Læsetid: 6 min.

Coronasmitten stiger for femte dag i Danmark, Irland lukker ned igen, og New Zealand har fyldt et stadion

Sidst men ikke mindst har Kongehuset aflyst dets årlige nytårstaffel og nytårskur på grund af coronapandemien. Det er kun sket én gang før, skriver kongehuset i en pressemeddelelse. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Sidst men ikke mindst har Kongehuset aflyst dets årlige nytårstaffel og nytårskur på grund af coronapandemien. Det er kun sket én gang før, skriver kongehuset i en pressemeddelelse. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob

21. oktober 2020

 

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

 

Kære læser

I virkeligheden er coronavirussen ikke det farligste ved pandemien lige nu. Vi ved efterhånden, hvad der holder kurverne i bund, vi ved nogenlunde, hvor det er lettest at blive smittet, vi kender symptomerne og alle de små finter, der har gjort virussen så djævelsk succesfuld. Vi har også siden foråret vidst, at vi ved denne tid ville opleve en Anden Bølge.

Det farligste lige nu er det, sociologer kalder Pandemic Fatigue – eller pandemitræthed. Det er ikke noget, vi er præget af her på stedet, og vi kan også se, at der stadig er hul igennem til dig, der hver dag åbner dette overblik, men siden i sommer har man kunnet spore en stigende træthed og apati over pandemien. Det behøver man måske ikke være sociolog for at kunne detektere, ja, faktisk kan man bare høre på den amerikanske præsident, da han i går talte til et vælgermøde i republikanske Ariziona, der ellers allerede er hårdt ramt af Anden Bølge.

»Folk er trætte af den her pandemi,« indledte han til stor jubel for de tusindvis af fremmødte – hovedparten uden mundbind.

»De er trætte af den, er de ikke? Du tænder for CNN, og det er det eneste, de dækker. Covid, Covid, pandemi. Covid, covid, covid.« Han holdt en lille pause og lod jublen tage over.

»Og ved I hvorfor? De prøver at overtale folk til ikke at stemme. Men folk køber den ikke, CNN. (lille pause). Dumme svin. Vaccinerne er på vej, og jeg har det jo fint, sagde han med henvisning til sin egen netop overståede sygdom.

Og det er ikke kun Trump og amerikanerne, der er trætte af pandemien. En ny undersøgelse foretaget af WHO viser, at op mod 60 procent af europæerne var så trætte af pandemien i september, at de ikke længere agtede at tage særlige forbehold. Undersøgelsen er lavet, lige inden den store nye bølge rejste sig, men nu frygter forskere, at det kan være for sent at ændre holdning til virussen, og ligesom WHO frygter flere af dem, at Anden Bølge bliver meget værre end den første.

Som Ulrich Brueckner, der er professor på Stanford Universitys Berliner-afdeling sagde i går, så »kan denne træthed være netop det, der vil gøre Anden Bølge meget mere dødbringende end den første bølge. Præcis som også den anden bølge af Den Spanske Syge gjorde det for 100 år siden.«

Også Mette Frederiksen er bekymret for den pandemiske træthed, og i morges gjorde hun opmærksom på, at dagens coronatal vil vise, at en større andel af de personer, der testes for coronavirus, er smittede.

»Tallene vil vise et stigende antal smittede og med den alvor i sig, at der testes færre. Derfor er den relative andel, der testes positive, stigende,« fortalte hun ved en kort presseseance på Christiansborg.

»Det er bekymrende, og det er vores vurdering, at vi går ind i en mere alvorlig fase, sagde hun.

WHO’s Europadirektør talte i sidste uge om et dagligt dødstal i november og december, der risikerer at overgå forårets med det femdobbelte, hvis ikke man begyndte at tage smitten mere alvorligt. Ved samme lejlighed fremlagde man fire strategier og fem principper, som politikerne skal styre efter, for at få befolkningen med sig:

1) Forstå befolkningen,

2) Inddrag befolkningen som en del af løsningen (det gælder så ikke Frank Jensen),

3) Tillad befolkningen at leve deres liv, men nedsæt risici.

4) Anerkend, og italesæt den anstrengelse, befolkningen går igennem.

De fire strategier skal så føres gennem de fem principper: gennemsigtighed, retfærdighed, vedholdenhed, koordination og forudsigelighed.

Man kunne måske indvende, at disse strategier og principper til enhver tid burde være grundpiller i et sundt demokrati, men det skader jo ikke at få dem genopfrisket. Hermed gjort. Dagens coronaoverblik ligger for dine fødder. Mere vågen end nogensinde.

Som Mette Frederiksen så rigtigt sagde fra morgenstunden, er dagens coronasmittede steget for femte dag i træk. Siden i går er der fundet 529 flere smittede med coronavirus. Der er yderligere to døde med corona og 128 indlagt. I Sverige har man rundet 700 nye smittede siden i går, og fire har mistet livet med COVID-19.

Også i USA stiger antallet af smittede fortsat, og i mere end en uge er det daglige antal nye smittede steget med cirka 65.000 om dagen, ligesom der stadig dagligt dør knap 1.000 amerikanere – de seneste uger er særligt antallet af smittede steget fra dag til dag.

Som vi også var inde på i går, oplever det meste af Europa i øjeblikket drastiske stigninger i antallet af nye smittede og døde. Med weekendens opdateringer, der er kommet ind i dag, ser det nu ud til, at Spanien igen er hårdest ramt sammen med Storbritannien, Belgien og Frankrig. Anden Bølge fortsætter over hele kloden med uformindsket styrke. Bortset lige fra New Zealand, der i weekenden fyldte et rugbystadion til bristepunktet med 50.000 fans.

Her er dit nyhedsoverblik

  • Vismænd anbefaler politisk plan for indgreb ved smitteudvikling. Regeringen vil gøre klogt i at levere en plan for, hvilke værktøjer der kan blive taget i brug under forskellige forløb af en smittespredning. Det vil nemlig kaste mere ro og klarhed af sig hos både borgere og virksomheder. Det vurderer formandskabet for Det Økonomiske Råd - de økonomiske vismænd - i en ny rapport.
  • Irland lukker ned igen. Landet vil indføre nogle af Europas strengeste restriktioner i kampen mod et stigende antal smittede. Kulturtilbud, frisører, pubber, fitnesscentre og ikke-essentielle butikker skal lukke, ligesom borgere nu ikke må bevæge sig længere væk end fem kilometer fra deres hjem, medmindre de skal på arbejde eller lignende.
  • Heathrow Lufthavn forsøger sig med lyntest af passagerer. Som den første lufthavn i verden tilbyder de mod 80 pund en coronatest, der har svar inden for en time. Der vil være særligt fokus på rejsende mod destinationer, der kræver en negativ coronatest.
  • Kongehuset aflyser dets årlige nytårstaffel og nytårskur på grund af coronapandemien. Det er kun sket én gang før. Det skriver kongehuset i en pressemeddelelse. Så pakker vi da bare den ministeruniform, vi har købt billigt på DBA sammen igen.
  • Smittetal skyder i vejret efter saunatur på højskole. En kollektiv saunatur har sat højskoleopholdet på midlertidig pause på Gerlev Idrætshøjskole, efter at antallet af registrerede smittetilfælde er steget igen. I alt 71 elever er nu blevet smittet med coronavirus som følge af saunaturen den 8. oktober. Det er alligevel mange mennesker i en sauna.

Pandemiske anbefalinger

New Zealands Labour-regering vandt en jordskredssejr, verdens måske bedste coronahåndtering. I dagens avis dykker vi lidt dybere ned i valget, der også blev en sejr til mangfoldigheden og en mavepuster til populismen. (Dagbladet Information)

Vismændene forudsiger i deres nye efterårsrapport, at mangel på efterspørgsel vil føre til, at 35.000 personer vil stå uden arbejde i 2021. De anbefaler dog ikke, at finanspolitikken lempes mere end allerede planlagt. Men særligt faren for en mere negativ udvikling taler for handling nu, mener vores økonomiske kommentator Jeppe Druedahl. (Dagbladet Information)

COVID-19 kan have slået mange flere ældre ihjel, end vi regner med. Særligt de demente er en udsat gruppe. (Quartz)

Afspritnings-explainer. Du kender sikkert godt følelsen af at trykke løs på en offentlig tom spritgelé – man føler sig pludselig frygteligt besmittet. Men det er ikke den eneste fejl, du kan begå med spritten. Nyttig viden her (HuffPost)

Europas corona-deja-vu. Bloombergs velfungerende podcast Prognosis tager dig igennem et covid-bombet Europa. (Bloomberg)

Zoomopkaldet, der gik helt galt. Det ærværdige medie The New Yorker har sendt deres stjernereporter Jeffrey Toobin hjem efter et meget uheldigt videomøde med en række fremstående politikere og skribenter fra magasinet. Alle, der deltog i mødet overværede nemlig (ufrivilligt) Toobin onanere. Toobin selv har forklaret, at han ikke anede, kameraet var tændt og undskylder over for alle – mærkværdigvis også over for sin kone og sine børn, der dog ikke deltog i mødet. The New Yorker undersøger i øjeblikket sagen nærmere. Jo, det må kvalificere som en corona-nyhed. (Motherboard)

 

Spred ordet, ikke smitten

Det var, hvad vi nåede i dag. Vi holder hænderne rene, kameraet slukket og hjertet varmt, og glæder os til at se dig igen til en ny og vanvittig verden.

 

/Lasse Lavrsen, gennemsigtig, retfærdig, vedholdende, koordineret og forudsigelig.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Hans Ditlev Nissen
  • Thomas Tanghus
Katrine Damm, Hans Ditlev Nissen og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Selvfølgelig er folk trætte. Det har jo stået på i mere end 7 måneder nu. Dog tror jeg, der opstår større vilje til igen at ændre adfærd, når/hvis et land har smittetal, som gør, at man kan tale om en reel risiko for at blive smittet.

Bortset fra det er det lidt misvisende at tale om nogen "2. bølge". Globalt set har antallet af påviste tilfælde per dag været en støt opadgående kurve siden januar, og toppen er ikke nået endnu. Antallet af døde per dag toppede i april men er ikke faldet nævneværdigt siden.

I stedet er der blot sket det, at epicenteret har flyttet sig rundt et par gange i takt med ændringer i restriktioner og måske også det lokale vejrlig. Nu er epicenteret tilbage i Europa med Nordamerika på 2. pladsen, og som reaktion herpå ser vi nye restriktioner og anbefalinger i mange europæiske lande.

Man kunne også begynde at behandle sygdommen med hydroklorokin. Som anbefalet i 40 internationale studier. Og holde op med at ødelægge økonomien. Men det er svært at diskutere med folk der tangerer hjernevaskede.

Spådom........Der bliver flere og flere influenzasyge og døde i 1000 vis (som der gør hver vinter) og det vil blive brugt som påskud til at ødelægge samfundet og køre økonomien i sænk. Resultat de unge bliver forgældet i generationer. Og der bliver indført spærretid og udgangsforbud som i 2 verdenskrig 1940-45.