at jeg på ingen måde har oplevet udskamning. Og det manglede sgudda osse bare ....

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Lars Hansen, Henriette Bøhne og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar