Læsetid: 8 min.

Belgien blandt hårdest ramte, Macron meddeler total nedlukning af Frankrig, og von der Leyen opfordrer til sammenhold

Og så sender pressede danske sygehuse coronapatienter videre til andre hospitaler. Det er blevet tid til daglige coronaoverblik
Og så sender pressede danske sygehuse coronapatienter videre til andre hospitaler. Det er blevet tid til daglige coronaoverblik

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

30. oktober 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

I dag vil vi kigge ud på vores verdensdel, der gennem flere uger nu med gru har set en bølge rejse sig større og større for hver dag. Vi er ‘kommet for at møde vort Europa’, som Lulu Ziegler næsten sang, da hun uropførte journalisten Mogens Dams vise Den sidste turist i Europa, i 1948, af Anden Verdenskrigs aske.

Den gamle verden, som engang var min.
Jeg er kommet for at se, om det er sandhed,

at den nu kun er en rygende ruin.

Og vi kan desværre fortælle Lulu Ziegler, at det unægteligt ligner en rygende ruin og overalt er virussen på vej frem. Der tages nu igen halvdesperate midler i brug overalt på kontinentet for at undgå den store katastrofe og i går var EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen ude med en opfordring til bedre at stå sammen i Unionen denne gang.

Og lad os da, for poesiens og melankoliens skyld, følge i Zieglers stiletter som »en sidste turist i Europa,« der »hverken tynges af guld eller spleen.« Og starte »I en gyldenkuplet kirke i Warszawa.«:

Polen fandt for 14 dage siden 2.000 nye tilfælde om dagen. Det tal var fordoblet fra 1.000 14 dage før, men i tirsdags var det tal steget til 16.000, og det seneste døgn er 18.000 polakker blevet testet positive med COVID-19. Dødstallene er desværre fulgt med. I denne uge har mere end 200 dagligt mistet livet til sygdommen, og hospitalerne er på bristepunktet.

Og revysangerinden vandrer videre mod Italien, hvor hun »en aften vil vandre i Venedig/ for at møde Tizian ved Rialtobroen.« Det bliver af flere grunde svært, for den store renæssancemaler døde i 1576, og Venedig ligger fuldkommen øde hen.

Her er det også pludselig gået stærkt. Fra 1.400 tilfælde i begyndelsen af oktober til en foreløbig top på 25.000 det seneste døgn, dødstallet er gået fra 20 daglige til næsten 300, og indlæggelserne er nu på det højeste niveau siden maj.

Denne gang fordeler det sig bredere end blot til den nordvestlige del af landet, hvilket betyder, at der stadig er sengepladser og respiratorer nok, men regeringen har varslet regionale nedlukninger og udgangsforbud i de større byer.

Det samme gælder i Østrig, hvor vi tager til »Wien for at mødes med Mozart.« Her har man sat ind med regionale nedlukninger, men alligevel er antallet af nysmittede fordoblet ugentligt siden midt i september. I det seneste døgn er der registreret 3.200 nye smittede og 22 døde.

I Storbritannien og »I London – til Stratford on Avon,« er det på det nærmeste ude af kontrol og har været det siden september. Særligt hårdt ramt er Manchester-regionen og Liverpool, men Boris Johnsons regering har indtil videre modstået presset for at lukke landet ned igen til trods for landets erfaring for at være det europæiske land med flest døde, og at man lige nu oplever en fordobling i dødstallet hver niende dag.

Det har mødt en del kritik fra lægevidenskabelige kredse, og her til morgen sagde landets måske bedst kendte og største virusekspert Steven Riley til BBC, at man må tage en hurtig beslutning og lukke ned omgående. »Jo før, jo bedre.«

Og som den sidste turist i Europa
vil jeg se Antwerpen, Brughes og Bruxelles

Det er vi også nervøse for er en postgang for tidligt, for i Belgien finder du noget, der kunne minde om kontinentets epicenter. For mindre end en uge siden advarede den belgiske sundhedsminister Frank Vandebroucke ligefrem om, at en sand tsunami stod foran det hårdtprøvede land, der er blandt de hårdest ramte pr. indbyggere i verden.

»Vi er den mest berørte region i hele Europa. Vi er virkelig tæt på en tsunami. Vi er tæt på ikke længere at kunne kontrollere, hvad der sker,« sagde Frank Vandebroucke.

Og det fik han tilsyneladende ret i. Da han sagde det, fandt man mindre end 4.000 nye tilfælde om dagen, og nu er det tal mindst tredoblet. Sammen med dødstallet, der i går var 139. I alt er mere end 11.000 belgiere døde med covid, selv om der kun er dobbelt så mange indbyggere i landet end Danmark.

Barer og restauranter er lukkede efter 22, og man kan ikke købe alkohol efter klokken 20, så der bliver ikke meget festcigaretrør til Lulu Ziegler og slet ikke mellem midnat og fem om morgenen, hvor det er helt forbudt at forlade sit hjem. Kramme må man heller ikke med mere end én person.

Men de er alligevel bedre end i Paris, hvor hun har tænkt sig at se »solnedgang fra Tour d'Eiffel.« I går meddelte præsident Emmanuel Macron nemlig, at en komplet nedlukning af Frankrig begynder fredag, hvilket blandt andet vil kræve, at borgere skal udfylde blanketter, inden de kan forlade deres hjem.

Skolerne er åbne, men virussen har »passeret selv de mest pessimistiske prognoser,« som han sagde på fransk tv i går. Faktisk mente han, at op mod 400.000 franskmænd ville dø, hvis landet ikke tog denne bølge alvorligt. I denne uge alene har man to gange registreret mere end 50.000 nye smittede på et enkelt døgn, og i går døde 523, hvilket er det højeste antal siden 22. april.

Lulu Ziegler og hendes mand sceneinstruktøren Per Knutzon var gode venner med den tyske verdensstjerne Bertolt Brecht, og måske drømmer hun sig tilbage til urpremieren på Laser og Pjalter eller Die Rundköpfe und Spitzköpfe, som hun deltog i:

Og et halvt forkullet bind af 'Buch der Lieder’
Fandt jeg under et teater i Berlin.

Men hun skal skynde sig, hvis hun vil i Deutsches Theater, for fra på mandag begynder en delvis nedlukning af landet, hvilket blandt andet betyder lukningen af barer, restauranter, fitnesscentre, biografer, teatre og markeder. Landets kontakttal er steget til over 50 pr. 100.000 indbygger. Det seneste døgn har man fundet 15.000 smittede, hvilket er en fordobling på en uge.

Jeg har et ærinde overalt i Europa,
hvor kærligheden har lidt et forlis

Vi rejser den sidste rute hjem, hvor »Parthenons doriske søjler/ Pall as Athene med spyddet i hånd giver mig mod til at møde min skæbne/ i den ranke, sokratiske ånd.« Hvis det ikke var, fordi Grækenland også i dag har varslet lokale nedlukninger efter en tredobling af smittetallet på en uge, der dog trods alt “kun” er på 1.500 nytilfælde og ti døde. Så er det værre i Holland og »mellem Amsterdams kanaler,« hvor man i går fandt 10.000 nye smittede – et tal, der har været konstant stigende siden begyndelsen af september.

Nej, vil Ziegler »høre lærken synge«, må det blive »over Norden«:

Alle frie sjæles jublende motiv,
for at føle, at trods alt, hvad vi har mistet:
Under asken vil der vågne et liv.

Det er stadig det hjørne af kontinentet, der tilsyneladende har bedst styr på udbruddet indtil videre. Sverige har godt nok haft et stigende smittetal og har fortsat daglige dødstal på cirka 10 personer. Det seneste døgn har man nok engang registreret mere end2.000 nye smittede, og nu har statsepdemilog Anders Tegnell varslet lokale nedlukninger i Stockholm, Västra Götaland og Östagotland.

Herhjemme har man siden i går registreret 860 nye smittetilfælde og indleder i dag den store mundbindsøvelse, hvis man for eksempel skal ud at handle, en tur på hospitalet eller i skole på ungdomsuddannelsen.

Tager man ikke mundbind på i en butik, kan man blive bortvist, og det kan i sidste ende koste en bøde. Men ser man ud over Europa, tænker vi egentlig også, det er billigt sluppet indtil videre. Vi glæder os til at genbesøge det gamle kontinent og vil i mellemtiden afsynge de sidste fine vers af Den sidste Turist i Europa:

Fordi du er som fugl Fønix, Europa!
Lad dem kun brænde dig og skænde din sjæl­ -

der vil dog altid spire nye, unge blomster
om din splintrede søjlekapitæl.
Jeg var den sidste turist i Europa,
der veg forfærdet for våbnenes gny ­-
jeg er den første turist i Europa,
når det rejser sig af asken på ny!

Her er dit nyhedsoverblik

  • Den Europæiske Centralbank holder renten i eurozonen på rekordlavt niveau. Men har ellers ingen nye tiltag i posen. Det oplyser banken på bagkant af sit rentemøde i Frankfurt, der er blevet afholdt torsdag. Her er der ikke justeringer af bankens pengepolitik. ECB fastholder dermed renten på minus 0,50 procent.
  • Pressede danske sygehuse sender coronapatienter videre til andre hospitaler. Der er særligt tale om Hospitalsenhed Vest. Det oplyser lægefaglig direktør i enheden, Jens Friis Bak, til TV Midtvest. »Vi var nede på et lavt tal, men pludselig fik vi ti flere indlagt over to dage, og det kan vi tydeligt mærke.«
  • Studie: Op mod 100.000 briter bliver smittet hver dag. Det indikerer et studie fra Imperial College London ifølge BBC. Udviklingen i epidemien accelererer for tiden i så høj grad, at forfatterne bag studiet estimerer, at antallet af smittede personer bliver fordoblet hver niende dag. Forfatterne siger, at England er i et "kritisk stadie", og "noget skal ændre sig".

Pandemiske anbefalinger

Statens Serum Institut erkender fejl: Minkavlere modtog aldrig anmodning om oplysninger

Vi fortsætter minkskandale-føljetonen, hvor det nu viser sig, at langt de fleste minkavlere aldrig modtog anmodningen fra SSI om at oplyse om deres medarbejdereder. Det har de ellers beskrevet som centralt for deres arbejde med at inddæmme corona på minkfarme. (Dagbladet Information)

Ny hjælpepakkeaftale bygger på fornuftige principper

Det mener økonomiprofessor Michael Svarer i hvert fald, selv om han er skeptisk over for idéen om at udvide hjælpen. »Den nye aftale forlænger principperne fra den gamle ordning, og det er godt,« siger han i dagens avis. (Dagbladet Information)

De rige vil få færre børn, og de fattige flere på baggrund af epidemien

Det argumenterer denne feature fra The Economist grundigt for. (The Economist)

Sygeplejersker forsøger sig med nøgenhed

Det lyder måske lidt frækt, men det har været en tvingende nødvendighed for amerikanske sygeplejersker under pandemien, så de kan betale deres husleje. (Buzzfeed)

Må man være uenig i forskning?

Vores norske venner på Morgenbladet har en virkelig velfungerende brevkasse, hvor meget kompetente videnskabsmænd forsøger at hjælpe en læser med, hvad han skal sige til sin onkel, der ikke tror på videnskab. Meget apropos og faktisk meget oplysende og velturneret. (Morgenposten)

Steffen Brandt som den sidste turist

Nu, hvor vi har brugt så meget plads på at hylde Lulu Zieglers gamle vise, så skulle du næsten også tage at høre Steffen Brandt og TV2’s mesterlige nyfortolkning i skyggen af pandemien. Den sidder, hvor den skal. (TV2)

Spred ordet, ikke smitten

Det var alt for i dag, men inden du lukker ned for i dag – er det ikke ved at være længe siden, du er blevet mindet om, at dit forhold til Dagbladet Information kunne udvikle sig til meget mere end bare denne upassende nyhedsbrevsflirt? Prøv hele avisen for ingen penge i en måneds tid, og se, om vi ikke skulle gå ind i en ny og mere forpligtende fase. Det kunne blive begyndelsen til noget smukt.

/Lasse Lavrsen

Vi samler, sorterer og prioriterer de vigtigste historier om coronavirus. Hver uge
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Adam
  • Thomas Tanghus
  • Hans Ditlev Nissen
David Adam, Thomas Tanghus og Hans Ditlev Nissen anbefalede denne artikel

Kommentarer

William Mannicke

Denne velskrevne artikel burde være tvangslæsning for Horesta, DE, barejere, og resten af turist erhvervet.

Vi slipper indtil videre med mundbind og kun ti til middag.

Se jer dog lidt omkring DE og Horesta og andre hylere, og tænk!

Er så glad for at ikke folketinget skulle stå i spidsen for coronatiltag, så sad de endnu og mundhuggedes om, man skulle 12 eller 14 rundt om bordet ;-)

Egon Stich, Helle Brøcker, Benta Victoria Gunnlögsson og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

@William Mannicke

Ja lad os endelig afskaffe demokratiet. Det er meget mere effektivt med minister- samt embedsmandsstyre......

Tommy Gundestrup Schou

Vi er godt nok enige om, at vi har demokrati i Danmark? Jeg er godt klar over, at rent teknisk behøver en regering ikke at bestå af medlemmer af folketinget, men folketinget er trods alt i sidste ende folkevalgt og kan til enhver til vælte den siddende regering, hvis de finder, at de udøver magtmisbrug eller på anden vis undlader at agere på en måde som folketinget forventer.

Så vi har en regering der sidder på "magten" fordi vores folkevalgte folketing tillader det.

Demokratiet lever i bedste velgående.

Det ændrer ikke ved, at den demokratiske kontrol ligger i, at folketingsmedlemmerne har mulighed for at kigge ministre og deres embedsmænd i kortene. Mht. Corona overlod Folketinget med en hastelov uhørt vidtgående beføjelser til sundhedsministeren. Det havde karakter af en panikhandling, og det er positivt, at nogle er begyndt at erkende dette.