Læsetid: 6 min.

COVID-19 har ikke været energieffektiv på den korte bane, 630 antal smittede i Danmark og forsinkede prognoser om epidemien

Og så er corona tilbage i fuld skrue i Tyskland, hvor en toppolitiker frygter, at coronakrisen er ved at komme ud af kontrol. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Og så er corona tilbage i fuld skrue i Tyskland, hvor en toppolitiker frygter, at coronakrisen er ved at komme ud af kontrol. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob

21. oktober 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

Intet er som bekendt ikke så skidt, at det ikke er godt for noget, og i det mindste har denne coronapandemi da nedbragt vores energiforbrug betragteligt. Har det ikke? Næ, ikke engang det kunne vi få ud af pandemien, viser nye beregninger foretaget af The American Council for an Energy-Efficient Economy.

I de første uger af pandemien var klimaoptimismen ellers stor. Flyene stod stille, forbruget faldt sammen, turismen forsvandt, og glade rapporter kunne spå om et årligt fald i CO2-udledninger, der ville sætte kurverne i retningen af Parisaftalen. Men der synes alligevel at gemme sig en slange i paradis – det ligger næsten i virussens natur. Vores personlige energiforbrug har aldrig været højere, og vores energieffektivitet har været i bund.

Hovedsageligt fordi vi er så meget hjemme. Det siger næsten sig selv, at vi dermed også bruger mere strøm og varme i privaten, men selv om vi opholder os mindre på vores arbejde og kontorer, skal de halvtomme bygninger stadig varmes op, ventilatorerne køre, lysene tænde, som de plejer, frysedisken holde på desserten og vandkølere køle.

Ifølge en ny rapport fra Turfs University i Massachusetts står bygninger i sig selv – både offentlige og private – for 40 procent af klodens CO2-udledning, men mens de private forbrug er steget voldsomt under den amerikanske nedlukning, er udledningen fra kontorbygningen slet ikke faldet tilsvarende.

Dertil kommer, at privatbilisme er steget, hvilket jo ikke har betydet, at metroerne, togene og busserne holder stille. De kører stadig rundt til tiden og med god plads til benene. I begyndelsen af pandemien faldt privatbilismen godt nok, da færre skulle pendle til og fra arbejdet, men i USA var den allerede tilbage på niveau i juni. Køres skulle der åbenbart.

Vi efterlader også markant mere affald, handler mere på nettet, hvilket betyder mere pakketransport, og vi bruger også væsentligt mere plastik og genbruger det mindre – formentlig for at undgå smittefarer.

For at sige det kort har COVID-19 ikke været en gevinst for energieffektiviteten på den korte bane. Det er meget mere energibesparende at arbejde og flytte os kollektivt frem for individuelt, men for nu ikke at lade dette trykkende efterårsmørke og gråvejret overtage hele dagsordenen, så kan pandemien bruges offensivt på den lange bane.

Det er klart, at så voldsom og uforberedt en omstilling, som vi måtte foretage i marts, ikke kan være energieffektiv, men hvis man så på situationen som mere vedvarende, kunne man hurtigt energioptimere vores hverdag.

Man kunne arbejde med modeller for mere effektivt at lukke ubrugte bygninger ned, og man kunne udnytte den mentale forandring, vi har gennemgået med denne pandemi, der har vist os nye måder at leve og arbejde på. Og så må man frem for alt håbe og forvente, at de løfter, som flere europæiske regeringer har givet om at binde genopretningsmilliarderne til mere bæredygtige og energioptimerende projekter også bliver indfriet. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at pandemien har vist os, hvor omstillingsparate vi i virkeligheden kan være, og hvad vi er i stand til at undvære, hvis vi er presset til det. Og det er vi faktisk med eller uden pandemi.

Vi er klar med dagens coronaoverblik, der lige starter med den lidt nedslående nyhed, at vi i Danmark har registreret det næsthøjeste antal smittede med 630.

»Det ser ud til, at vi er på vej ind i en periode med højere sygdomsforekomst. Heldigvis er det stadig på et niveau, hvor det er under kontrol,« sagde Kåre Mølbak på dagens pressemøde, hvor også Erik Brøgger fra Udenrigsministeriet talte om situationen i Europa:

»De seneste uger er det gået virkelig, virkelig stærkt i nogle lande. Tjekkiet har lige nu et smitteniveau, der er 20 gange over det niveau, der skal til, før Danmark åbner for rejser dertil,« forklarede han og fremhævede også blandt andet Belgien, Irland og Frankrig som lande, hvor det er gået hurtigt.

»Tendensen er klar. Restriktionerne bliver mere indgribende i den kommende tid.«

Her er dit nyhedsoverblik

 • Den tjekkiske regering har givet ordre til, at de fleste forretninger og offentlige kontorer lukkes. Landets indbyggere fik besked på at begrænse alle rejser og kun foretage de mest nødvendige i et forsøg på at få dæmmet op for den hurtigste coronasmitteudbredelse i Europa.
 • Tysk toppolitiker frygter coronakrise ude af kontrol. »Corona er tilbage med fuld skrue, den anden bølge er her,« sagde lederen af Bayerns Kristelige Sociale Union, CSU, ministerpræsident Markus Söder, da han i dag talte om krisen i Bayerns statsforsamling. I morges var der 48,6 nye smittede pr. 100.000 indbyggere i Tyskland, oplyser Robert Koch Instituttet i Berlin, flere steder i Bayern er der 100 smittede pr. 100.000. Der er dermed sandsynlighed for, at Tyskland kommer på Udenrigsministeriets liste over rejsemål, hvortil besøg frarådes, som opdateres hver torsdag.
 • Borgere med milde symptomer kan nu selv booke coronatest. Beslutningen er taget i samarbejde mellem regeringen og Danske Regioner, der står for at foretage de mange coronatest rundt om i landet. Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal tiltaget være med til at lette presset på de alment praktiserende læger og hospitalernes børneafdelinger, der får mange henvendelser fra borgere, som har milde symptomer på coronavirus.
 • Prognoser fra Statens Serum Institut (SSI) om, hvordan epidemien vil udvikle sig de kommende uger, er forsinkede. Det skriver Politiken. Faglig direktør i SSI, Kåre Mølbak, sagde på et pressemøde 7. oktober, at regnemodellen vil kunne give et mere reelt billede af epidemien samt et bud på, hvordan den vil udvikle sig. Modellen skulle have været lagt frem i sidste uge, men bliver det først i næste uge, forventer SSI.

Pandemiske anbefalinger

Corona skaber syge fodboldresultater i Premier League

Det her emne har optaget os unaturligt meget, så vi er så glade for dagens kronik af idrætsforsker Kristian Raun Thomsen. Corona giver uro på fodboldklubbernes ledelsesgange, og det forplanter sig helt ud i spillerbenene. Frygten for smitte og manglen på publikum påvirker præstationerne, og derfor ser vi nu en sæson, hvor intet hold vil optræde konsistent og med samme suverænitet som vanligt. (Dagbladet Information)

Dødsraten på coronaramte er faldet

Det tyder det ifølge to peer reviewed-amerikanske rapporter på. Det er ikke klart, hvad der skyldes faldet, der ses i alle aldersgrupper. Sygdommen er dog stadig ifølge rapporterne tre gange så dødelig som influenza. (NPR)

Savner du også andres kroppe i saunaen?

Vi gør ærlig talt ikke, efter vi hørte, hvad der skete på Gerlev Højskole i efterårsferien, men Leslie Jamison har skrevet en vidunderlig langlæser om at længes efter at være tæt med fremmede kroppe i semioffentlige rum. (NYT)

Et virussplittet Amerika

Grundig, rystende og fængende graverjournalistik om, hvad coronaen har afsløret om den amerikanske ulighed. (Bloomberg)

Europa forbereder sig på det værste i Washington

Hvad hvis amerikanerne ikke, får styr på pandemien foreløbig? Hvad hvis Trump nægter at gå af? Hvad hvis landet falder helt fra hinanden mens valget skal afgøres? Stærke kræfter og toppolitikere i Europa arbejder i døgndrift på at være parate til hvad som helst. Tyske Spiegel er fluen på væggen i Bruxelles og rapporterer mesterligt tilbage (på engelsk). (Spiegel)

Spred ordet, ikke smitten

Det var så alt for i dag. Tak fordi du læste med. Og i øvrigt og apropos et USA på randen: 100.000 borgere i Californien har købt en pistol som svar på pandemien. Halvdelen af dem var førstegangskøbere. Våben og toiletpapir – det er det vi hele tiden har sagt.

/Lasse Lavrsen, forbereder sig altid på det bedste

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Katrine Damm
 • Anne-Marie Krogsbøll
 • Gert Romme
 • Eva Schwanenflügel
 • Thomas Tanghus
 • Hans Ditlev Nissen
 • Christian Mondrup
Katrine Damm, Anne-Marie Krogsbøll, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus, Hans Ditlev Nissen og Christian Mondrup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Anne-Marie Krogsbøll

"»Det ser ud til, at vi er på vej ind i en periode med højere sygdomsforekomst. Heldigvis er det stadig på et niveau, hvor det er under kontrol,« sagde Kåre Mølbak på dagens pressemøde, ..."

Man må så formode, at det er med vilje, at man har accelereret epidemien fra nogle få smittede om dagen i sommer, et par hundrede om dagen for en måneds tid siden, og til 6-800 om dagen nu?